Japanilainen curry, kare, poikkeaa sekä maultaan että rakenteeltaan intialaisista curryista ja thai-curryista. Japanilainen curry on melko paksua, sillä se suurustetaan roux-kastikepohjalla, joka tehdään ruskistamalla jauhoja ja mausteita rasvassa. Tavallisin tapa valmistaa japanilaista currya on varmaankin käyttää valmiita curry-roux-kuutioita, mutta minä halusin tehdä kastikkeen alusta asti itse. Rouxin teko on kuitenkin helppoa – ainoa miinus on, että joutuu tiskaamaan yhden kattilan enemmän :)
Kastikkeen maku puolestaan riippuu pitkälti siitä, mitä curryjauhetta käyttää. Japanilainen curryjauhe on hieman makeampaa ja vähemmän tulista kuin monet intialaiset curryjauheseokset, S&B-brändin curryjauhe on varmaan se perinteisin. En ole löytänyt sitä Suomesta, mutta tämän reseptin mukaan voi valmistaa samantyylistä mausteseosta kotona. Itse käytin tällä kertaa kuitenkin valmista curryjauhetta, jonka ainesosaluettelossa mainittiin mm. kaneli, tähtianis ja kurkuma. Se sopikin kurpistan kanssa erittäin hyvin, mutta edellä mainittua curryjauhetta käyttämällä kastikkeen maku olisi voinut ollut vielä autenttisempi. Tärkeintä onkin, että tähän ruokaan laittaa sellaista currya, jonka mausta itse pitää :)
resepti-inspiraatio Vegan Miam, No Recipes ja Vegetarian Times
Japanilaistyylinen tofu–kurpitsa -curry
Roux
2 rkl ruokaöljyä
3 rkl jauhoja
2 rkl curryjauhetta*
½ (hokkaido/kuri-) kurpitsa (n. 500 g, paino kuorimisen jälkeen)
3 porkkanaa (n. 200 g)
1 keltasipuli
2–3 valkosipulin kynttä
n. 2 cm / 10 g pala inkivääriä
2 tl ruokaöljyä
2 tl curryjauhetta
7 dl kasvislientä
1 laakerinlehti
1 omena
2 rkl ketsuppia
4 tl misotahnaa
mustapippuria myllystä
250 g tofua
Tarjoiluun: keitettyä riisiä, hienonnettuja
kevätsipuleita, mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä
Valmista roux: Laita öljy ja jauhot pieneen
kattilaan. Kuumenna matalalla lämmöllä välillä sekoittaen 5–7 minuuttia, kunnes
jauhot ovat ruskistuneet hieman. Lisää curryjauhe ja kuumenna vielä 2 minuuttia.
Anna jäähtyä.
Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Kuutioi
kurpitsa ja leikkaa porkkanat siivuiksi. Kuutioi sipuli. Hienonna inkivääri ja
valkosipulin kynnet.
Kuumenna ison kattilan pohjalla tilkka öljyä ja kuullota
sipulikuutioita pari minuuttia. Lisää valkosipuli, inkivääri ja curryjauhe ja
paista vielä minuutti. Lisää kasvisliemi, laakerinlehti sekä kurpitsakuutiot ja
porkkanaviipaleet. Soseuta omena tai raasta se raastimen hienolla terällä.
Lisää omenaraaste kattilaan. Anna kiehua matalalla lämmöllä 15 minuuttia tai
kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Sekoita jäähtyneeseen roux-pohjaan pari kauhallista keitinlientä,
misotahna ja ketsuppi ja sekoita tasaiseksi. Kaada roux-seos muun kastikkeen
joukkoon koko ajan sekoittaen. Rouhi kastikkeeseen mustapippuria. Kuutioi tofu
ja lisää kastikkeeseen. Kuumenna kastiketta, kunnes se paksunee. Tarjoa riisin
kanssa. Koristele annokset kevätsipulin varsilla ja seesaminsiemenillä.
* ks. ylläoleva teksti curryjauheen valinnasta
-------------------
English summary
Japanese style curry, kare, is a bit thicker and sweeter than most Thai and Indian curries and it's only mildly spicy. Most often Japanese curries are made with store bought curry cubes (like these) but I prepared it from scratch. I made my curry with hokkaido squash and carrots but you can use any vegetables you have on hand; potatoes, yams, parsnips, and pumpkin would be great options too. Remember to adjust the cooking time if you choose harder vegetables.
The recipe is inspired by Vegan Miam, No Recipes, and Vegetarian Times.
Japanese curry with tofu and winter squash
Roux
2 tbsp vegetable oil
3 tbsp wheat flour
2 tbsp curry powder (or to taste)
half hokkaido / kuri squash (ca 500 g, after peeling)
3 carrots (ca 200 g)
1 onion
2–3 garlic cloves
10 g fresh ginger
2 tsp vegetable oil
2 ts curry powder
700 ml vegetable broth
1 bay leaf
1 apple
2 tbsp ketchup
4 tsp light miso paste
black pepper, freshly ground
250 g tofu
For serving: cooked rice, finely inced
scallions, black and white sesame seeds
Prepare roux: combine flour and oil in small pot.
Set pot over medium low heat. Cook mixture, stirring it occasionally, for 5–7 minutes or until flour has browned a bit.
Add curry powder and continue frying for another 2 minutes. Set aside and let
cool.
Peel, deseed and cube squash. Slice carrots.
Dice onions and mince ginger and garlic. Heat splash of oil in big pot. Sautee
onions in oil for couple of minutes. Add ginger, garlic and curry powder and continue
frying for another minute. Add vegetable broth, bay leaf, squash cubes and
carrot slices. Puree apple (or grate it finely) and add to the pot. Cook sauce for 15 minutes or until vegetables have softened. Ladle
some broth to cooled roux and stir until combined. Add miso paste and ketchup to roux
mixture. Pour roux mixture into broth while constantly stirring. Season with black pepper. Cube tofu and add to curry. Bring curry to boil and cook until
it thickens. Serve with rice and garnish with finely sliced scallions and
sesame seeds.
Upeat värit! Aika täydellinen sadepäivän piristäjä ja lämmittäjä :)
VastaaPoistaKiitos! Ja sinäpä sen sanoit: pakko hakea harmauteen piristystä ruokalautaselta :)
PoistaYou make the most beautiful dishes! I made your lox bagels yesterday and they were delicious! :D x
VastaaPoistaThank you Jules, you are so kind! I'm so glad you liked the lox bagels. The recipe is one of my favorites :)
PoistaTätä on ihan pakko tehdä pian! Oliko tässä muuten aikaisemmin maininta höyrytetystä riisistä? En ole ikinä kokeillut riisin kypsentämistä höyryttämällä ja olisin ollut kiinnostunut kokeilemaan sitä :).
VastaaPoistaMinä valmistin riisin riisinkeittimessä.
PoistaJos ei omista riisinkeitintä, ohessa on ohje, miten mielestäni saa keitettyä parasta riisiä (currya varten riisiä ei kuitenkaan tarvitse maustaa riisiviinietikalla :) ) http://maikinmokomin.blogspot.fi/2015/09/temaki-sushia-uudella-tavalla-blogin.html
Ihana tämä sun blogisi! Itse olen laiska kokkaamaan ja harvemmin jaksan kokeilla mitään uutta arjen kiireessä, mutta tykkään silti käydä fiilistelemässä tätä sun blogiasi. ^_^
VastaaPoistaHei tosi kiva kuulla, että tykkäät! Ehkä voit yrittää saada jonkun sivustakatsojan kokkailemaan sulle ;)
PoistaRentouttavaa viikonloppua sinulle :)