tiistai 11. marraskuuta 2014

Linssi–juures–paistos | Lentil and root vegetable pot pie


Näin syksyisin kauppojen juurestarjonta on parhaimmillaan ja tähän paistokseen voi valikoida sieltä omat lempparinsa. Itse laitoin siihen porkkanoita, palan lanttua ja muutaman palsternakan. Minulla oli kaupan herkkusieniä, mutta metsäsienet sopisivat tähän tietysti hyvin.

Kasviruokaa laittaessa tulee ostettua melko paljon ulkomaisia raaka-aineita – avokadot ja banaanit kun eivät Suomen ilmastossa menesty – mutta välillä on kiva laittaa myös ruokaa, jossa pääraaka-aineet ovat kotimaisia. Jos linssit vielä vaihtaisi kotimaisiiin härkäpapuihin, olisi tämä melkolailla lähiruokaa :)


Ohje on mitoitettu noin neljälle syöjälle mutta, mikäli uunivuokasi koko antaa myöten, juuresten ja linssien määrää voi huoletta lisätä, jolloin tällä ruokkii useammankin suun.

resepti-inspiraatio The First Mess

Linssi-juures-paistos


n. litra juureksia (esim. porkkanaa, lanttua, kyssäkaalia, palsternakkaa, mukulaselleriä, bataattia…) pieninä kuutioina
1 ½ dl vihreitä linssejä

Öljyä paistamiseen
1 iso sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna

250 g tuoreita (herkku)sieniä, siivutettuna
2 rkl vehnäjauhoja
n. 5 dl kasvislientä
1 tl tuoretta rosmariinia, hienonnettuna
1 tl tuoretta timjamia, hienonnettuna
laakerinlehti

2 rkl tomaattipyrettä (pieni purkki)
mustapippuria myllystä
2 tl (vegaanista) worcestershire-kastiketta
1 tl sinappijauhetta
1 rkl soijakastiketta
2 rkl balsami-viinietikkaa
1 rkl miso-tahnaa
1 tl tummaa siirappia
(1 rkl ravintohiivahiutaleita)

pinnalle
4 punajuurta ohuina siivuina (uuniastiasi koosta riippuen)
öljyä
tuoretta timjamia

Esivalmistele vihannekset.
Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuullota sipulia öljyssä muutama minuutti. Lisää valkosipuli, sienet, yrtit ja laakerinlehti ja paista, kunnes sienet ovat kutistuneet. Lisää vehnäjauhot ja jatka paistamista hetki. Lisää juureskuutiot ja kaada päälle kasvislientä niin, että juurekset peittyvät (n. 5 dl). Lisää tomaattipyre ja hauduta, kunnes juurekset pehmeitä (15-20 min).

Juuresten kypsyessä viipaloi punajuuret mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Laita uuni kuumenemaan 175 ’C.

Lisää mausteet, viinietikka, soija ja worchestershire-kastike. Sekoita joukkoon keitetyt linssit ja tarvittaessa myös vettä tai kasvislientä, jos seos vaikuttaa liian kuivalta.

Kaada linssi­juuresseos uunivuokaan ja lado punajuuriviipaleet sen pinnalle. Pirskottele paistoksen päälle hieman oliiviöljyä, peitä se foliolla ja paista uunissa 45 min.


----------------------------
English summary

recipe is inspired by The First Mess

Lentil and root vegetable pot pie


1 litre root vegtables (carrots, rutabaga, parsnips, sweet potato, kohlrabi…) diced
1 ½ dl green lentils

oil for frying
1 onion, minced
2 garlic cloves, minced

250 g button mushrooms, sliced
2 tbsp wheat flour
5 dl vegetable broth
1 ts fresh thyme, minced
1 ts fresh rosemary, minced
1 bay leaf

2 tbsp tomato paste 
black pepper, freshly ground
2 ts vegan worcestershire sauce
1 ts powdered mustard
1 tbsp soy sauce
2 tbsp balsamic vinegar
1 tbsp miso paste
1 ts molasses
1 tbsp nutritional yeast

top with
4 beets thinly sliced (depending on the size of you baking dish)
oil
fresh thyme

Prepare vegetables as instructed. Boil lentils according to package instructions.

Heat some oil in the saucepan and sautee onions. Add garlic, mushrooms, herbs and bay leaf and continue frying until mushrooms have reduced in volume. Add flour and fry it for one minute. Add vegetables and vegetable broth enough to cover the vegetables. Add tomato paste and cook until vegetables are soft (15-20 min).

Meanwhile slice beets thinly and preheat oven to 175’C.

Add spices, vinegar, soy sauce, miso-paste and worcestershire sauce to the vegetables. Mix in cooked lentils and add some water/broth if the mixture seems dry.

Pour lentil-vegetable mixture to the baking dish and arrange beet slices on top of it. Drizzle it with oil, cover with kitchen foil and bake 45 min.


2 kommenttia:

  1. Hi There, I'm new to your blog and loving all your original recipes :)
    Just one question, this pot pie, about how many people does it serve? Judging by the quantity of the ingredients I would assume it serves 6...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you, that's so kind of you!
      I think you are right: I would say this would yield to six people but at least to four. The recipe makes quite a big portion and you can easily increase the quantities of vegetables and lentils if you like. I hope that this helped you :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->