Kimchi, fermentoitu kaalisalaatti, on varmaankin tunnetuin korealainen ruokalaji. Kimchi valmistetaan yleensä kiinanakaalista, mutta siihen laitetaan usein muitakin vihanneksia, kuten vaikka porkkanaa, purjoa tai retiisejä. Tämä "korealainen hapankaali" on ärhäkämmän makuista kuin eurooppalainen vastineensa, sillä se maustetaan valkosipulilla, inkiväärillä ja gochugarulla, korealaisilla chilihiutaleilla.
Gochugarua on ollut hieman vaikea löytää Suomesta, minkä vuoksi olen aikaisemmin tehnyt vähemmän tulista valkoista kimchiä. Nyt, kun vihdoin bongasin gochugaru-pussin Aasia-markettini hyllyltä, oli pakko testata sitä perinteisintä kimchiä. Molemmat kimchit, valkoinen ja punainen, ovat mielestäni oikein hyviä ja kokeilemisen arvoisia :)
Allaolevasta ohjeesta tulee melko pieni määrä kimchiä, noin seitsemän desiä (mikä johtuu siitä, että lähikaupassani oli jäljellä tasan yksi kiinankaali..). Ohjeen voi kuitenkin helposti tuplata, jolloin valmista kimchiä saa samalla vaivalla kaksinkertaisen määrän. Kimchi säilyy hyvänä jääkaapissa useita viikkoja, kunhan huolehtii, että sitä ottaa aina puhtailla ottimilla.
Ja minkä kanssa sitä kimchiä sitten syödään (no melkein minkä vaan)? Tarjoiluehdotus tulossa blogiin myöhemmin :)
Resepti mukailtu The Kitchn
Kimchi
Kiinankaali, pienehkö (n. 500–600 g)
2 rkl merisuolaa
Maustetahna
2–3 valkosipulin kynttä (n. 2 tl hienonnettuna)
1 ½ tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1 pieni sipuli (n. 50 g)
½ tl sokeria
4 tl gochugarua (korealaisia chilihiutaleita)
2 tl soijakastiketta
2 rkl vettä
Purjo, pienehkö (n. 100 g)
Poista kiinankaalista uloimmat lehdet ja leikkaa kaali
pituussuunnassa neljään osaan. Poista kova kanta ja leikkaa kaalineljännekset
3–4 cm leveiksi paloiksi. Laita kaalipalat siivilään, huuhtele huolellisesti ja valuta
ylimääräinen vesi pois. Laita kaali kulhoon ja lisää merisuola. Hiero merisuola
kaalipaloihin huolellisesti niin, että kaali alkaa pehmentymään. Laita kaalipalojen päälle paino (esim. vedellä täytetty
kattila) ja jätä suolaantumaan kahdeksi tunniksi.
Valmista sillä välin maustetahna soseuttamalla valkosipuli, inkivääri ja sipuli
yhdessä sokerin, chilihiutaleiden, soijakastikkeen ja veden kanssa. Halkaise purjo pituussuunnassa,
huuhtele huolellisesti ja leikkaa puolirenkaiksi. Desinfioi lasipurkki/purkit (ohjeesta tulee n. 7 dl kimchiä) kiehuvassa vedessä.
Kun kaali on suolaantunut, kaada astian pohjalle kertynyt suolainen neste pois.
Kaada astiaan kaalisilpun päälle runsaasti vettä ja sekoita, jotta ylimääräinen suola
huuhtoutuu pois. Valuta huuhdevesi pois ja toista huuhtelu vielä kaksi kertaa. Valuta kaalia siivilässä 15 minuuttia.
Sekoita purjorenkaat ja mausteseos kaalin joukkoon. Pakkaa vihannesseos puhtaaseen
lasipurkkiin ja sulje kannella. Anna fermentoitua huoneenlämmössä mutta pimeässä 1–3 vuorokautta. Maista päivittäin varmistaaksesi, ettei kimchi ole alkannut
pilaantumaan. Kun kimchi on riittävän hapanta ja nesteessä näkyy kuplia, siirrä jääkaappiin. Säilytä kimchi jääkaapissa.
Vegan version of traditional Korean fermented cabbage. Makes relatively small batch, ca 700 ml, but the recipe is easily doubled. I'll post serving suggestion for kimchi later :)
Recipe is adapted from The Kitchn
Kimchi
Napa cabbage, smallish (500–600 g)
2 tbsp sea salt
Spice paste
2–3 garlic cloves, about 1 tbsp minced garlic
1 ½ tsp minced ginger
1 small onion (ca 50 g)
½ tsp sugar
4 tsp gochugaru (Korean red pepper flakes)
2 tsp soy sauce
2 tbsp water
Leek, smallish (ca 100 g)
Remove outer leaves from the cabbage and quarter it lengthwise. Remove
hard stem and cut quarters crosswise to 3–4 cm pieces. Put cabbage into colander, rinse and drain.
Transfer cabbage into bowl, add salt, and massage salt into cabbage
pieces until it starts to soften. Set heavy weight over cabbage (for example a pot filled with water) and
let it stand for 2 hours.
Meanwhile, prepare spice paste by pureeing garlic, ginger, and onion
with red pepper flakes, soy sauce, and water. Half the leek lengthwise, rinse thoroughly,
and cut to half moons. Sterilize your glass jar/jars (recipe yields to ca 700 ml
kimchi) by submerging jar into boiling water for couple of minutes. Drain and let cool.
When 2 hours have passed discard the extracted salty liquid from the bottom of the bowl. Fill
the bowl with fresh water to remove the excess salt. Drain cabbage. Repeat rinsing and draining twice. Drain cabbage in colander for 15 minutes before proceeding.
Mix leek slices and spice paste into drained cabbage. Pack vegetable mixture into clean jar and
close with a lid. Let it ferment in room temperature in dark place for 1–3 days. Check the taste daily. Transfer
kimchi to the fridge when it’s sour enough to your liking. Store kimchi in the fridge.
Kimchi on ihanaa, ja Korealainen keittiö erittäin positiivinen yllätys. Muutamia kertoja käynyt Helsingissä korealaisissa ravintoissa, ja tykännyt kovasti.
VastaaPoistaOlen ihan samaa mieltä! Ja sanovat, että se on aika terveellistäkin :)
PoistaKauppojen tarjonta on nykyään sellainen, että korealaista ruokaa pystyy tekemään kotonakin suhteellisen vaivatta. Ja kimchi, oi ihana! Sitäkin pystyy kotona tekemään, mikä onni!
VastaaPoistaSanopa muuta! Ei tarvii matkustaa kaukomaille (tai edes ravintolaan), että voi tehdä makumatkoja :D
PoistaKimchi on mainiota! Korealainen keittiö jostain syystä jäänyt usein ainakin Suomessa hieman unholaan. Mutta viimeaikoina on kivasti ruvennut tulemaan kyllä esille!
VastaaPoistaIhan totta muuten! Korealaisen keittiön maut ovat varsin mainoita :)
PoistaNeat! An old flatmate used to eat kimchi with everything! This looks lovely, and the flavouring of the marinade sounds great! :D x
VastaaPoistaThank you! In my opinion kimchi is great with (almost!) anything and everything :D
PoistaMistä kaupasta löysit gochugarua? Ei ole osunut mun silmään...
VastaaPoistaSörnäisissä on pieni "Kiinalainen elintarvike kauppa", jossa oli sitä :)
Poista