Näin syksyisin kauppojen juurestarjonta on parhaimmillaan ja tähän paistokseen voi valikoida sieltä omat lempparinsa. Itse laitoin siihen porkkanoita, palan lanttua ja muutaman palsternakan. Minulla oli kaupan herkkusieniä, mutta metsäsienet sopisivat tähän tietysti hyvin.
Kasviruokaa laittaessa tulee ostettua melko paljon ulkomaisia raaka-aineita – avokadot ja banaanit kun eivät Suomen ilmastossa menesty – mutta välillä on kiva laittaa myös ruokaa, jossa pääraaka-aineet ovat kotimaisia. Jos linssit vielä vaihtaisi kotimaisiiin härkäpapuihin, olisi tämä melkolailla lähiruokaa :)
Ohje on mitoitettu noin neljälle syöjälle mutta, mikäli uunivuokasi koko antaa myöten, juuresten ja linssien määrää voi huoletta lisätä, jolloin tällä ruokkii useammankin suun.
resepti-inspiraatio The First Mess
Linssi-juures-paistos
n. litra juureksia (esim. porkkanaa, lanttua, kyssäkaalia,
palsternakkaa, mukulaselleriä, bataattia…) pieninä kuutioina
1 ½ dl vihreitä linssejä
Öljyä paistamiseen
1 iso sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
250 g tuoreita (herkku)sieniä, siivutettuna
2 rkl vehnäjauhoja
n. 5 dl kasvislientä
1 tl tuoretta rosmariinia, hienonnettuna
1 tl tuoretta timjamia, hienonnettuna
laakerinlehti
2 rkl tomaattipyrettä (pieni purkki)
mustapippuria myllystä
2 tl (vegaanista) worcestershire-kastiketta
1 tl sinappijauhetta
1 rkl soijakastiketta
2 rkl balsami-viinietikkaa
1 rkl miso-tahnaa
1 tl tummaa siirappia
(1 rkl ravintohiivahiutaleita)
pinnalle
4 punajuurta ohuina siivuina (uuniastiasi koosta riippuen)
öljyä
tuoretta timjamia
Esivalmistele vihannekset.
Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuullota sipulia öljyssä muutama minuutti. Lisää
valkosipuli, sienet, yrtit ja laakerinlehti ja paista, kunnes sienet ovat
kutistuneet. Lisää vehnäjauhot ja jatka paistamista hetki. Lisää juureskuutiot
ja kaada päälle kasvislientä niin, että juurekset peittyvät (n. 5 dl). Lisää
tomaattipyre ja hauduta, kunnes juurekset pehmeitä (15-20 min).
Juuresten kypsyessä viipaloi punajuuret
mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Laita uuni kuumenemaan 175 ’C.
Lisää mausteet, viinietikka, soija ja
worchestershire-kastike. Sekoita joukkoon keitetyt linssit ja tarvittaessa myös
vettä tai kasvislientä, jos seos vaikuttaa liian kuivalta.
Kaada linssijuuresseos uunivuokaan ja lado punajuuriviipaleet sen pinnalle. Pirskottele paistoksen päälle hieman oliiviöljyä, peitä se
foliolla ja paista uunissa 45 min.
----------------------------
English summary
recipe is inspired by The First Mess
Lentil and root vegetable pot pie
1 litre root vegtables (carrots, rutabaga, parsnips, sweet
potato, kohlrabi…) diced
1 ½ dl green lentils
oil for frying
1 onion, minced
2 garlic cloves, minced
250 g button mushrooms, sliced
2 tbsp wheat flour
5 dl vegetable broth
1 ts fresh thyme, minced
1 ts fresh rosemary, minced
1 bay leaf
2 tbsp tomato paste
black pepper, freshly ground
2 ts vegan worcestershire sauce
1 ts powdered mustard
1 tbsp soy sauce
2 tbsp balsamic vinegar
1 tbsp miso paste
1 ts molasses
1 tbsp nutritional yeast
top with
4 beets thinly sliced (depending on the size of you baking dish)
oil
fresh thyme
Prepare vegetables as instructed. Boil lentils according to
package instructions.
Heat some oil in the saucepan and sautee onions. Add garlic,
mushrooms, herbs and bay leaf and continue frying until mushrooms have reduced
in volume. Add flour and fry it for one minute. Add vegetables and vegetable
broth enough to cover the vegetables. Add tomato paste and cook until
vegetables are soft (15-20 min).
Meanwhile slice beets thinly and preheat oven to 175’C.
Add spices, vinegar, soy sauce, miso-paste and
worcestershire sauce to the vegetables. Mix in cooked lentils and add some
water/broth if the mixture seems dry.
Pour lentil-vegetable mixture to the baking dish and arrange
beet slices on top of it. Drizzle it with oil, cover with kitchen foil and bake
45 min.
Hi There, I'm new to your blog and loving all your original recipes :)
VastaaPoistaJust one question, this pot pie, about how many people does it serve? Judging by the quantity of the ingredients I would assume it serves 6...
Thank you, that's so kind of you!
PoistaI think you are right: I would say this would yield to six people but at least to four. The recipe makes quite a big portion and you can easily increase the quantities of vegetables and lentils if you like. I hope that this helped you :)