sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Italialainen piirakka kikhernejauhopohjalla | Italian chickpea flat bread


Tämän piirakan pohja on tehty kikhernejauhoista, joita voi ostaa etnisiä elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Ohjeesta tulee puolikkaan uunipellin kokoinen piiraspohja. Se poikkeaa perinteisestä farinatasta siinä, että se paistetaan matalammassa lämpötilassa. Hitaamman kypsymisen ansioista leipänen pysyy pehmeänä ja muistuttaa rakenteeltaan hieman perunarieskaa.

Tämä piiras on erityisen sopiva tarjottava silloin, kun pitää huomioida useita ruokarajoitteita, koska se on gluteeniton, vegaaninen, pähkinätön ja soijaton. Makua siitä ei sen sijaan puutu! Valitsin täytteet italialaisen keittiön inspiroimana, joten siinä maistuvat balsamiviinietikka, valkosipuli, aurinkokuivatut tomaatit ja uunissa makeaksi paahdetut paprikat. Ensi kerralla laittaisin tähän myös oliiveja.



resepti-inspiraatio In pursuit of more

Italialainen piirakka

(eli paahdettuja paprikoita, marinoitua punasipulia ja aurinkokuivatuista tomaateista tehtyä tahnaa kikherenpohjalla)


Pohja (resepti alla)
Tomaattitahnaa (resepti alla)
Marinoitua punasipulia (resepti alla)
Paahdettua paprikaa (resepti alla)

Kokoaminen: Levitä paistetun pohjan päälle tomaattitahnaa, paprikasuikaleita ja punasipulia. Tarjoa huoneenlämpöisenä.

Pohja

4 ½ dl kikhernejauhoja
5 dl vettä
½ tl suolaa
mustapippuria
öljyä paistoastiaan

Sekoita vesi, jauhot ja mausteet keskenään ohueksi takinaksi. Anna taikinan tekeytyä 2 tuntia ennen paistamista.
Öljyä pieni uunipelti tai uuniastia ja kaada taikinaseos siihen. Paista 20-30 min 175 ’C (aika riippuu astian koosta).

Marinoitu punasipuli 

punasipuli, ohuina siivuina
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl sokeria

Leikkaa punasipuli siivuiksi, kaada päälle balsamiviinietikkaa ja sokeri ja jätä marinoitumaan. Punasipulista 2/3 tulee piirakan päälle, 1/3 tomaattitahnaan.

Paahda uunissa

3 paprikaa
3 valkosipulin kynttä (tomaatitahnaan)

Puolita paprikat ja asettele ne öljytn folion päälle. Leikkaa valkosipulinkynsistä kärki pois mutta älä kuori. Pirskottele niiden päälle oliiviöljyä ja kääri folioon. Paahda valkosipuleita ja paprikoita uunissa 225'C 30 min tai, kunnes paprikat mustapilkullisia. Paahtamisen jälkeen jäähdytä paprikat muovipussissa tai kannellisessa astiassa. Kuori jäähtyneiden paprikoiden mustunut kuori pois ja siivuta ne.  Purista paahtunut ja pehmennyt valkosipuli kulhoon. Jätä odottamaan tomaattitahnan valmistamista varten.

Tahna aurinkokuivatuista tomaateista

3 valkosipulinkynttä, paahdettuna (ks. yllä)
6 aurinkokuivattua tomaattia
mustapippuria myllystä
1 rkl ravintohiivahiutaleita
1 tl paprikajauhetta
1 tomaatti
pizzamaustetta (tai kuivattua basilikaa ja oreganoa)
ripaus suolaa
ripaus cayenne-pippuria
½ tl sokeria
1/3 marinoitua punasipulia (ks. yllä)


Sekoita kaikki tahnan ainekset blenderissä.



--------------------------- 
English summary

This flatbread is a great choice when you have to consider many dietary restrictions since it's vegan, gluten-free, soy-free and nut-free. The toppings are inspired by Italian cuisine but you can top the flatbread as you like :)

recipe is inspired by wonderful In pursuit of more blog

Italian chickpea flatbread
(roasted peppers, marinated red onions and sundried tomato spread on chickpea flatbread)


Chickpea flatbread (recipe follows)
Sundried tomato spread (recipe follows)
Roasted peppers (recipe follows)
Marinated red onion (recipe follows)

Assembly: Spoon tomato spread on the baked and cooled flatbread. Top with roasted peppers and red onions.

Chickpea flatbread

4 ½ dl chickpea flour
5 dl water
½ ts salt
black pepper

olive oil for the baking dish

Mix water to the flour and add salt and pepper. Let the batter rest 2 hours before baking.
When ready to bake oil small baking tray or oven dish. Pour the batter into it and bake 20-30 minutes in 175’C (time depends on the size of you pan).

Marinated red onion

1 red onion
1 tbsp balsamic vinegar
1 ts sugar

Cut red onion to half moons. Mix with balsamic vinegar and let it marinade. Divide: 2/3 for topping, 1/3 for the tomato spread.

Roast in the oven

3 peppers
3 garlic cloves


Half peppers and set them to the oiled kitchen foil. Cut the tips off from garlic cloves, drizzle them with oil and wrap in foil. Roast peppers and garlic in 225’C 30 minutes or until peppers are covered with black spots. Put peppers to the plastic bag and let them cool. Peel and chop cooled peppers. Squeeze the roasted garlic out and set aside for tomato spread.

Sundried tomato spread

3 garlic cloves, roasted (see above)
6 sundried tomatoes
balck pepper
1 tbsp nutritional yeast
1 ts powdered pepper
1 tomato
1/2 ts each dried basil and oregano
pinch of salt
pinch of cayenne pepper
½ ts sugar
1/3 marinated red onion (see above)

Mix all ingredients in the blender.



4 kommenttia:

  1. Sisareni ja hänen miehukkeensa ovat täysin vegaaneja, ja tää blogi on kyllä ehdoton! Ovat miettineet erilaisia vaihtoehtoja tylsäksi käyneille resepteilleen ja tietenkin oli pakko vinkata heille tämä! :) ja itsekin haluaisin kokeilla näitä superhyvännäköisiä ruokareseptejä! :)

    selitin juurtajaksaen ja mahdollisimman sekavasti, eli siis tiivistettynä: älyhyvännäköisiä ruokia ja hyvät ohjeet - kiiiiitos! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ilahduttavasta kommentisti :) Tosi kiva, jos täältä löytyy inspiroivia reseptejä :)

      Poista
  2. Olen tässä miettinytkin että voisko kikhernejauhoja hyödyntää piirakkapohjiin, itse kun en gluteenitonta ruokavaliota noudata eikä sen takia mitään gluteenittomia jauhoseoksia pahemmin mun kaapista löydy, mut vieraille pitäis aina joskus kehitellä jotain gluteenitonta. Kikhernejauhoja sen sijaan löytyy aina, tämä siis lähtee heti huomenna kokeiluun :-) näyttää ihan super hyvältä!

    Ja mikä löydös tämä blogi! Onneksi hakusanat "piirakka kikhernejauho" johdattivat mut tänne :D jään innolla seurailemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos!
      Mukava kuulla, että löysit etsimäsi :) Ja kiva kuulla myös se, että tykkäsit blogistani muutenkin :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->