maanantai 8. syyskuuta 2014

Savuisaa BBQ-seitania ja perunoita | Smoky BBQ seitan with roasted potatoes



Pidän tofusta, pavuista ja muista kasvikunnan proteiininlähteistä, mutta ymmärrän, että ne eivät kaikille maistu. Mitä siis tehdä ruuaksi niille, joille kasvisruokapäivä on kirosana? Tämä BBQ-seitan on yksi hyvä vaihtoehto sellaisiin tilanteisiin.

Seitanista saa maistuvaa, kun sen viipaloi mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, marinoi yön yli mausteisessa kastikkeessa ja paistaa pannulla rapeaksi. Tämän reseptin päätähti onkin savuisa BBQ-kastike, joka toimii sekä marinadina että kastikkeena. Se käy loistavasti myös grillatuille vihanneksille. Joten, jos seitanin tekeminen tuntuu liian työläältä, kokeile tehdä ainakin tätä kastiketta!

Mitä kasvisruokaa te muut tarjoaisitte vannoutuneille lihansyöjille? :)




BBQ-seitan


BBQ-kastiketta (resepti alla)
½ annosta seitania (perusohje täällä)
öljyä

Leikkaa seitanpihvit ½ senttiä paksuiksi siivuiksi. Lusikoi niiden päälle kastiketta niin, että ne peittyvät ja jätä marinoitumaan pariksi tunniksi tai yön yli.

Kuumenna öljyä pannussa. Paista seitan-siivuja molemmilta puolilta, kunnes ne ovat rapeita. Paistaminen kannattaa tehdä muutamassa erässä.


resepti-inspiraatio The Kitchn

Savuisa BBQ-kastike


öljyä
½ sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 tl juustokuminaa
1½ tl sinappijauhetta
2 tl paprikajauhetta
mustapippuria
2 tl (tai maun mukaan) sriracha-kastiketta
2 rkl balsamico-viinietikkaa
2 rkl siirappia
1 tölkki tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
½ tl suolaa
2 tl vegaanista worcestershire-kastiketta
2 tl nestesavua

Paista sipulia öljyssä 2 minuttia. Lisää valkosipuli ja mausteet ja paista vielä minuutti. Lisää muut aineet ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä n. 20 min, kunnes kastike on paksuuntunut. Sekoita blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi. (Huom. aloita mausteiden lisääminen varovasti ja mausta oman makusi mukaan!)


Uunissa paahdettuja perunoita ja sipuleita


Perunoita
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Punasipuleita

Keitä perunoita kuorineen n. 20 min, niiden ei tarvitse kypsyä pehmeiksi. Kuumenna uuni 225 ’C. Valuta keitinvesi pois, kuori ja pilko perunat. Pirskottele päälle öljyä ja lisää mausteet. Paista uunissa 30 min. Laske uunin lämpötila 200’C. Pilko sipulit, lisää ne uunipellille ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.



----------------------
English summary

This is what I cook when someone says they don't like vegetarian food. What do you cook for carnivores? :)

BBQ seitan


BBQ-sauce (recipe below)
½ batch of seitan (basic recipe here)
oil for frying

Slice seitan steaks about ½ cm thin. Coat seitan stripes with sauce and let them marinate couple of hours or overnight.

Heat oil in the sauce pan. Fry seitan stripes in batches for couple of minutes each side until cripsy. 


sauce recipe adapted from The Kitchn

Smoky BBQ sauce


Oil for frying
½ onion, minced
2 garlic gloves, minced
1 ts cumin
1½ ts powdered mustard
2 ts paprika
black pepper, freshly ground
2 ts (or to taste) sriracha sauce
2 tbsp balsamic vinegar
2 tbsp molasses
1 can crushed tomatoes
2 tbsp tomato pyre
½ ts salt
2 ts vegan worcestershire sauce
2 ts liquid smoke

Fry onions in the oil for 2 minutes. Add garlic and spices and continue frying for 1 minute. Add other ingredients and cook 20 minutes or until the sauce has thickened. Blend it smooth in the blender.


Oven roasted potatoes and onions


Potatoes
Olive oil
Salt
Black pepper, freshly ground
Red onions

Boil unpeeled potatoes about 20 minutes, they don't have to be fully cooked. Drain, peel and dice potatoes. Preheat oven to 225’C. Drizzle potatoes with olive oil and add seasonings. Bake potatoes 30 min. Peel and dice onions and add next to potatoes. Continue baking for 20 minutes.

6 kommenttia:

  1. Hyvin ja vähän "kanamaiseksi" marinoidut soijasuikaleet, makaroonilaatikko, lasagne ja tortillat soijasuikale tai soijarouhe täytteellä ovat pettämättömiä. Seitankin sitä varmasti on, olen sitä voin vähän laiska kokkaamaan :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, oikealla maustamisella saa ihmeitä aikaan :)

      Poista
  2. Mistä noita sirach ja worchestershire kastikkeita saa ja millähän ne voisi tarvittaessa korvata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun kysyit!

      Sriracha-kastiketta olen ostanut Helsingistä Vii Voanista (http://www.viivoan.fi) mutta nykyään sitä taitaa saada isoimmista marketeistakin. Sen voi hyvin korvata esim sambal oelekilla, jota ainakin löytyy ruokakaupoista tai jollain muulla chilikastikkeella. Niiden lisääminen kannattaa kuitenkin aloittaa varovasti maustellen, sillä tuotteiden tulisuudessa on eroja! :)

      Vegaanista worcestershire-kastikketa olen puolestaan osatnut Helsingin Ekolosta (www.ekolo.fi/tuote/biona-worcester-kastike/5032722305809/). Tuo kastike ei mielestäni maistu ihan "oikealle" worcestershire-katikkeelle, mutta sen mausteisuus syventää ruokien makua aika kivasti. Sen voi korvata kuitenkin tavallisellakin worcestershire-kastikkeella, jos sen sisältämä anjovis ei haittaa. Vaihtoehtoisesti voit lisätä ruokaan vähän balsami-viinietikkaa, tummaa siirappia ja mustapippuria. Netissä on paljon ohjeita kotitekoiseen worcestershire-kastikkeeseen, joista voi ottaa vinkkiä :)

      Savuaromia voi ostaa Punnitse&Säästä -liikkeistä (www.punnitse.fi) tai isoimmista ruokakaupoista.

      Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->