Tein tämän lähi-itähenkisen linssisalaatin samalle aterialle edellisen postauksen tahinipaahdetun kukkakaalin kanssa. Kokonaisena paahdettu kukkakaali on komean näköinen mutta ei kovin täyttävä ruokalaji, joten proteiinipitoinen linssisalaatti sopii hyvin sen lisukkeeksi. Ne käyvät myös makujensa puolesta hyvin yhteen, sillä ne molemat on maustettu baharatilla, sitruunamehulla sekä tuoreilla yrteillä. Miedonmakuiset linssit kaipaavatkin reilusti mausteita ja riittävästi hapokkuutta, jotta niistä tulee maistuvia. Mausteiden lisäksi paistettu sipuli, paahdetut mantelit ja marinoidut rusinat tuovat linssisalaattiin makua ja täyteläisyyttä. Salaatti viimeistellään paahdetuilla porkkanoilla. Porkkanat kannattaa paahtaa melko kuumassa uunissa niin, että ne alkavat jo hieman ruskistua, sillä huolellinen paahtaminen tuo niiden makeuden esiin. Lopuksi heitin salaatin päälle vielä kourallisen granaattiomenan siemeniä. Ne eivät ole mitenkään pakollinen ainesosa mutta ovathan ne nyt aivan vastustamattoman kauniita :)
Baharatilla maustettuja linssejä ja paahdettuja porkkanoita
½ sitruunan mehu
2 tl granaattiomenasiirappia
2 tl oliiviöljyä
½ dl kuumaa vettä
1 rkl baharat-mausteseosta
Suolaa, maun mukaan
1 dl rusinoita
1 ½ dl ruskeita manteleita
N. 700 g porkkanoita + oliiviöljyä
2 ½ dl vihreitä linssejä (+suolaa keitinveteen)
Sipuli
2 valkosipulinkynttä
Tuoretta korianteria
Tuoretta persiljaa
Granaattiomenan siemeniä
Tee kastike sekoittamalla sitruunamehu, granaattiomenasiirappi, oliiviöljy,
vesi, baharat ja suola. Lisää rusinat kastikkeeseen marinoitumaan.
Kuumenna uuni 175’C. Paahda manteleita uunissa 7–10 min, kunnes ne alkavat tuoksua.
Rouhi manteleita kevyesti veitsellä. Nosta uunin lämpötila 225’C. Kuori
porkkanat ja leikkaa ne kahtia tai isoimmat neljään osaan. Pirskottele
porkkanoiden päälle hieman öljyä ja paahda niitä uunissa 20–30 min, kunnes
niihin on tullut vähän väriä.
Keitä linssit kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja
valuta vesi pois. Sekoita kastike, rusinat ja mantelit (säästä muutamia koristeluun) kuumien linssien joukkoon. Hienonna sipuli ja
valkosipuli. Paista sipulia keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää pannulle myös
valkosipuli ja jatka paistamista vielä hetki. Lisää sipulisilppu linssien joukkoon.
Lisää myös hienonnettu korianteri ja persilja (säästä muutamia lehtiä koristeluun). Siirrä linssit laakeaan tarjoiluvuokaan ja asettele paahdetut porkkanat niiden päälle. Koristele salaatti lopuilla manteleilla, persiljalla,
korianterilla ja granaattiomenan siemenillä.
English summary
I served the lentil salad with this tahini roasted cauliflower. These dishes go well together because both of them are seasoned with Baharat, lemon juice and fresh herbs. In my experience lentils need quite a lot of seasoning because otherwise they can taste quite bland. In addition of spices panfried onion, toasted almonds and marinated raisins bring richness to this dish. I spread the lentils to flat dish and added a pile of roasted carrots over them. I roasted the carrots in high temperature so that they almost became charred, which made them extra tasty. Finally, I topped the salad with handful of pomegranate arils. Pomegranate is an optional ingredient but they look so pretty :)
Baharat lentils with roasted carrots
Juice of ½ lemon
2 ts pomegranate syrup
2 ts olive oil
50 ml hot water
1 tbsp baharat spice blend
Salt, to taste
100 ml raisins
150 ml almonds, unpeeled
About 700 g carrots + drizzle of olive oil
250 ml green lentils (+ pinch of salt to cooking water)
Onion
2 garlic cloves
Fresh cilantro
Fresh parsley
Pomegranate arils
Make pomegranate vinaigrette by combining lemon juice,
pomegranate syrup, olive oil, hot water, baharat and salt. Add raisins to vinaigrette and let them marinate. Preheat
oven to 175’C. Toast almonds 7–10 minutes in the oven. Chop almonds roughly. Increase oven
temperature to 225’C. Peel the carrots and cut them calf or to fourths. Drizzle
carrots with some oil and roast them 20–30 minutes until they have browned a
bit.
Cook lentils accoriding to package instructions. Drain
the lentils. Add vinaigrette, raisins and most of the almonds (save couple for garnishing) to hot lentils. Mince onion and garlic. Sautee onion over medium heat for
couple of minutes. Add garlic to the pan and continue frying for one minute. Add onion
mixture to lentils. Add also chopped herbs (save some for garnishing).
Spread lentils to flat dish and arrange roasted carrots
over them. Top salad with remaining almonds, parsley, cilantro and pomegranate arils.
Ihana annos, vesi kielellä! Jotain tän tyyppistä kokkailen tänään, kiitos inspiksestä :)
VastaaPoistaMutta mistä ihmeestä saa granaattiomenasiirappia? :D
Kiitos ja ole hyvä!
PoistaHelsingissä olen ostanut granaattiomenasiirappia Ararat Bazaarista (http://www.ararat-bazaar-shop.com) mutta sitä löytynee myös muista aasialaisia / Lähi-idän elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Granaattiomenasiirappi on maistuu kirpeälle ja hieman makealle mutta se on vähemmän makeaa kuin tavallinen siirappi. Jos sitä on vaikea löytää, sen voisi kokeilla korvata esimerkiksi balsamiviinietikan ja siirapin yhdistelmällä tai tamarind-tahnalla.
Herkullinen resepti! Olen granaattiomenasiirapin suurkuluttaja ja odotan innolla, milloin se ilmestyy markettien valikoimaan - sumakkiahan saa jo K- ja S-marketeista. Olen tehnyt hyvin samantapaista porkkanasalaattia ras el hanoutilla maustaen.
VastaaPoistaKiitos! On aina mukava huomata, että erikoismausteita ilmestyy tavallisiinkin marketteihin :) Tämäkin toimisi varmasti myös Ras el hanoutilla :)
PoistaGranaattiomenasiirappi on tosiaan mitä loistavin maustaja monelle ruualle :) Eikä sitä aina tarvitse hakea etnisistä kaupoista! Granaattiomenakastikkeen nimellä löytyy jo joistakin K- ja S-ruokakaupoista granaattiomenasiirappia. Kastike näyttää tältä: http://www.euro-east.fi/tuotteet/kastikkeet-mausteet-ja-muut/narsharab-graanattiomenakastike-280-ml/
PoistaHei hienoa, kiitti infosta :)
PoistaNo on kyllä kaunis ja ruokaisa salaatti! Sopisi varmasti hyvin myös joulupöytään, kiitos vinkistä. :)
VastaaPoistaOlepas hyvä :)
PoistaThis looks so good! I love using pomegranate seeds on pretty much everything, they add such an unique flavor and texture.
VastaaPoistaI'm definitely doing it tonight!
Thank you Clarisa! I love pomegranate seeds too, both for the flavor and the appearance :)
Poista