torstai 25. helmikuuta 2016

Kamomilla-pannacottaa ja sitrushedelmiä | Chamomile panna cotta with citrus fruits

Voisin tehdä vaikka kymmenen blogipostausta siitä, miten ihana talvikauden sitruskausi on. Sen lisäksi, että sitruksia menee kilotolkulla sellaisenaan, olen laittanut niitä myös aamupuurooonsalaattinkakkuun ja jugurtin päälle – vain muutamia käyttökohteita mainitakseni. Tänä talvena olen ollut erityisen ihastunut veriappelsiineihin. Olin niiden suhteen aluksi skeptinen, sillä luulin, että ne maistuvat samalta kuin verigreipit (greipit ovatkin varmaan ainoa sitrushedelmä, joista en erityisemmin välitä...). Makeankirpeät veriappelsiinit ovat kuitenkin hurmanneet minut täysin. Ja se väri! Kaikista kauneimpia ovat mielestäni ne appelsiiniyksilöt, jotka ovat osittain punaisia ja osittain oransseja :)


Tässä herkkujälkkärissä appelsiinien raikkaus yhdistyy pehmeän kermaiseen, kamomillalla maustettuun pannacottaan. Kamomillan maku on siinä hyvin hienovarainen, joten veriappelsiinit ovat ehdottomasti pääosassa. Pannacotta on tehty kotitekoiseen riisimaitoon, joka suurustuu kuumennettaessa. En ole vielä kokeillut, toimiiko ohje myös kaupasta ostetuila riisimaidolla, mutta kuulen mielelläni tulokset, jos joku päätyy sitä testaamaan. Riisimaidon lisäksi pannacottassa on liotetuista pähkinöistä tehtyä cashewkermaa. Cashewkerma tuo pannacottaan täyteläisyyttä ja se tekee sen koostumuksesta rahkamaista. Valmiit jälkkärit voi tarjoilla veriappelsiinikastikkeen ja appelsiinilohkojen kanssa – satokauden jälkkäri parhaimmillaan :)


resepti-inspiraatio Sweet Kabocha

Huomio esivalmisteluista: 
Aloita tekemällä riisimaito ja cashewkerma. Molemmat vaativat ainesosien liottamista, joten aloita niiden valmistelut jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Kamomilla-pannacotta veriappelsiinikastikkeella

½ dl kuumaa vettä
2 pussia kamomillateetä
1 tl agar agar -jauhetta
3 ½ dl kotitekoista riisimaitoa (ohje alla)
3 rkl sokeria
2 dl cashewkermaa (ohje alla)
1 tl vaniljauutetta

Tarjoiluun
Veriappelsiinikastiketta (ohje alla)
Appelsiineja ja veriappelsiineja, segmenteiksi leikattuina
Sitruunamelissaa


Laita kamomillateepussit kuumaan veteen ja hauduta niitä, kunnes neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi (n. 10 min). Ota teepussit pois ja purista ne kuiviksi. Sekoita agar agar teen joukkoon.

Laita riisimaito ja sokeri kattilaan. Kaada agar agarin ja teen seos siivilän läpi kattilaan. Kuumenna riisimaitoseos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kuumenna koko ajan sekoittaen n. 5 minuutin ajan. Seos paksunee keittämisen aikana kiisselimäiseksi. Ota kiisseli pois levyltä ja lisää siihen cashewkerma ja vaniljauute. Sekoita tasaiseksi. Kaada kiisseli tarjoiluastioihin ja laita jääkaappiin hyytymään useiksi tunneiksi tai yön yli. Tarjoile veriappelsiinikiisselin ja sitrushedelmälohkojen kanssa.

Riisimaito

2 dl (puuro)riisiä
6 ½ dl vettä

Paahda riisinjyviä kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä n. 4 min koko ajan sekoittaen, kunnes niiden väri muuttuu hieman keltaiseksi. Laita riisi ja vesi kulhoon. Anna riisin liota yön yli jääkaapissa.

Soseuta riisi ja vesi blenderissä tai sauvasekoittimella, kunnes massa on tasaista. Siivilöi maito kangasharson läpi puhtaaseen kannuun/pulloon. Itse tein siivilöinnin siten, että laitoin harsokankaalla vuoratun siivilän ja suppilon kannun päälle. Tämän jälkeen kaadoin riisimaidon pienissä erissä siivilään harson päälle, minkä jälkeen puristelin harsosta nesteen käsin pois. Jäljelle jäävästä riisisoseesta voi keittää vaikka puuroa. Ohjeesta tulee enemmän riisimaitoa, kuin tarvitset pannacottia varten.

Cashewkerma

2 dl cashewpähkinöitä (määrä ennen liottamista)
½ - 1 dl vettä + lisää vettä pähkinöiden liotukseen

Liota cashewpähkinöitä 2–8 tuntia runsaassa vedessä. Valuta ja huuhtele pähkinät. Soseuta pähkinät veden kanssa tasaiseksi massaksi (veden määrä riippuu siitä, kuinka kauan pähkinöitä on liotettu). Cashewkerman tulisi olla sileää ja muistuttaa koostumukseltaan paksua jugurttia.

Veriappelsiinikastike

3 dl veriappelsiinimehua (n. 3 veriappelsiinia)
1–2 rkl sokeria
1 tl perunajauhoa + 1 rkl vettä

Laita mehu ja sokeri kattilaan ja keitä n. 10 minuuttia. Siivilöi mehun päälle muodostunut vaahto pois. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan. Kaada perunajauhoseos ohuena nauhana kiehuvan mehun joukkoon samalla sekoittaen. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes mehu paksuuntuu kiisseliksi. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä.



English summary

recipe inspiration Sweet Kabocha

Chamomile panna cotta with blood orange sauce 

50 ml hot water
2 bags chamomile tea
1 ts agar agar powder
350 ml home made rice milk (recipe follows)
3 tbsp sugar
200 ml cashew cream (recipe follows)
1 ts vanilla extract

For serving
Blood orange sauce (recipe follows)
Oranges and blood oranges, cut to supremes
Lemon balm leaves

Put tea bags into hot water and let them infuse until liquid has cooled to room temperature (about 10 minutes). Remove tea bags and squeeze all the liquid out. Stir agar agar into tea.

Pour rice milk and sugar into small pot. Add the mixture of tea and agar agra into pot. Heat it to boil while whisking constantly. Keep stirring and cook for 5 minutes over medium low heat. Mixture will thicken during the process.

Take pudding off the heat. Add vanilla extract and cashew cream and stir to combine. Pour panna cotta to dessert bowls. Let them set in the fridge for several hours or overnight. Serve with blood orange sauce and citrus fruits.


Rice milk

200 ml (porridge) rice
650 ml water

Toast rice on dry skillet over medium heat for 4 minutes or until it turns yellowish.  Set rice into bowl and pour water over it. Refrigerate overnight. Puree soaked rice and remaining water in blender or with immersion blender. Sieve rice milk into clean jar or bottle using cheese cloth or fine mesh strainer. Recipe makes more milk than is needed for panna cottas.

Cashew cream 

200 ml cashews (measured before soaking)
50 – 100 ml water + more water for soaking

Soak cashews for 2–8 hours in fresh water. Drain and rinse nuts. Puree cashews with water (amount depends on the soaking time). Cashew cream should be completely smooth and look like thick yoghurt.


Blood orange sauce

300 ml blood orange juice (from 3 blood oranges)
1–2 tbsp sugar
1 ts potato starch + 1 tbsp water

Combine juice and sugar in small pot and bring it to boil. Cook juice about 10 minutes. Sieve juice to remove foam. Stir potato starch to water and pour the mixture into boiling juice while whisking constantly. Keep whisking until mixture is thickened. Remove from the heat and let it cool.

8 kommenttia:

  1. Hih, mulla oli myös alussa sama skeptisyys kirpsakkuudesta / greippimäisyydestä, mutta nuo veriappelsiinit osottautuivat ihaniksi, olen myös törmännyt makoisiin puoliveriappelsiineihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kans syönyt noita puoliveriappelsiineja, nekin on ihania :)

      Poista
  2. Upeat värit! Tuosta tuli mieleen että tulispa jo aurinko ja kevät...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta. Sitä odotellessa aurinko pitää nauttia suun kautta ;)

      Poista
  3. Onpa kaunis (ja maukkaan) kuuloinen annos!

    VastaaPoista
  4. What an elegant looking dish! Just gorgeous!

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->