Suklaaleivonnaisia on kahdenlaisia: kevyen kakkumaisia ja mehevän kosteita. Tällä kertaa halusin tehdä brownieita, jotka ovat näistä vaihtoehdoista jälkimmäisiä: supersuklaisia ja taikinamaisia – sellaisia, joita voisi kuvailla englannin kielen sanalla fudgy. Useissa ohjeissa tällainen koostumus saadaan aikaan reilulla määrällä voita, jota en kuitenkaan halunnut käyttää. Sen sijaan laitoin näiden brownieiden taikinaan bataatti- ja banaanisosetta, joiden ansioista ne ovat koostumukseltaan kosteita ja tahmean suklaisia. Niissä on melko vähän rasvaa ja sekin on voita terveelllisempää rypsiöljyä. Toinen mehevyyteen vaikuttava tekijä on paistoaika. Browniesit onkin parempi jättää hieman raaoiksi kuin paistaa liian kuivaksi, sillä jäähtyessään niiden rakenne tiivistyy.
Nämä browniet maistuvat syvästi tummalle suklaalle, joten, jos olet makeampien herkkujen ystävä, lisää sokerin määrää muutamalla ruokalusikalla. Niiden päälle levitettävä karamellimaisen makea taatelikuorrute kuitenkin taittaa kivasti pohjan voimakkaan suklaista makua. Huomasin, että nämä browniet ovat parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä, kun tumman kaakaojauheen hieman kitkerä maku on tasoittunut. Ei siis kannata syödä kaikkea kerralla :)
Koristelin browniet vielä rouhituilla suolapähkinöillä ja sulatetulla suklaalla. Pähkinät toivat niihin kivaa rapeutta ja vähän pureskeltavaa. Vähän niin kuin Snickersiä, mutta aika paljon terveellisempää :)
Bataatti-brownies
2 dl tummaa kaakaojauhetta
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 ½ dl vettä
1 dl banaanisosetta (noin yksi iso banaani)
4 ½ dl bataattisosetta (noin kaksi bataattia)*
1 dl rypsiöljyä
2 dl sokeria (+ 2 –3 rkl, jos pidät makeammasta)
150 g tummaa suklaata, rouhittuna
2 dl sokeria (+ 2 –3 rkl, jos pidät makeammasta)
150 g tummaa suklaata, rouhittuna
Pinnalle
Taatelikaramellikuorrute (ohje alla)
muutama kourallinen suolapähkinöitä (kuivapaahdettuja, esim. Rainbow)
50 g tummaa suklaata
Lämmitä uuni 175’C ja vuoraa pieni uunipelti (22 x 32 x 2 cm) tai piirasvuoka leivinpaperilla.
Yhdistä kuivat aineet (kaakao, jauhot, suola, leivinjauhe, suola). Yhdistä toisessa kulhossa kosteat aineet (vesi, bataatti- ja banaanisose, öljy) ja sokeri. Siivilöi kuivat aineet kosteisiin aineisiin ja kääntele sekaisin. Kääntele lopuksi suklaarouhe taikinaan. Levitä taikin uunipellille ja paista 20-25 min. Anna jäähtyä. Parempaa vasta seuraavana päivänä!
Yhdistä kuivat aineet (kaakao, jauhot, suola, leivinjauhe, suola). Yhdistä toisessa kulhossa kosteat aineet (vesi, bataatti- ja banaanisose, öljy) ja sokeri. Siivilöi kuivat aineet kosteisiin aineisiin ja kääntele sekaisin. Kääntele lopuksi suklaarouhe taikinaan. Levitä taikin uunipellille ja paista 20-25 min. Anna jäähtyä. Parempaa vasta seuraavana päivänä!
Levitä taatelikuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Rouhi
pähkinöitä kevyesti veitsellä ja ripottele kuorrutteen päälle. Pilko suklaa
mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa matalalla lämmöllä vajaan minuuttin ajan (sekoita välillä ja varo polttamasta!).
Valuta sulaa suklaata lusikalla browniesien päälle.
* Kuori ja kuutioi bataatti. Höyrytä tai paahda se uunissa
kypsäksi ja soseuta
Taatelikaramellikuorrute
350 g taateleita
2 rkl maapähkinävoita
ripaus suolaa
Liota taateleita kuumassa vedessä n. 30 min. Kaada liotusvesi pois ja soseuta
yhdessä maapähkinävoin kanssa. Lisää ripaus suolaa.
English summary
There are two kinds of baked goods with chocolate: those that are light and cakey and those that are moist and fudgy. This time I desired to have the latter one. In most of the brownie recipes that kind of consistency is achieved with loads of butter which I didn't want to use. Instead of it, the moistness of these brownies comes from some pureed sweet potato and smashed banana. Thanks to them these are relatively low in fat and sugar. Another factor that effects the moistness is the baking time. It's better to under than over bake them because the texture will get firmer as they cool.
These brownies have intense taste of dark chocolate so if you are a fan of sweeter treats you may want to increase the amount of sugar with couple of tablespoons. However, the caramel-like date frosting is very sweet so it complements nicely the slight bitterness of the brownie bottom. I also noticed that they tasted better and mellower the next day so try not to eat all of them right after baking :)
In addition of the date frosting I topped the brownies with some salted peanuts and dark chocolate. I liked the crunchiness the peanuts added to the otherwise soft texture. Like a Snickers but way healthier :)
The recipe is inspired by Chocolate covered Katie and Love Food Eat
Fudgy sweet potato brownies
2 dl dark cacao powder (unsweetened)
5 dl wheat flour
1 ts baking powder
pinch of salt
2 dl sugar (+ 2-3 tbsp if you prefer sweeter taste)
2 ½ dl water
2 ½ dl water
1 dl smashed banana (about one big banana)
4 ½ dl sweet potato puree (about two sweet potatoes)*
1 dl vegetable oil
150 g dark chocolate, chopped
150 g dark chocolate, chopped
Top with
Date caramel frosting
(recipe follows)
couple of handfuls dry roasted salted peanuts, roughly chopped
50 g dark chocolate
Preheat oven to 175 ’C and line small baking tray (22
x 32 x cm) or baking dish with parchment paper. Combine dry ingredients (flour, cacao, baking
powder, salt). In another bowl combine sugar with wet ingredients (sweet potato,
banana, water, oil). Sift dry ingredients to wet ingredients and fold to combine. Fold chopped chocolate to the batter. Spread the batter on the prepared baking tray and bake 20 –
25 min. Let it cool. Best served the next day!
After baking, spread date frosting on the cooled brownies. Garnish
with chopped peanuts. Melt the chocolate in the microwave oven (low heat). Drizzle some melted choclate over the brownies with a small spoon.
* Peel and cube the sweet potatoes. Steam or bake them until
soft and puree in a blender.
Date caramel frosting
350 g dates
2 tbsp peanut butter
pinch of salt
Soak the dates in hot water for 30 min. Drain the dates and blend all the
ingredients to smooth paste.
Oon täällä ihan pähkinöinä - nimittäin tässä reseptissä on oikeastaan kaikki (ei-vihreät) suosikkiruoka-aineeni! (Bataatit, maapähkinät, maapähkinävoi, taatelit, banaanit, kaakao, suklaa...) Aika paljon ihania herkkuja olet siis onnistunut yhteen reseptiin ymppäämään, rispektiä :D
VastaaPoistaTosiaan, nämä näyttävät todella fudgemaisille, ja sellaisia juuri parhaat browniet ovat.
Nuo Rainbow'n kuivapaahdetut suolapähkinät ovat kyllä huippuja ja laiskana olenkin siirtynyt tekemään aika usein maapähkinävoita niistä. On niin helppoa, ei tarvitse pelätä pähkinöiden palamista (joka tapahtuu melkein joka kerta) ja lopputulos valmistuu niiiin nopeasti, ihan parissa minuutissa saa supervaluvaa täydellistä mpv:tä.
Kiitti, tämän ohjeen syntyminen olikin sellainen "kaikki hyvät jutut yhteen" -juttu.
PoistaJa tosiaan nuo Rainbow'n pähkinät ovat ihan loistotuote, jos (kun..) pitää oikaista pähkinävoin tekemisessä. Joskus nämä halpiksetkin yllättää :)
Nämä olivat superherkullisia!! Kaverini on vegaani ja piti löytää jotain, mitä hänkin pystyy syömään. Kiitos mahtavasta ohjeesta. :)
VastaaPoistaOle hyvä! Tosi kiva kuulla, että maistui :)
Poista