Hei kaverit,
Nyt on sellainen tilanne, että tämä on blogin sadas (100.!) postaus. Vaikka teen tätä blogia omaksi ilokseni, niin täytyy myöntää, että ei tätä huvittaisi niin usein päivittää, jos kävijälaskuri näyttäisi pelkkää nollaa. Kiitos siis teille kaikille, jotka luette tätä! :)
Juhlan kunniaksi katan tähän meidän yhteiseen virtuaaliruokapöytään tahinikuorrutetun kukkakaalin. Sen valmistus aloitetaan keittämällä kokonaista kukkakaalia ensin muutamia minuutteja. Keittämisen jälkeen kukkakaalin pintaan levitetään paksuhko kerros tahinia, joka on maustettu sitruunalla ja baharatilla. Baharat on Lähi-idän alueella käytetty mausteseos, josta on useita erilaisia versioita. Vaikka sen ainesosat vaihtelevat, on kuitenkin tyypillistä, että se ei ole kovin tulista, vaan enemmänkin lämpimän mausteista. Baharatia voi siis laittaa ruokaan melko reilustikin ilman, että ruuasta tulee liian polttavaa. Baharatin sijasta tämän kukkakaalin voisi varmasti maustaa hyvin myös erilaisilla curry-mausteseoksilla tai vaikkapa pohjoisafrikkalaisella Ras el Hanoutilla.
Kokonaista kukkakaalia paahdetaan uunissa lähes tunti. Sinä aikana sen pintaan hierotut mausteet ja tahini paahtuvat rapeaksi, mistä tulee kiva kontrasti pehmeälle kukkakaalille. Uunista ottamisen jälkeen kukkakaalin päälle lusikoidaan sitruksista yrttiöljyä. Persiljalla ja korianterilla maustetun kastikkeen voi laittaa tarjolle erikseenkin, mutta minun mielestäni vihreä kastike näytti tosi hienolta oranssinpunaiseksi paahtuneen kaalin päällä. Kokonainen kukkakaali onkin varsin näyttävä ruoka, minkä vuoksi se sopii hyvin päivällispöydän keskipisteeksi juhlavampaakin kattaukseen :)
Kokonaista kukkakaalia paahdetaan uunissa lähes tunti. Sinä aikana sen pintaan hierotut mausteet ja tahini paahtuvat rapeaksi, mistä tulee kiva kontrasti pehmeälle kukkakaalille. Uunista ottamisen jälkeen kukkakaalin päälle lusikoidaan sitruksista yrttiöljyä. Persiljalla ja korianterilla maustetun kastikkeen voi laittaa tarjolle erikseenkin, mutta minun mielestäni vihreä kastike näytti tosi hienolta oranssinpunaiseksi paahtuneen kaalin päällä. Kokonainen kukkakaali onkin varsin näyttävä ruoka, minkä vuoksi se sopii hyvin päivällispöydän keskipisteeksi juhlavampaakin kattaukseen :)
Resepti-inspiraatio Heneneedsfood ja My New Roots
Tahinikuorrutettu kukkakaali sitruunaisella yrttiöljyllä
Keskikokoinen kukkakaali
tahini-kuorrutus (ohje alla)
yrttiöljyä (ohje alla)
paahdettuja manteleita
Kuumenna uuni 200’C. Voitele valurautapannu
tai muu paistoastia oliiviöljyllä. Poista kukkakaalista vihreät lehdet. Leikkaa
kukkakaalin kanta tasaiseksi niin, että se pysyy psytyssä. Kuumenna iso
kattilallinen vettä ja keitä kukkakaalia 7 min. Kaada vesi pois ja kuivaa kukkakaali
huolella. Levitä tahinimaustetahna käsillä kaikkialle kukkakaalin pintaan
(sitä voi olla melko paksulti). Paahda kukkakaalia uunissa 45 min tai kunnes haarukka uppoaa siihen helposti. Nosta uunin lämpötila 225’C
ja paahda kaalia vielä 5–10 min, kunnes sen pintaan tulee ruskeita laikkuja. Kaada
paahdetun kukkakaalin päälle yrttiöljyä ja koristele paahdetuilla manteleilla.
Tahini-kuorrutus
3 rkl tahinia
½ sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
n. 1 rkl baharat-mausteseosta (ohje alla)
1 rkl vettä (tai tarpeen mukaan)
½ tl suolaa (maun mukaan)
Sekoita kaikki ainesosat tasaiseksi tahnaksi. Jos
tahini on kovin paksua, lisää tahnaan enemmän vettä ja/tai öljyä.
Sitruunainen yrttiöljy
Nippu persiljaa
Nippu korianteria
2 rkl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu ja kuori
ripaus suolaa
Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella. Koostumuksen tulisi olla pestomaista.
Baharat-mausteseos
1 ½ rkl kokonaisia mustapippureita
2 rkl korianterin siemeniä
1 rkl juustokuminan siemeniä
5 kpl neilikkaa
1 tl jauhettua kaardemummaa
1 tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää (mielellään vastaraastettua)
1 rkl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
Paahda mustapippreita, korinateria, juustokuminaa ja
neilikkaa kuumalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat (pari minuuttia). Hienonna
mausteet morttelissa. Lisää joukkoon loput mausteet ja sekoita.
This whole roasted cauliflower is spiced with tahini and Middle Eastern Baharat spice blend. After roasting I served the cauliflower with lemony herb oil and garnished it with handful of roasted almonds. In addition of great taste it also looked really stunning. Whole roasted cauliflower is a real centerpiece of the table which makes it perfect for any feast :)
PS. This is the 100th post of Maikin mokomin. Thanks for reading my blog, you guys keep me motivated! :)
Recipe inspiration Heneneedsfood and My New Roots
Tahini roasted cauliflower with lemony herb oil
Middle-sized cauliflower
Tahini coating (recipe follows)
Herb oil (recipe follows)
Handful of toasted almonds
Preheat oven to 200’C. Brush cast iron skillet or
other oven-proof dish with olive oil. Remove the green outer leaves from
cauliflower. Level the stem so that cauliflower stands up. Bring a big pot full of water to boil and cook
cauliflower for 7 minutes. Drain and pat it dry. Spread tahini mixture all over the cauliflower with your hands. Roast cauliflower in the oven for 45 minutes or until
it can be pierced with a fork. Increase oven temperature to 225’C and bake cauliflower for
additional 5–10 minutes until small brown spots start to appear. Drizzle cauliflower with some herb oil and garnish with toasted almonds just before serving.
Tahini coating
3 tbsp tahini
juice of half a lemon
2 tbsp olive oil
about 1 tbps baharat (recipe follows)
1 tbsp water (or as needed)
½ ts salt
Mix all ingredients together. Add more water if the mixture seems too thick (it should be spreadable).
Lemony herb oil
Bundle of parsley
Bundle of cilantro
2 tbps olive oil
zest and juice of half a lemon
pinch of salt
Blend all ingredients to smooth pesto like paste.
Baharat spice blend
1 ½ tbsp black peppercorns
2 tbsp coriander seeds
1 tbsp cumin seeds
5 cloves
1 tsp cardamom seeds
1 ts cinnamon
¼ tsp nutmeg,
freshly grated
1 tbsp paprika
1 ts turmeric
Toast peppercorns, coriander, cumin, and cloves on a
hot dry pan until fragrant. Grind them in mortar. Add rest of the spices and
blend together.
The lemon herb oil to finish sounds like a lovely touch, and this cauliflower looks like it has been roasted to perfection :D x
VastaaPoistaYou're right! Zesty lemon and herb oil compliments the creaminess of tahini and cauliflower really nicely :)
PoistaTuo näyttää aivan mahtavalta, en ole koskaan ajatellut että kukkakaalin voisi tuollakin tapaa valmistaa. Onneksi on näitä ihania ruokablogeja, jotka pelastavat meidän perheen tylsältä ruoka-arjelta ;) Ja onnea sadannesta postauksesta!
VastaaPoistaHei kiitos, tosi kiva kuulla! :)
PoistaUunissa paahtaminen saa monen kasviksen maistumaan tosi paljon paremmalta eikä paksusta tahinikerroksestakaan haittaa ole ;)
Hekrullisen kuulloista ja ihanan näköistä! :)
VastaaPoistaKiitos, kannattaa kokeilla :)
PoistaLooks yummy.
VastaaPoistaThank you Suzanne :)
Poista