keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Korealaisittain maustettua tofua ja seesamikurkkuja | Korean tofu with sesame cucumbers



Korealainen ruoka on ollut maailmalla hitti jo jonkin aikaa (ks. esim. Forbes ja Daily News). Suomeen tämä trendi on varmaankin vasta tulossa, sillä korealaisia ravintoloita ei taida Helsingissäkään olla kuin kaksi, Makki Makki ja Korea House. Näistä varsinkin Makki Makki oli hinta-laatusuhteeltaan oiva, kun kävin siellä reilu vuosi sitten eikä Korea Housekaan huono ole, vähän kalliimpi tosin. Korealainen ruoka on usein melko voimakkaasti maustettua. Monessa ruuassa (kuten tässäkin) käytetään gochujang-maustetahnaa, joka on tulista, mutta mielestäni pehmeämmän ja vähemmän etikkaisen makuista kuin tutumpi sriracha-kastike. Toin omani Koreasta, mutta sitä saa kyllä Suomestakin aasialaisten elintarvikkeiden kaupoista.


Tofun valmistuksessa keskeistä on hyvä kastike, mutta usein ongelmana on, että sen maku ei tartu tofuun. Monissa resepteissä ohjeistetaan kuivaamaan tofua ja laittamaan se painon alle valumaan, jonka jälkeen sitä marinoidaan useita tunteja. Itse olen kuitenkin havainnut allaolevan metodin parhaaksi. Tällä ohjeella tofu saa kauniin, rapean paistopinnan ja, koska se kuivuu paistamisen aikana, se imee itseensä kastikkeen makua. Lisäksi tofu on näin valmistettuna varsinaista pikaruokaa, koska valuttamiseen tai marinointiin ei kulu aikaa :)

Ohjeet täydellisen tofun paistamiseen:

  • leikkaa tofu ohuiksi viipaleiksi -> saat enemmän paistopintaa kuin kuutioissa
  • kuumenna pannu kuumaksi ja lisää siihen hieman öljyä, pieni määrä riittää, sillä tofua ei ole tarkoitus uppopaistaa
  • levitä tofu paistinpannulle niin, että palaset eivät ole päällekäin, paista tarvittaessa useassa erässä
  • paista tofua keskilämmöllä 3–4 minuuttia, kunnes se on saanut väriä pintaansa, käännä tofusiivut ja jatka paistamista toiselta puolelta vielä 3–4 minuuttia
  • älä sekoita tai kääntele paloja paistamisen aikana, jotta saat tasaisen, kullanruskean paistopinnan
  • paistamisen jälkeen tofusiivut voi laittaa talouspaperin päälle kuivumaan niin ne säilyttävät rapeutensa
  • kaada tofupalojen päälle haluamasi kastike tai muut mausteet

resepti mukailtu Food52

Korelaisittain maustettua tofua

(kahdelle)

250 g tofua, ohuiksi kolmioiksi leikattuna
öljyä paistamiseen

1 rkl sokeria
3 rkl soijakastiketta
4 rkl vettä
2 rkl gochujang-tahnaa
1 tl maissitärkkelystä
2 tl seesamiöljyä
1 rkl valkosipulia hienonnettuna
1 rkl miriniä
pätkä purjoa tai kevätsipulia, hienonnettuna

Kuumenna öljytty paistinpannu keskilämmölle ja asettele tofupalat siten, että ne eivät ole päällekkäin. Tee paistaminen tarvittaessa useassa erässä. Paista tofupaloja 3-4 minuuttia molemmilta puolilta. Älä sekoita välissä, jotta pinnasta tulee rapea.

Sekoita kaikki loput ainekset yhteen. Kaada kastike pannulle ja keitä, kunnes se sakeutuu. Tarjoa riisin ja seesamikurkkujen (resepti alla) kanssa.


Seesamikurkut


Pätkä kurkkua, siivuina
2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl sokeria
1 tl miriniä
1 tl seesamiöljyä
ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna marinoitua vähintään 10 min.

----------------------
English summary

recipe adapted from Food52

Tofu with spicy Korean sauce

(for two)

250 g tofu, cut into triangles
oil, for frying

1 tbsp sugar
3 tbsp soy sauce
4 tbsp water
2 tbsp gochujang paste
1 ts corn stratch
2 ts dark sesame oil
1 tbsp garlic, minced
1 tbsp mirin
leek or spring onions, minced

Heat some oil in the sauce pan. Arrange tofu bites so that they don’t overlap. Fry them in the batches if needed. Fry 3–4 minutes, flip them over and fry another 3–4 minutes until crispy and slightly browned.

Mix rest of the ingredients together and pour to the pan. Boil until the sauce thickens. Serve with rice and sesame cucumbers (recipe follows).


Sesame cucumbers


Small cucumber, thinly sliced
2 tbsp rice wine vinegar
1 ts sugar
1 ts mirin
1 ts dark sesame oil
pinch of salt

Mix all the ingredients together and let it marinate at least 10 min.

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä! Mutta mitä on gochujang-tahna? Muutenkin blogisi on mainio! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gochujang-tahna on korealaista melko tulista maustetahnaa (ks. esim. https://en.wikipedia.org/wiki/Gochujang). Tulisuudessaan se on mielestäni verrattavissa Sriracha-kastikkeeseen, mutta sen maku on vähän pehmeämpi. Gochujangia saa Suomesta monista itämaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista tai luultavasti myös Amazonista tilaamalla :)

      Ja kiitos, kiva kuulla, että tykkäät :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->