maanantai 8. joulukuuta 2014

Porkkanakakku-bites | Carrot cake bites with cashew frosting


Olen huomannut että usein, kun kuvailen tämän blogin ruokia, aloitan sanaparilla "ei sisällä". Se on informatiivinen tapa kertoa reseptistä erityisesti silloin, jos pitää vältellä joitain ruoka-aineita. Havahduin kuitenkin tämän ohjeen kohdalla siihen, kuinka nurinkurista tällainen ruuan kuvailu on. Olin kirjoittamassa, että tämä ohje EI sisällä lisättyä rasvaa tai öljyä, valkoista sokeria, maitotuotteita tai kananmunia ja tarvittaessa siitä on myös helppo tehdä gluteeniton versio. Sitten luin kirjoittamani litanian uudestaan: eihän se kertonut yhtään siitä, miltä tämä porkkanakakku sitten oikeastaan maistuu. Kieltosanalla alkanut luettelo ei kerrassaan tuntunut tekevän oikeutta näille herkkupaloille.



Siispä kirjoitin esittelytekstin uudestaan, sillä halusin kertoa, mitä kaikkea hyvää tämän ohjeen herkut sisältävät:

Näiden porkkanakakkubitesien makeus ja mehevyys tulee taateteleista ja porkkanoista, saksanpähkinät tekevät niiden rakenteesta täyteläisen ja ripus piparimaustetta sitoo maut kivasti yhteen. Lisäksi kakun päälle levitetään cashew-pähkinäkuorrute ja lopuksi se koristellaan muutamalla kourallisella kuivattuja karpaloita ja kurpitsansiemeniä.

Ainakin minun korvaan tämä yhdistelmä kuulostaa hyvältä diililtä :)



Porkkanakakku-bites


Pohja 

2 dl kuivattuja kokonaisia taateleita
2 dl saksanpähkinöitä
2 ½ dl kaurahiutaleita (jaettuna kahteen osaan)
2 dl porkkanaraastetta (n. 2 porkkanaa)
1 ½ tl piparimaustetta
½ - 1 dl taateleiden liotusvettä
ripaus suolaa

Liota taateleita muutama tunti ja pilko ne pienemmiksi palasiksi veitsellä. Älä kaada niiden liotusvettä pois. Jauha puolet kaurahiutaleista jauhoksi tehosekoittimessa ja siirrä hetkeksi syrjään odottamaan. Hienonna sen jälkeen pähkinät rouheeksi tehosekoittimessa. Lisää kaikki loput aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Lisää vettä tarpeen mukaan niin, että taikina on pehmeää ja muotoiltavaa. Vuoraa 22 x 20 cm lasivuoka leivinpaperilla ja taputtele taikina siihen. Paista 175 ‘C n. 20 min, kunnes kakun rakenne on kiinteytynyt eikä sen pinta tunnu enää kostealta.


Cashew-kuorrute 

2 dl cashew-pähkinöitä
1 rkl siirappia
½ tl piparkakkumaustetta
2 tl sitruunamehua
ripaus suolaa
vettä, tarpeen mukaan (2–3 rkl)

Liota cashew-pähkinöitä muutama tunti ja kaada liotusvesi pois. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi massaksi. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle.

Koristele kuivatuilla karpaloilla ja kurpitsan siemenillä ja leikkaa suupalan kokoisiksi.

------------------------
English summary

When I write about my recipes I often begin with a list of ingredients my dishes don't include. I was about to write that these carrot cake bites DON'T include dairy, refined sugar, eggs or oil and they can easily be made gluten-free. However, I noticed that this list doesn't describe the actual taste of this yummy carrot cake bites.

So, instead of that I would like to tell that these bites get their sweetness and moistness from dates and carrots, richness from walnuts and various spices bring other flavors nicely together. After baking the cake is topped with soft cashew frosting and handfuls of pepitas and dried cranberries.

That sounds like a good dessert to me :)

Carrot cake bites


Carrot cake base

2 dl dried dates
2 dl walnuts
2 ½ dl rolled oats (divided)
2 dl finely grated carrots (approximately 2 carrots)
1 ½ ts gingerbread or pumpkin spice
½ - 1 dl date soaking water
pinch of salt

Soak dates in the fresh water for couple of hours and chop them to smaller pieces. Don’t throw the soaking water away. Process half of the oats in food processor and set aside. Grind walnuts in food processor. Next add the rest of the ingredients to the ground walnuts and process everything smooth. Add water gradually to make the consistency soft and mouldable. Line 22 x 20 cm baking dish with parchment paper and press the dough on it. Bake in 175 ‘C about 20 minutes. The cake is done when it’s firm and the surface doesn’t feel damp anymore.

Cashew frosting

2 dl raw cashews
1 tbsp dark syrup
1 ts gingerbread or pumpkin spice
2 ts fresh lemon juice
pinch of salt
fresh water as needed

Soak the cashews for couple of hours and drain them. Measure all the ingredients into food processor and blend smooth. Add water as needed. Spread the frosting on top of the cooled cake.


Garnish the cake with pepitas and dried cranberries and cut to bite sized pieces.

4 kommenttia:

  1. Tää resepti tuli kyllä ihan taivaan lahjana! Oon himotellut tässä pitkän aikaa porkkanakakkua ja miettinyt, löytyisköhän sille jotain ravinteikkaampaa ja ruokavalioon sopivaa korvaajaa: no tässähän se! Kyllä mun pitää varmaan joku vähemmän terveellinen porkkanakakkukin jossain vaiheessa leipasta, muttä näitäkin on ehdottomasti kokeiltava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä vaan, toivottavasti onnistuvat! Huomaa, että nesteen määrä riippuu siitä, miten meheviä käyttämäsi taatelit ovat :)

      Poista
  2. Such a beautiful recipe! I will have to try it too in raw version maybe! Thank you!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. You're welcome!

      I was actually intended to make these raw but because the dough seemed quite moist I decided to bake them. Therefore this is easily converted to raw recipe by decreasing the amount of water :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->