Tämä vanukas muodostuu matcha- ja vanilijavanukas kerroksista ja annoksen pinnalle ripotellusta seesaminsiemenkrokantista. Se on näyttävä jälkiruoka eteenkin, jos sen kokoaa lasisiin maljoihin tai juomalaseihin. Matcha ja seesaminsiemenet ovat tosi hyvä makupari ja olen aikaisemmin käyttänyt sitä näissä kekseissä.
Seesaminsiemenkrokantti kuulostaa ehkä monimutkaiselta mutta se on yksikertaisuudessaan vain paahdettuja seesaminsiemeniä, sokeria, tilkka vettä ja ripaus suolaa. Vanukas on hyvää ilmankin mutta krokantin rapeus sekä paahteinen ja makean suolainen maku tuovat siihen mukavaa kontrastia. Kiva pikkujuttu, joka tekee jälkkäristä huomattavasti mielenkiintoisemman! Alla olevasta reseptista tulee melko reilu annos krokanttia, joten näin jälkeenpäin ajateltuna sitä olisi voinut ripotella myös kiisselikerrosten väliin. Tosin krokantti on sen verran hyvää sellaisenaankin, ettei ylijäämästä liene mitään haittaakaan...
resepti inspiraatio Der Klang von Zuckerwatte
Matcha–vanilija-kiisseli seesamikrokantilla
4 annosta
Matcha-vanukas
4 dl soijamaitoa
2 ½ rkl maissitärkkelystä
2 rkl sokeria*
2 tl matchaa + 2 rkl soijamaitoa tai vettä
Kuumenna tilkka (n. 2 rkl) soijamaitoa tai vettä esim.
mikrossa ja sekoita matcha siihen. Sekoita kattilassa soijamaito,
maissitärkkelys, sokeri ja matcha-maito-seos. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan
sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee.
Vanilija-vanukas
4 dl soijamaitoa
2 ½ rkl maissitärkkelystä
2 rkl sokeria*
½-1 tl vaniljasokeria
Sekoita kattilassa soijamaito, maissitärkkelys ja sokeri.
Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää
vaniljasokeri valmiiseen kiisseliin.
* Lisää sokeria maun mukaan. Huomaa, että monet soijamaidot
ovat jo valmiiksi kevyesti makeutettuja.
Makean suolainen seesaminsiemen-krokantti
1 dl seesaminsiemeniä
ripaus suolaa
1 tl öljyä
1 dl sokeria
¼ dl vettä
Paahda seesaminsiemeniä kuumalla pannulla, kunnes ne
tuoksuvat, siirrä syrjään. Ripottele siemeniin hieman suolaa. Levitä pöydälle leivinpaperi ja öljyä se kevyesti
pullasudilla tms.
Sekoita kattilassa sokeri ja vesi. Kuumenna keskilämmöllä.
Anna seoksen kuplia sekoittamatta, kunnes se muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita
seesaminsiemenet mukaan ja kaada seos leivinpaperille. Tasoittele ohueksi
kerrokseksi (jähmettyy nopeasti). Anna kuivua huoneenlämmössä ja lohko levy pienemmiksi palasiksi. Isohko annos,
josta riittää muidenkin jälkiruokien koristeeksi.
Tarjoilu: annostele kiisselit tarjoiluastioihin kerroksittain ja koristele seesamikrokantilla
--------------------------
English summary
When it comes to desserts matcha and sesame seeds is one of my favorite flavor combinations. Previously I have made these matcha sesame seed cookies but this time I decided to make a matcha pudding which I decorated with a brittle made of sesame seeds. The brittle is optional but I loved the contrast that its sweet–salty taste and crunchiness added to the dessert. The brittle recipe makes extra but I didn't mind it..
Macha and vanilla pudding with salted sesame seed brittle
4 portions
Matcha pudding
4 dl soy milk
2 ½ tbsp cornstratch
2 tbsp sugar*
2 ts matcha + 2 tbsp soy milk or water
Heat some (about 2 tbsp) soy milk or water and dissolve matcha to
it.
Mix soy milk, cornstratch, sugar and matcha-mixture
together in a small pot. Set over medium heat and whisk constantly until it thickens.
Vanilla pudding
4 dl soy milk
2 ½ tbsp cornstratch
2 tbsp sugar*
½-1 ts vanilla sugar
Mix soy milk, corn stratch and sugar in a small pot. Set over medium heat
and whisk constantly until it thickens. Add vanilla sugar.
* Add sugar to the taste. Note that many soy milks are
sweetened.
Salted sesame seed brittle
1 dl sesame seeds
pinch of salt
1 ts vegetable oil
1 dl sugar
¼ dl water
Toast sesame seeds on a dry pan until fragrant and set aside.
Add a pinch of salt to the seeds.
Brush a piece of parchment paper with oil.
Mix water and sugar in a small pot. Set over medium heat and
let the mixture bubble until it turns amber color but do not whisk it. Add sesame
seeds to the hot sugar and spread the mixture to the parchement paper. Let the brittle dry for couple of hours and then snap then snap it to smaller pieces. Makes extra.
Assembly: layer matcha and vanilla puddings and top with some sesame seed brittle.
Näyttävä vanukas! Matcha onkin monipuolinen juttu! Ostin minäkin pikkupikku purkillisen, hinta ei tosin ollut mitenkään pieni. Tuli jotenkin sellainen pihistys, että mihinkä sitä raskisi käyttää ;)
VastaaPoistaTuollaisia krokantteja olen tehnyt joulun aikoihin eri siemenistä ja pähkinöistä. Ovat kyllä hyviä ja helppoja tehdä.
Kiitos! Matcha on kyllä harmillisen kallista. Mittailen sitä aina aneuroottisen tarkasti, jottei hippuakaan menisi hukkaan.. Toisaalta, nautittavaksihan se on tarkoitettu :)
PoistaKaunista ja jouluista! Seesaminsiemenkrokantti on kyllä oiva lisä tähän, sellainen pieni purtava rapea komponentti kruunaa tällaiset vanukasjälkkärit erinomaisesti :)
VastaaPoistaKiitos sinullekin! Enpä ollut itse tullut ajatelleeksi jouluisuutta, mutta kyllähän vihreä ja valkoinen sopivat jouluun oikein hyvin :)
PoistaGorgeous!!
VastaaPoistaNam nam nam, kun toi kuulostaa ja näyttää hyvältä! Oon kuullut tosta matchasta niin paljon, että pakko päästä kokeilemaan... mutta ehkä sitten Jaappanissa, jos hinta kerran on hirviä. :D
VastaaPoistaKannattaa! Ei se ihan ilmasta ole Japanissakaan, mutta hieman halvempaa sentään :)
Poista