sunnuntai 28. elokuuta 2016

Japanilainen curry | Japanese curry

Japanilainen curry, kare, poikkeaa sekä maultaan että rakenteeltaan intialaisista curryista ja thai-curryista. Japanilainen curry on melko paksua, sillä se suurustetaan roux-kastikepohjalla, joka tehdään ruskistamalla jauhoja ja mausteita rasvassa. Tavallisin tapa valmistaa japanilaista currya on varmaankin käyttää valmiita curry-roux-kuutioita, mutta minä halusin tehdä kastikkeen alusta asti itse. Rouxin teko on kuitenkin helppoa – ainoa miinus on, että joutuu tiskaamaan yhden kattilan enemmän :)

Kastikkeen maku puolestaan riippuu pitkälti siitä, mitä curryjauhetta käyttää. Japanilainen curryjauhe on hieman makeampaa ja vähemmän tulista kuin monet intialaiset curryjauheseokset, S&B-brändin curryjauhe on varmaan se perinteisin. En ole löytänyt sitä Suomesta, mutta tämän reseptin mukaan voi  valmistaa  samantyylistä mausteseosta kotona. Itse käytin tällä kertaa kuitenkin valmista curryjauhetta, jonka ainesosaluettelossa mainittiin mm. kaneli, tähtianis ja kurkuma. Se sopikin kurpistan kanssa erittäin hyvin, mutta edellä mainittua curryjauhetta käyttämällä kastikkeen maku olisi voinut ollut vielä autenttisempi. Tärkeintä onkin, että tähän ruokaan laittaa sellaista currya, jonka mausta itse pitää :)



resepti-inspiraatio Vegan MiamNo Recipes ja Vegetarian Times

Japanilaistyylinen tofu–kurpitsa -curry

Roux
2 rkl ruokaöljyä
3 rkl jauhoja
2 rkl curryjauhetta*

½ (hokkaido/kuri-) kurpitsa (n. 500 g, paino kuorimisen jälkeen)
3  porkkanaa (n. 200 g)
1 keltasipuli
2–3 valkosipulin kynttä
n. 2 cm / 10 g pala inkivääriä

2 tl ruokaöljyä
2 tl curryjauhetta
7 dl kasvislientä
1 laakerinlehti
1 omena
2 rkl ketsuppia
4 tl misotahnaa
mustapippuria myllystä
250 g tofua

Tarjoiluun: keitettyä riisiä, hienonnettuja kevätsipuleita, mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä

Valmista roux: Laita öljy ja jauhot pieneen kattilaan. Kuumenna matalalla lämmöllä välillä sekoittaen 5–7 minuuttia, kunnes jauhot ovat ruskistuneet hieman. Lisää curryjauhe ja kuumenna vielä 2 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Kuutioi kurpitsa ja leikkaa porkkanat siivuiksi. Kuutioi sipuli. Hienonna inkivääri ja valkosipulin kynnet.

Kuumenna ison kattilan pohjalla tilkka öljyä ja kuullota sipulikuutioita pari minuuttia. Lisää valkosipuli, inkivääri ja curryjauhe ja paista vielä minuutti. Lisää kasvisliemi, laakerinlehti sekä kurpitsakuutiot ja porkkanaviipaleet. Soseuta omena tai raasta se raastimen hienolla terällä. Lisää omenaraaste kattilaan. Anna kiehua matalalla lämmöllä 15 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Sekoita jäähtyneeseen roux-pohjaan pari kauhallista keitinlientä, misotahna ja ketsuppi ja sekoita tasaiseksi. Kaada roux-seos muun kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Rouhi kastikkeeseen mustapippuria. Kuutioi tofu ja lisää kastikkeeseen. Kuumenna kastiketta, kunnes se paksunee. Tarjoa riisin kanssa. Koristele annokset kevätsipulin varsilla ja seesaminsiemenillä.

* ks. ylläoleva teksti curryjauheen valinnasta
-------------------
English summary

Japanese style curry, kare, is a bit thicker and sweeter than most Thai and Indian curries and it's only mildly spicy. Most often Japanese curries are made with store bought curry cubes (like these) but I prepared it from scratch. I made my curry with hokkaido squash and carrots but you can use any vegetables you have on hand; potatoes, yams, parsnips, and pumpkin would be great options too.  Remember to adjust the cooking time if you choose harder vegetables.

The recipe is inspired by Vegan MiamNo Recipes, and Vegetarian Times.

Japanese curry with tofu and winter squash


Roux
2 tbsp vegetable oil
3 tbsp wheat flour
2 tbsp curry powder (or to taste)

half hokkaido / kuri squash (ca 500 g, after peeling)
3 carrots (ca 200 g)
1 onion
2–3 garlic cloves
10 g fresh ginger

2 tsp vegetable oil
2 ts curry powder
700 ml vegetable broth 
1 bay leaf
1 apple
2 tbsp ketchup
4 tsp light miso paste
black pepper, freshly ground
250 g tofu

For serving: cooked rice, finely inced scallions, black and white sesame seeds

Prepare roux: combine flour and oil in small pot. Set pot over medium low heat. Cook mixture, stirring it occasionally, for 5–7 minutes or until flour has browned a bit. Add curry powder and continue frying for another 2 minutes. Set aside and let cool.

Peel, deseed and cube squash. Slice carrots. Dice onions and mince ginger and garlic. Heat splash of oil in big pot. Sautee onions in oil for couple of minutes. Add ginger, garlic and curry powder and continue frying for another minute. Add vegetable broth, bay leaf, squash cubes and carrot slices. Puree apple (or grate it finely) and add to the pot. Cook sauce for 15 minutes or until vegetables have softened. Ladle some broth to cooled roux and stir until combined. Add miso paste and ketchup to roux mixture. Pour roux mixture into broth while constantly stirring. Season with black pepper. Cube tofu and add to curry. Bring curry to boil and cook until it thickens. Serve with rice and garnish with finely sliced scallions and sesame seeds. 
SaveSave

8 kommenttia:

  1. Upeat värit! Aika täydellinen sadepäivän piristäjä ja lämmittäjä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja sinäpä sen sanoit: pakko hakea harmauteen piristystä ruokalautaselta :)

      Poista
  2. You make the most beautiful dishes! I made your lox bagels yesterday and they were delicious! :D x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Jules, you are so kind! I'm so glad you liked the lox bagels. The recipe is one of my favorites :)

      Poista
  3. Tätä on ihan pakko tehdä pian! Oliko tässä muuten aikaisemmin maininta höyrytetystä riisistä? En ole ikinä kokeillut riisin kypsentämistä höyryttämällä ja olisin ollut kiinnostunut kokeilemaan sitä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä valmistin riisin riisinkeittimessä.

      Jos ei omista riisinkeitintä, ohessa on ohje, miten mielestäni saa keitettyä parasta riisiä (currya varten riisiä ei kuitenkaan tarvitse maustaa riisiviinietikalla :) ) http://maikinmokomin.blogspot.fi/2015/09/temaki-sushia-uudella-tavalla-blogin.html

      Poista
  4. Ihana tämä sun blogisi! Itse olen laiska kokkaamaan ja harvemmin jaksan kokeilla mitään uutta arjen kiireessä, mutta tykkään silti käydä fiilistelemässä tätä sun blogiasi. ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tosi kiva kuulla, että tykkäät! Ehkä voit yrittää saada jonkun sivustakatsojan kokkailemaan sulle ;)

      Rentouttavaa viikonloppua sinulle :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->