sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Bánh Xèo


Vietnamilaisten bánh xèo -kreppien resepti on ollut odottamassa tietokoneeni kovalevyllä jo tovin ennen kuin sain naputeltua sen postaukseksi asti. Ne olivat kuitenkin liian herkulisia, että olisin voinut jättää ohjeen jakamatta täällä blogissa :)

Suolaiset bánh xèo -krepit ovat vietnamilaista katuruokaa parhaimiillaan. Kreppitaikina on tehty riisijauhoista ja siinä on nesteenä kookosmaitoa ja olutta, mikä tekee kuumalla valurautapannulla paistetuista krepeistä extrarapeita. Bánh xèot on usein täytetty lihalla tai katkaravuilla mutta nämä vegeversiot on täytetty suolaisenmakealla munakoisolla, pikkelöidyillä porkkanoilla, mungpavun iduilla ja tuoreilla yrteillä. Valmiit bánh xèot kietaistaan salaatinlehteen ja nautitaan  karamellisoidun chilikastikkeen kera.

Tämän ruuan valmistaminen on hyvä aloittaa jo edellisenä iltana, jotta pavut kerkeävät liota, porkkanat marinoitua ja kastike maustua ennen tarjoilua. Näiden esivalmisteluiden jälkeen bánh xèot valmistuvat kuitenkin sukkelaan ja ne ovat parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen :)


Bánh Xèo paistetulla munakoisolla, pikkelöidyllä porkkanoilla ja chilikastikkeella

Resepti mukailtu The Kitchn ja Gourmet Traveller

Täytteet:
1 dl keltaisia, halkaistuja mungpapuja
Pikkelöidyt porkkanat (ohje alla)
Paistettu munakoiso (ohje alla)
Kevätsipulia, siivuina

Bánh Xèo –taikina (ohje alla)

Lisäksi:
Tuoretta minttua
Tuoretta korianteria
Mungpavun ituja
Chilisiivuja
Karamellisoitu chilikastike (ohje alla)
Salaatinlehtiä

Edellisenä päivänä: Liota halkaistuja mungpapuja kylmässä vedessä yön yli tai vähintään neljä tuntia. Valmista pikkelöidyt porkkanat ja karamellisoitu chilikastike ohjeiden mukaan.

Seuraavana päivänä: Tee ensin kreppitaikina ja jätä se turpoamaan muiden valmisteluiden ajaksi. Kaada mungpavuista liotusvesi pois ja keitä niitä uudessa vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä (n. 20 min). Valmista paistettu munakoiso ohjeen mukaan

Kreppien paistaminen ja annoksen kokoaminen: Kuumenna valurautapannussa tilkka öljyä. Levitä kauhallinen kreppitaikinaa paistinpanulle. Lisää taikinan päälle kevätsipulin siivuja, keitettyjä mungpapuja ja paistettua munakoisoa. Paista 3-4 minuuttia, kunnes taikina on hyytynyt. Siirrä lettu lautaselle. Laita letun toiselle puolelle pikkelöityä porkkanaa, mungpavun ituja, tuoretta minttua, korianteria ja taita lettu puoliksi. Toista lopuilla aineksilla. Tarjoa salaatinlehtien ja karamellisoidun chilikastikkeen kanssa. 

Pikkelöidyt porkkanat

200 g porkkanoita
1 ½ dl riisiviinietikkaa
¾ dl vettä
2 rkl sokeria

Leikkaa porkkanat ohuiksi julienne-tikuiksi ja laita ne puhtaaseen lasipurkkiin. Sekoita vesi, riisiviinietikka ja sokeri. Kuumenna seosta mikrossa tai kattilassa, kunnes sokeri on liuennut. Kaada kuuma neste porkkanoiden päälle. Anna jäähtyä ja marinoitua yön yli.

Karamellisoitu chilikastike

1 rkl öljyä
2 salottisipulia
2 punaista chiliä
1 valkosipulin kynsi
1 rkl tamarindia + ½ dl kuumaa vettä
2 rkl palmusokeria tai fariinisokeria
2 rkl soijakastiketta
1 rkl limemehua
1 rkl riisiviinetikka
 (kuivattuja chilihiutaleita)

Hienonna salottisipuli, chili ja valkosipuli. Laita tamarindtahna likoamaan kuumaan veteen. Kuumenna öljy pienessä kattilassa ja paista salottisipulia, chiliä ja valkosipulia matalalla lämmöllä, kunnes ne ovat karamellisoituneet (6-8 min). Siivilöi siemenet pois tamarindseoksesta ja säästä jäljelle jäänyt neste. Lisää sokeri, soijakastike ja tamarindtahnaneste kattilaan. Siirrä kastike pois liedeltä ja lisää limemehu ja riisiviinietikka (+ tarvittaessa kuivia chilihiutaleita). Anna kastikkeen jäähtyä ennen tarjoamista.

Bánh Xèo -taikina

2 dl riisijauhoja
3 rkl maissitärkkelystä
¼ tl kurkumajauhetta
¼ tl suolaa
2 dl kookosmaitoa (täysrasvaista)
1 ½ dl vaaleaa olutta
öljyä paistamiseen

Sekoita yhteen riisijauho, maissitärkkelys, kurkumajauhe ja suola. Sekoita toisessa kulhossa kookosmaito ja olut ja kaada nesteet kuivien aineiden joukkoon. Sekoita vispilällä tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota muiden valmisteluiden ajan.

Paistettu munakoiso

Munakoiso, kuutioina
Öljyä paistamiseen
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
2 rkl limemehua
2 rkl soijakastiketta
1 ½ rkl palmusokeria tai fariinisokeria
4 rkl vettä

Kuutioi munakoiso ja hienonna valkosipuli. Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja ruskista munakoisokuutioita. Lisää valkosipuli ja paista hetken aikaa. Yhdistä limemehu, soijakastike, sokeri ja vesi. Laske lieden lämpötilaa ja kaada kastike munakoisokuutioiden päälle. Paista, kunnes kastike on haihtunut lähes kokonaan ja siirrä pannu sen jälkeen pois levyltä.


-----------------------------

English summary

Savory Bánh xèo crepes are Vietnamese street food at its best. Crispy crepes are filled with sweet savory eggplant, pickled carrots, mung bean sprouts and fresh herbs. Serve the crepes with lettuce leaves and spoonfuls of caramelized chili dressing.

Vietnamese Bánh Xèo with panfried eggplant, pickled carrots and caramelized chili dressing


Recipe adapted from The Kitchn and Gourmet Traveller

Fillings
100 ml yellow split mung beans
Pickled carrots (recipe follows)
Panfried eggplant (recipe follows)
Scallions, thinly sliced

Bánh Xèo crepe batter (recipe follows)

Serve with
Mint
Cilantro
Mung bean sprouts
Chili slices
Caramelized chili dressing (recipe follows)
Lettuce

Previous day: Soak split mung beans in cold water overnight or at least for hours. Prepare pickled carrots and caramelized chili dressing according to instructions.

Next day: Prepare crepe batter. Drain split mung beans and cook them in fresh water until they are soft (about 20 minutes). Prepare the eggplant.

Frying the crepes and assembly: Heat splash of oil on cast iron skillet. Laddle crepe batter on the skillet and spread it to thin disc. Top batter with scallion slices, cooked mungbeans and fried eggplant. Fry for 3-4 minutes or until batter is set. Transfer the crepe to a plate. Top another half of the crepe with mung bean sprouts, pickled carrots, fresh herbs, chili sclices and scallions. Repeat with the rest of the ingredients. Serve crepes with lettuce leaves and caramelized chili dressing. 


Pickled carrots

200 g carrots
150 ml rice vinegar
75 ml water
2 tbsp sugar

Julienne carrots and put them into clean jar. Mix vinegar, water, and sugar and heat mixture until sugar has dissolved. Pour hot liquid over carrots. Let the mixture cool. Transfer into fridge and let marinate overnight.

Caramelized chili dressing

1 tbsp oil
2 shallots
2 red chilies
1 garlic clove
1 tbps tamarind + 50 ml hot water
2 tbsp palm sugar of brown sugar
2 tbsp soy sauce
1 tbsp lime juice
1 tbsp rice vinegar
 (+ pinch of dried chili flakes, if needed)

Mince shallots, carlic and chilies. Dissolve tamarind into hot water. Heat oil in small pot and fry shallots, chilies and garlic over medium heat until they have caramelized (6-8 minutes). Sieve tamarind mixture. Pour tamarind liquid, soy sauce and sugar to the pot. Remove from the stove and add lime juice, rice vinegar (and chili flakes). Let the dressing cool. 

Bánh Xèo crepe batter

200 ml rice flour
3 tbsp corn starch
¼ tsp turmeric powder
¼ tsp salt
200 ml coconut milk (full fat)
150 ml beer (lager)
oil for frying

Combine rice flour, corn starch, turmeric and salt. In another bowl combine coocnut milk and beer. Pour the liquid mixture over the dry ingredients. Whisk until incorporated. Let batter sit at least 20 minutes before frying. 


Panfried eggplant

Eggplant
Oil for frying
1 garlic clove
2 tbsp lime juice
2 tbsp soy sauce
1 ½ tbsp palm sugar of brown sugar
4 tbsp water


Cube eggplant and mince garlic. Heat a splash of oil on frying pan and add cubed eggplant. Fry eggplant until it has browned. Add garlic and continue frying for one minute. Combine lime juice, soy sauce, sugar and water in small cup. Decrease the temperature and pour sauce mixture over eggplants. Stir fry until most of the sauce has evaporated. Set the pan aside.
SaveSave

10 kommenttia:

  1. Kuinka herkullinen ohje! Siis mulle iski ihan kunnon himo nyt! Pakkos saada tätä!

    VastaaPoista
  2. Kookosmaitoa ja olutta ei tulis mieleen heti yhdistää, mutta näyttää niin hyvältä että laitan ohjeen muistiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, totta puhut! :)
      Vaalea olut tuo lettuihin kivasti rapeutta ja se taittaa kookosmaidon rasvaisuutta. Valmiissa letuissa kookosmaidon maku on hallitseva eikä olut maistu niissä oikeastaan ollenkaan. Oluen voisi siis varmaan korvata myös kivennäisvedellä :)

      Poista
    2. Paistoin tänään banh xeo- lettuja! Hyvin onnistui ja teen toistekin! Kiitti reseptin jaosta :)

      Poista
    3. Voi, kuinka mukava kuulla! Ilo on minun puolellani :)

      Poista
  3. Näitä tuli syötyä joululomalla Vietnamissa, ja pitäisi kyllä ehdottomasti kokeilla kotonakin :) Kiitoksia ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä! Varmasti maistuivat upeilta paikan päällä :)

      Poista
  4. "Tilkka öljyä" meinasi vietnamissa kauhallista :D. Bahn xeot melkeinpä uppopaistettiin pannulla. Täältä postauksestamme löytyy linkki videoon jos kiinnostaa katsoa. Pääsin katuruokakierroksella myös itse paistohommiin. http://sillasipuli.blogspot.fi/2015/08/mopoillen-pitkin-saigonia-koko-perheen.html
    Suolaisenmakeat munakoisot kuulostavat julmetun hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, olet varmaan oikeassa! Öljyä voi mittailla monenlaisella lusikalla ;)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->