perjantai 26. joulukuuta 2014

Fenkolilla maustettu appelsiini–mantelikakku | Orange and almond cake with toasted fennel



Nyt kun sitrushedelmät alkavat olla parhaimmillaan, sain päähäni tehdä applesiinin makuisen kakun. Olen aikaisemmin tehnyt tätä tahinikakkua, jossa nesteenä käytettiin appelsiinimehua. Pidin kakun rakenteesta, mutta tällä kertaa halusin käyttää tahinin asemasta miedomman makuista mantelitahnaa.

Mantelitahna tekee kakusta pehmeän ja maultaan marsipaanimaisen. Idean fenkolin lisäämisestä sain puolestaan näistä ihanista kakuista, fenkoli, manteli ja appelsiini osoittautuivatkin ihanaksi makuyhdistelmäksi. Paistamisen jälkeen kostutin kakun appelsiinisiirapilla ja koristelin sen vielä applesiinilohkoilla, sokerikuorrutteella ja pinjansimenillä.



Appelsiini–mantelikakku fenkolin siemenillä


3 ½ dl jauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
1 dl + 1 rkl mantelitahnaa*
1 appelsiinin kuori
2 dl tuoretta appelsiinimehua (2 appelsiinia)
2 tl fenkolin siemeniä
¾ dl sokeria
1 tl omenaviinietikkaa

Vuoraa 18 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja öljyä vuoan reunat tarvittaessa. Lämmitä uuni 175 ’C. Raasta appelsiinin kuori ja purista appelsiineista mehu. Paahda fenkolin siemeniä kuumalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat ja hienonna morttelissa.

Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda, suola ja fenkoli yhteen. Hiero appelsiininkuori lusikalla sokeriin. Sekoita appelsiinimehu, mantelivoi ja appelsiinisokeri tasaiseksi. Kääntele kuivat aineet muiden amantelivoiseokseen. Kun taikina on tasainen, lisää omenaviinietikka, sekoita se nopeasti taikinaan ja kaada kakkuvuokaan. Paista 30 min, kunnes kakkuun työnnettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä.


* Mantelitahnaa saa esim. joistain ekokaupoista, mutta sitä voi tehdä myös itse. Kotitekoinen mantelitahna: jauha kokonaisia manteleita monitoimikoneessa, kunnes niistä on muodostunut tasainen tahna (vie useita minuutteja koneen tehosta riippuen, kärsivällisyys kuitenkin kannattaa!). Tähän kakkuun tarvittavaan mantelitahnaan kuluu n. 2 1/2 dl kokonaisia manteleita. Ylijäänyt mantelitahna on hyvää vaikkapa puurossa tai keksien päällä.

Appelsiinisiirappi


1 dl tuoretta appelsiinimehua (1 appelsiini)
1 tl sokeria

Laita mehu ja sokeri pieneen kattilaan ja keitä kokoon, kunnes jäljellä noin ½ dl mehua. Töki kakun pintaan reikiä haarukalla ja lusikoi applesiinisiirappi kakun päälle. (Anna kakun vetäytyä yön yli)

Koristelu

kourallinen pinjansiemeniä
appelsiinilohkoja
sokerikuorrutetta (n . 2dl tomusokeria ja muutama rkl appelsiinimehua)

Leikkaa appelsiinista kuorettomia lohkoja (ohje täällä). Valuta leikkuulaudalle jäänyttä mehua kulhoon, lisää tomusokeria ja sekoita notkeaksi sokerikuorrutteeksi. Poista kakku vuoasta ja koristele sokerikuorrutuksella, appelsiinilohkoilla ja pinjansiemenillä.


--------------------------
English summary

Citrus fruits are now in season and this cake is combination of two orange cake recipes. These lovely cakes inspired me to pair fennel seeds and orange and this tahini cake helped me to make vegan version of it. However, in this cake I used almond butter instead of tahini. Almond butter makes it soft and taste almost like marzipan.

After baking I moistened the cake with homemade orange syrup and I topped it with fresh orange segments and handful of pine nuts. 


Orange and almond cake with toasted fennel

3 ½ dl flour
1 ½ ts baking powder
½ ts baking soda
pinch of salt
1 dl + 1 tbsp almond butter
zest of one orange
2 dl fresh orange juice (2 oranges)
2 ts fennel seeds
¾ dl sugar
1 ts apple cider vinegar


Line the bottom of 18 cm wide cake pan with parchment paper and oil the sides of the pan if necessary. Preheat oven to 175’C.

Grate zest from one orange and squeeze juice from two oranges. Toast fennel seeds on a dry pan until fragrant and grind them in a mortel. Combine flour, baking soda, baking powder, fennel seeds and salt. Rub the orange zest to the sugar with the back of the spoon. Stir almond butter and orange sugar to the orange juice until the batter is smooth. Fold dry ingredients to the almond butter mixture. Add apple cider vinegar to it and mix quickly. Pour the batter into the prepared cake pan. Bake the cake 30 minutes. Let cool.

Orange syrup


1 dl fresh orange juice (1 orange)
1 ts sugar

Put juice and sugar into a small pan and let it boil until it is reduced in half. Poke the top of the cake with a fork and pour the orange syrup over it. (Let it moisten overnight)

Garnish with

Handful of pine nuts
Orange segments
Confectioners’ sugar (about 2 dl) + couple tbsp orange juice

Peel the orange and cut into segments (see the instructions here). Combine confectioners’ sugar with some drops of orange juice to make frosting. Drizzle the frosting over the cake and decorate with orange segments and pine nuts.



2 kommenttia:

  1. Hei Maikki! Loysin blogisi pari kuukautta sitten ja lisasin sen valittomasti suosikkien joukkoon, todella inspiroivia ohjeita (kokkaisin jo kaikki tofuohjeet lapi, yhden kahdesti; lisaa naita kiitos :) Tasta reseptista kysymys, etta tarkoittaako mantelivoi mantelitahnaa vai onko tosiaan olemassa jotain mantelivoita...? Tammiterveisia Ranskasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että olet löytänyt mieleisiä reseptejä :)

      Ja hyvä tarkentava kysymys: kyllä, tarkoitan mantelitahnaa (engl. almond butter), jossa ei ole siis muita aineksia kuin manteleita. Sitä voi ostaa valmiinakin mutta minä tein sitä itse jauhamalla tehosekoittimessa kokonaisia manteleita, kunnes niistä tuli tasaista tahnaa (... ja siinä menikin tovi). Kakussa tarvittavaan reiluun desiin mantelitahnaa kuluu 2 - 2,5 dl kokonaisia manteleita

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->