lauantai 11. lokakuuta 2014

Harissa-maustetuilla kikherneillä täytetyt bataatit | Sweet potatoes stuffed with harissa chickpeas


Uuniperunat – tai tässä tapauksessa uunibataatit – on siitä kiva ruoka, että niiden täytteksi voi laittaa oikeastaan mitä vaan kaapista sattuu löytymään. Tätä versiota voisi kuvailla vaikka uuniperunoiksi Lähi-idän twistillä. Paahdoin bataatit uunissa pehmeiksi, minkä jälkeen täytin ne harissa-tahnalla maustetuilla kikherneillä ja lehtikaalilla. Kokonaisuuden raikasti sitruunasta ja tahinista tehty kastike.

Bataattien paahtaminen uunissa kestää noin tunnin, mutta jos aika on kortilla, sen voi tehdä jo edellisenä päivänä, jolloin bataatit voi vain lämmittää uudelleen ennen syömistä. Bataattien paahtamista lukuunottamatta tämä onkin varsin sukkelasti valmistuva ruoka.



resepti-inspiraatio The Kitchn

Bataatit harissa-maustetuilla kikherneillä ja tahinikastikkeella

(kahdelle)

2 bataattia

öljyä pannulle
1 sipuli, kuutioina
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
3 dl / 1 tlk keitettyjä kikherneitä
muutama lehti lehikaalta, paloiksi revittynä
½ sitruunan mehu
½ sitruunan kuori
2-3 tl harissa-tahnaa (maun mukaan)
(ripaus suolaa)

Kuumenna uuni 175’C. Pistele bataatteihin reikiä haarukalla ja kääri ne folioon. Paista uunissa 1–1 ½ h bataattien koosta riippuen.

Kuumenna paistinpannussa öljyä ja kuullota sipulikuutioita siinä. Lisää valkosipuli ja kikherneet, sitruunankuori ja harissa ja jatka paistamista hetki. Kääntele lehtikaali sekaan ja mausta sitruunamehulla (ja tarvittaessa suolalla).

Kun bataatit ovat kypsiä, ota ne pois uunista ja halkaise pituussuunnassa. Koverra muutama lusikallinen bataattia pois ja täytä ne kikherneseoksella. Valuta päälle tahini-kastiketta. Kaikki kikherneseos ei todennäköisesti mahdu bataattien päälle, mutta se on hyvää sellaisenaankin.


Sitruuna–tahini-kastike


4 rkl seesaminsiemeniä tai 2 rkl tahinia
ripaus suolaa
½ sitruunan mehu
½ sitruunan kuori
½ tl sumakkia
½ tl hunajaa (tai sokeria tai agavesiirappia)
½ -1 dl vettä
¼ tl valkosipulijauhetta


Yhdistä kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää vettä vähitellen, kunnes kastikkeen koostumus on sopiva.


------------------------------------
English summary

I would describe this recipe as oven baked potatoes with Middle Eastern twist. Soft sweet potatoes, spicy chickpeas and zesty tahini dressing are nice combination that make a flavorful and balanced meal.

recipe inspiration The Kitchn

Sweet potatoes stuffed with harissa spiced chickpeas and lemon–tahini dressing

(for two)

2 sweet potatoes

oil for pan
1 onion, diced
1 garlic clove, minced
3 dl boiled / 1 can chickpeas
kale, torn to small pieces
zest and juice of ½ lemon
2-3 ts harissa paste (to taste)
(pinch of salt)

Preheat oven to 175’C. Pierce potatoes with fork and wrap them in foil. Bake 1 – 1 ½ h depending on their size.

Heat some oil in the saucepan and sautee onions. Add garlic, chickpeas, lemon zest and continue frying for couple of minutes. Add kale and lemon juice and fry until kale is wilted.

When sweet potatoes have baked soft take them out of the oven and cut them half lengthwise. Spoon some flesh out of them. Stuff the sweet potatoes with chickpea-mixture and drizzle some tahini dressing on top of them. You will probably have some extra chickpeas but you can serve the rest of  them as a side.


Lemon–tahini-dressing


4 tbsp sesame seeds or 2 tbsp tahini
pinch of salt
zest and juice of ½ lemon
½ ts sumac
½ ts honey (or agave syrup or sugar)
½ -1 dl water
¼ ts garlic powder


Combine all the ingredients in the blender. Add water gradually until consistency is desired.

6 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä - teinkin näistä jo tänään oman versioni! Tosi hyvää, nam. Käytin Rosamunda-perunoita kylläkin, kun kaupassa ei ollut bataatteja. Tein aika paljon muutoksia, niin ajattelin kirjoittaa myös blogiini tästä, mainitsen sut tietty inspiraation lähteenä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja kiva, että ohje inspiroi sinua! Tässä "blogimaailmassa" parasta onkin, että haetaan vaikutteita eri lähteistä ja sitten tehdään niistä omaan makuun (ja lähikaupan valikoimaan :D) sopiva versio. Ja olen myös tosi otettu, jos mainitsen minut :)

      Poista
  2. Onpas oiva ohje! Uuniperunat kuuluu meillä aikalailla vakiokalustoon, mutta en ole ikinä tullut ajatelleeksi tehdä vastaavaa bataattien kanssa. Pitääkin kokeilla!
    Ja tuo täyte! Voi juma! Aivan älyttömän hyvän näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Bataatit tuokin perinteisiin uuniperunoihin vähän jotain uutta :)

      Poista
  3. Voi miten hyvältä näyttää, ihanat kuvat! tein kreikkalaistyyppisiä täytettyjä bataatteja jokin aika sitten, näyttivät hyvin samalta vaikka täytteet olivatkin eri :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Täytetyistä bataateista ja perunoista saa kyllä vaikka minkälaisia variaatioita :)

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->