Sunnuntait ovat päähänpistojen toteuttamista varten. Kun heräsin viime sunnuntaina, minulla oli mielessä yksi ajatus: haluan bageleita. Pikaisella googlettelulla löysin useita eri ohjeita, joista yhdistelin mieleiseni version. Bageleissa parasta on rapea pinta, joka syntyy siitä, että niitä keitetään hetki kuumassa vedessä ennen paistamista. Keittäminen auttaa myös pinnalle ripoteltuja seesaminsiemeniä tarttumaan paremmin leivän pintaan. Suosittelen laittamaan siemeniä avokätisesti, sillä ne antavat paitsi hyvää makua leipiin niin myös ihanan pähkinäisen tuoksun keittiöön :)
Bagel-taikinan kohottamiseen menee noin kaksi tuntia. Jos sitä ei malttaisi odottaa, taikinan voi tehdä jo edellisiltana ja laittaa yöksi jääkaappiin. Siellä se kohoaa hitaasti ja on valmista leivottavaksi aamulla. Tällä tavalla uunituoreita bageleita saa aamiaispöytään nopeammin kuin jos lähtisi hakemaan niitä lähikaupasta.
Sitten onkin enää yksi ongelma: makealla vai suolaisella täytteellä? :)
Seesaminsiemen-bagelit
8 kpl
2 ½ dl vettä
1/8 pkt (n. 6 g) hiivaa
3 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
¾ tl suolaa
2 tl siirappia
vettä, keittämiseen
2 rkl siirappia keitinveteen
pinnalle: ripaus merisuolaa myllystä ja kourakaupalla seesaminsiemeniä
Liuota hiiva kylmään veteen. Sekoita sokeri, suola ja siirappi hiiva-vesi-seokseen. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa n. 5 minuuttia. Jätä kohomaan liinalla peitettynä 1 ½ – 2 tunniksi huoneenlämpöön. Vaihtoehtoisesti voit kohottaa takinaa yön yli jääkaapissa.
Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan ja muotoile palloiksi. Ota yksi taikinapalloista käteesi, työnnä molemmat etusormet siitä läpi ja pyöräytä rinkeliksi. Toista sama lopulla taikinalla. Kohota leivottuja bageleita puoli tuntia.
Kuumenna uuni sillä välin 225 ’C. Levitä uunipellille leivinpaperi ja ripottele siihen hieman jauhoja.
Kuumenna isossa kattilassa vettä kiehuvaksi ja lisää sinne 2
rkl siirappia. Pudota yksi tai kaksi bagelia kerrallaan kiehuvaan veteen. Keitä
puoli minuuttia, käännä bagelit ja keitä puoli minuuttia myös toiselta
puolelta. Nosta bagelit reikäkauhalla leivinpaperoidulle uunipellille. Kun kaikki bagelit on
keitetty, ripottele niiden päälle muutama hippu merisuolaa ja reilusti seesaminsiemeniä.
Paista 15 min.
--------------------------English summary
Waking up without alarm clock, freshly baked bagels and several big mugs of tea. Sounds like perfect Sunday morning to me.
Last Sunday was like that. When I woke up I had an idea in my mind: I want bagels. Because I think that on Sundays you should follow your desires I made these sesame seed bagels. I covered the bagels with handfuls of sesame seeds which filled my kitchen with wonderful nutty smell. Enjoy them plain or with sweet or savory toppings.
It takes about two hours the dough to rise. If you wouldn't like to wait that you can make the dough a night before, put it to the fridge and bake it the next morning.
Seesame seed bagels
yield: 8
2 ½ dl water
6 g fresh yeast
3 dl wheat flour
3 dl whole wheat flour
¾ ts salt
2 ts syrup
water for boiling
2 tbs syrup for boiling water
topping: coarse sea salt and plenty of sesame seeds
Dissolve yeast to cold water. Add sugar, salt, syrup and
flour gradually. Knead for 5 minutes. Let the dough rise 1 ½ - 2 hours.
Divide the dough to eight and mold them into balls. Take one ball, pierce it with your index fingers and roll it to bagels. Repeat with the rest of the dough balls. Let the bagels
rise for 30 minutes.
Preheat oven to 225’C. Line baking tray with parchment
paper and dust it with flour.
Bring pot of water to boil and add 2 tbsp syrup to water.
Drop 1–2 bagels at time to water. Boil 30 seconds, turn them around and boil
another 30 seconds. Remove bagels from water with slotted spoon and set them to the prepared baking tray. When all the bagels are boiled sprinkle them with some sea salt
and generous amount of sesame seeds. Bake for 15 minutes.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)