maanantai 29. syyskuuta 2014

Viinirypäle–rosmariini-focaccia | Grape and rosemary focaccia


Tässä focacciassa maistuvat hyvä oliiviöljy, tuore rosmariini, tummat viinirypäleet ja leivän pinnalle rouhittu merisuola. Merisuola tuo kivan säväyksen makeiden rypäleiden rinnalle, joten sitä ei kannata jättää pois (eikä ainakaan korvata tavallisella ruokasuolalla), vaikka ylimääräistä suolan käyttöä muuten välttäisikin. Focaccia-taikina vaatii muutamien tuntien kohotuksen, koska siihen tulee melko vähän hiivaa. Kärsivällisyys kuitenkin kannattaa, sillä leivästä tulee pitkän kohotuksen ansiosta sisältä pehmeä mutta pinnalta rapea. Muuten se on helppo tehdä ja eikä aktiivista työskentelyaikaa kulu kauaakaan.

Suositellaan nautittavaksi illanistujaisissa hyvien ystävien ja vaikka punaviinilasillisen kanssa :)



Tässä ohjeessa käytetyt yrtit tarjosi Järvikylä ja osallistun tällä blogipostauksella heidän järjestämään DIYrtti-blogihaasteeseen.



resepti mukailtu Smitten Kitchen -blogista


Viinirypäle–rosmariini-focaccia


2 dl vettä
10 g hiivaa (eli 1/5 paketti)
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa
4 dl jauhoja
2 rkl oliiviöljyä + lisää kulhoon

pari desiä tummia viinirypäleitä
1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sokeria
karkeaa merisuolaa myllystä



Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola, sokeri ja 3 dl jauhoista. Aloita vaivaamaan taikinaa ja lisää viimeinen desi jauhoja vähitellen, et välttämättä tarvitse kaikkea. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 10 min. Taikinan pitäisi olla pehmeä ja löysä pallo mutta ei kuitenkaan tarttua käsiin. Öljyä takinakulho ja jätä taikina kohoamaan sinne kahdeksi tunniksi leivinliinalla peitettynä.

Muotoile takinasta pallo, aseta se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja öljyä taikinan pinta pullasutia käyttäen. Peitä kelmulla ja anna kohota 20 min. Mutoile tämän jälkeen takinasta haluamasi muotoinen litteä leipä ja kohota vielä yksi tunti.

Laita uuni lämpenemään 225’C. Puolita viinirypäleet ja hienonna tuore rosmariini. Painele leipään sormenpäillä pieniä kuoppia ja asettele viinirypäleet leivälle. Pirskottele leivän päälle oliiviöjyä ja ripottele pinnalle rosmariinia, sokeria ja merisuolakiteitä. Paista 15 minuuttia.



-----------------------
English summary

The combination of sweet grapes, fresh rosemary, hearty olive oil, crispy sea salt and soft bread is just divine. The herbs I used were sponsored by Järvikylä.

recipe is adapted from Smitten Kitchen

Grape and rosemary focaccia 


2 dl cold water
10 g fresh yeast
1 ts sugar
1/4 ts salt
4 dl wheat flour
2 tbsp olive oil + more for the bowl

grapes, halved
1 ts fresh rosemary, minced
2 tbsp sugar
coarse sea salt


Dissolve yeast to cold water. Add salt, sugar and most of the flour. Start kneading and add rest of the flour gradually as needed. Add oil and knead 10 minutes. Oil the baking bowl and let the dough rise there for 2 hours covered with kitchen towel.
Shape the dough into a small ball and set it to baking tray. Oil the surface of the dough and let rise covered for 20 minutes. Shape the dough to the ovalish shape and let it rest for another hour.
Preheat the oven to 225’C. Half the grapes and mince rosemary. Drizzle the focaccia with oil and arrange halved grapes on it. Sprinkle with rosemary, sugar and sea salt. Bake for 15 minutes.

2 kommenttia:

  1. Beautiful photos! Did this turn out more savory or sweet?

    VastaaPoista
  2. Thank you for the positive feedback :)

    The dough is bread-like (savory) but as a whole the focaccia tastes sweet because of the caramelized grapes. I think it is an ideal pair for a glass of red wine or some nice cocktail.

    However, I think you could serve the focaccia also as a side dish for soup or bisque :)

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->