tiistai 2. syyskuuta 2014

Teriyaki seitan



Perinteisesti teriyaki-kastike tehdään soijakastikkeesta, mirinistä ja sakesta. Minulla ei kuitenkaan ollut sakea, joten korvasin sen kuivalla valkoviinillä – toimii hyvin näinkin. Seitanin tekeminen ei ole vaikeaa, mutta koska se vie hetken aikaa, kannattaa sitä tehdä kerralla isompi annos ja pakastaa loput. Tähän teriyaki-kastikkeeseen tarvitset ohjeen mukaisesta annoksesta vain puolet, jolloin siitä riittää 2–3 syöjälle.

Teriyaki-seitan

(2–3 henkilölle)

½ annos seitania (resepti alla)
seitan marinadi (resepti alla)
sipuli, siivuina
yhden parsakaalin kukinnot
teriyaki-kastiketta (resepti alla)
öljyä paistamiseen
seesaminsiemeniä

Ruskista sipulia öljyssä ja siirrä syrjään. Lisää parsakaalin kukinnot pannulle ja kaada niiden päälle tilkka vettä. Anna veden höyrystää parsakaali puolikypsäksi, siirrä syrjään. Ruskista seitan-viipaleita öljyssä kuumalla pannulla. Laske lämpötilaa. Lisää sipulit ja parsakaalit takaisin pannulle ja kaada teriayki-kastike päälle. Keitä, kunnes kastike paksunee. Koristele seesaminsiemenillä ja tarjoa riisin kanssa.

Seitan

ohje mukailtu Chocochilista
(perusohje neljälle syöjälle, puolita määrä tämä teriyaki-seitanin ohjetta varten)

2½ dl gluteenijauhoa
1¼ dl gram-jauhoa

1½ dl vettä (tai tarvittaessa lisää)
1 rkl soijakastiketta
2 tl nestesavua
pippuria myllystä

Keitinliemi

1,5 l kasvislientä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl balsamico-viinietikkaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita vesi mausteisiin. Yhdistä kuivat aineet nesteisiin ja vaivaa, kunnes muodostuu yhtenäinen pallo.  Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa sentin paksuiksi viipaleiksi/pihveiksi.

Kuumenna keitinliemi kattilassa ja laita seitan-viipaleet kiehuvaan veteen. Keitä n. 30 min.


Marinadi seitanille

1½  rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl inkivääriä hienonnettuna
mustapippuria
½ tl sriracha-kastiketta

Sekoita marinadin ainekset yhteen. Pilko keitetyt seitan-pihvit pienemmiksi suikaleiksi ja laita marinoitumaan vähintään tunniksi.


Teriyaki-kastike

resepti Food 52

½ dl soijakastiketta
½ dl miriniä
½ dl valkoviiniä (minulla ei ollut sakea)
1 rkl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 rkl vettä

Yhdistä kaikki aineet keskenään.



---------------------
   
English summary


Teriyaki seitan

(for two persons)

½ portion of seitan (recipe follows)
marinade (recipe follows)
onion, sliced
broccoli, cut into florets
teriyaki sauce (recipe follows)
oil for frying
sesame seeds, for garnish


Heat oil in the sauce pan and fry onions, set them aside. Put a little water to the saucepan and let the broccoli florets steam one minute, set aside. Fry seitan cubes until browned. Lower the heat. Put onions and broccoli back to the pan and add teriyaki sauce. Boil the sauce until it thickens. Garnish with sesame seeds and serve with rice.

Seitan

recipe is adapted from Chocochili
(basic recipe for 4 persons, half this for the teriyaki seitan recipe)

2½ dl wheat gluten
1¼ dl gram flour

1½ dl water (or more as needed)
1 tbsp soy sauce
2 ts liquid smoke
black pepper, freshly ground

Broth

1,5 l vegetable broth
1 tbsp soy sauce
1 tbsp balsamic vinegar

Mix flours together. Mix spices to the water. Combine dry and wet ingredients. Knead the dough until a ball forms. Mold the dough to the bar and cut it to the small steaks.

Combine all the broth ingredients and bring the broth to boil. Boil seitan steaks about 30 min.

Marinade for seitan


1½ tbsp soy sauce  
1 tbsp rice wine vinegar
1 tbsp oil
1 garlic clove, minced
1 ts ginger, minced
black pepper, freshly ground
½ ts sriracha sauce

Combine marinade ingredients. Cut seitan steaks to smaller pieces. Let them marinade at least an hour.

Teriyaki sauce

recipe is adapted from Food 52

½ dl soy sauce
½ dl mirin
½ dl white wine or sake
1 tbsp sugar
2 ts corn stratch
2 tbsp water

Combine all the ingredients together.

2 kommenttia:

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->