torstai 8. tammikuuta 2015

Punajuuripihviä, avokadoa ja piparjuurijugurttia ruisleivällä | Beet patties, avocado, and horseradish yoghurt on rye


Tämä leipä syntyi, kun rupesin miettimään, millainen olisi täydellinen, terveellinen lounasleipä. Sen pitäisi olla sopivan kostea (kuiva eväsleipä on mitä ärsyttävintä!) olematta kuitenkaan pesusieni (ei siis vettyneitä kurkkusiivuja) ja lisäksi sen pitäisi olla tarpeeksi täyttävä (jotain proteiinia).

Päätin laittaa ruisleipäviipaleiden väliin punajuurella mehevöitetyn linssipihvin, jonka kastikkeeksi tein piparjuurella ja tillillä maustettua soijajugurttia. Ne olivat tosi hyvä yhdistelmä, sillä piparjuuri raikasti mukavasti punajuurten makua. Näiden lisäksi laitoin leivälle myös ohueksi viipaloitua omenaa ja fenkolia rapeudeksi sekä marinoitua punasipulia tuomaan kirpeyttä ja makeutta. Ihan viimeiseksi viipaloin leivän päälle vielä avokadoa, koska sehän sopii tunnetusti kaikkeen :)


Punajuuripihviä, avokadoa ja piparjuurijugurttia ruisleivällä


Ruisleipää (esim. Reissumies)
Punajuuripihvejä (resepti alla)
Fenkoli ja omena –slaw (resepti alla)
Piparjuurijugurttia (resepti alla)
Marinoituja punasipuleita (resepti alla)
Avokadoa, viipaleina
Tammenlehväsalaattia

Kokoaminen: levitä ruisleivälle piparjuurijugurttia ja aseta sen päälle salaatinlehti. Lisää punajuuripihvi, slawta, marinoituja punasipuleita ja avokadoviipaleita. Tarjoa sellaisenaan tai aseta päälle toinen ruisleipä kanneksi.


Marinoidut punasipulit

2 pientä punasipulia
½ dl omenaviinietikkaa
2 rkl vettä
2 rkl sokeria
pieni ripaus suolaa

Aloita marinoimalla punasipulit. Kuori ja viipaloi punasipulit. Lisää loput aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sipulit kattilaan, käännä levy pois päältä ja anna marinoitua sillä aikaa, kun teet muut valmistelut. (Huom., jos punasipulisi ovat isohkoja, etikkaliemen määrää voi olla syytä lisätä)

Fenkoli ja omena -slaw

fenkoli
omena (kirpea Granny Smith olisi paras)
1 rkl omenaviinetikkaa
1 tl öljyä

Viipaloi omena ja fenkoli mahdollisimman ohuiksi ja sekoita kulhossa. Lisää öljy ja omenaviinietikka ja sekoita. Anna marinoitua hetken aikaa.


resepti mukailtu the Post Punk Kitchen


Punajuuripihvit

(n. 12 kpl)

1 kasvisliemikuutio
n. 1 l vettä
¾ dl ohrasuurimoita
1 ½ dl vihreitä linssejä

1 rkl pellavansiemenrouhetta + 2 rkl vettä
2 punajuurta
½ (puna)sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl hienonnettua tilliä (tuoretta)
2 tl piparjuuritahnaa
1 rkl ravintohiivahiutaleita
mustapippuria myllystä
(suolaa, tarvittaessa)
1/2 tl fenkolin siemeniä, murskattuna
2 tl Dijon-sinappia
2 rkl öljyä
1 dl korppujauhoja
½ dl auringonkukansiemeniä
 ½ dl (tai tarpeen mukaan) linssien ja ohran keitinvettä

oliiviöljyä, leivinpaperille

Huuhtele linssit ja laita ne hetkeksi likoamaan kylmään veteen. Valmista noin litra kasvislientä. Lisää ohra kiehuvaan kasvisliemeen ja keitä 10 min. Valuta linssit ja lisää myös ne kattilaan ohran joukkoon. Jatka keittämistä, kunnes sekä ohra että linssit ovat kypsiä. Ota keitinvettä talteen noin desin verran ja valuta sen jälkeen ohra ja linssit.

Sekoita yhteen pellavansiemenrouhe ja vesi. Lämmitä uuni 200 'C.

Kuori ja kuutioi punajuuret. Kuori ja hienonna myös sipuli ja valkosipuli (ei niin tarkkaa, menee monitoimikoneeseen kuitenkin). Lisää vihannekset monitoimikoneeseen ja hienonna. Lisää loput ainekset monitoimikoneeseen ja aja massa tasaiseksi. Lisää kasvislientä tarpeen mukaan. Massan pitäisi olla helposti muotoiltavaa muttei liian kosteaa. Tarkista massan maku ja lisää mausteita ja/tai suolaa tarvittaessa.

Laita leivinpaperi uunipellille ja öljyä se kevyesti esim. pullasudilla. Kastele kädet ja muotoile punajuurimassasta noin sentin paksuisia pihvejä ja asettele ne leivinpaperille. Minulla taikina riitti 12 reissumiesleivän kokoiseen ja sentin paksuiseen pihviin. Paista pihvejä n. 20 min, kunnes niiden pinta ei tunnu enää kostealta. Varo paistamasta liian kuiviksi, sillä pihvit kiinteytyvät jäähtyessään.
  

Piparjuurijugurtti

2 dl soijajugurttia
1 rkl piparjuuritahnaa (huom. aloita varovasti, tahnojen voimakkuus vaihtelee!)
1 tl dijon-sinappia
ripaus suolaa
2 rkl tuoretta tilliä, hienonnettuna
2 tl sitruunamehua


--------------------------
English summary

This recipe was my attempt to construct a perfect, well-balanced lunch sandwich. It should be nicely moist (I can't stand dry bread) without being overly damp (no soggy cucumber slices) and it should be filling enough (include some protein).

I decided to make beet patties and pair them with horseradish yoghurt. It was really good combination because horseradish nicely freshened the earthy taste of the beets. I added also some fennel and apple slaw for crunchiness and quick-pickled red onions for sweetness and acidness. Finally I topped the sandwich with some creamy avocado slices just because avocado is good with anything and everything :)


Beet-lentil patties with horseradish yoghurt and avocados on a rye bread


Rye bread
Beet-lentil patties (recipe follows)
Fennel and apple slaw (recipe follows)
Dill and horseradish yoghurt (recipe follows)
Pickled red onions (recipe follows)
Avocado, sliced 
Lettuce, preferably dark green variety

Assembly: spread some horseradish yoghurt on the bread and put some lettuce over it. Top with beet patty, some slaw, pickled onions and avocado slices. Serve as an open-faced sandwich or top with an another slice of rye bread.

Pickled red onions 

2 small red onions 
½ dl apple cider vinegar 
2 tbsp water 
2 tbsp sugar
pinch of salt

Start by pickling the onions. Cut onions to half moons. Bring vinegar, water, sugar and salt to boil. Add red onions to the pickling liquid and turn the heat off. Let the onions marinade while preparing rest of the meal.

Fennel and apple slaw 

Fennel 
Apple  (preferably Granny Smith)
1 tbsp apple cider vinegar
1 ts olive oil

Slice fennel and apple as thinly as possible. Add vinegar and oil and let it marinade for a while.

adapted from the Post Punk Kitchen

Beet-lentil patties

(yields about 12 patties)

1 l vegetable broth
¾ dl barley (see recipe notes above)
1 ½ dl green lentils

1 tbsp ground flax seed + 2 tbs water
2 beets
½ (red) onion
2 garlic cloves 
1 tbsp fresh dill, chopped
2 ts prepared horseradish 
1 tbsp nutritional yeast 
black pepper, freshly ground
(salt, if needed)
1 ts fennel seeds, crushed
2 ts Dijon-mustard
2 tbsp oil
1 dl finely ground bread crumbs 
½ dl sunflower seeds
 ½ dl (or as needed) vegetable broth, reserved from cooking the lentils and barley

olive oil, for brushing the parchment paper

Rinse lentils and let them soak in the cold water for a while. Bring vegetable broth to simmer in a large pot. Add barley and boil for 10 minutes. Drain the lentils and add them to the pot. Boil until both, barley and lentils are soft. After reserving about 1 dl cooking water drain barley and lentils.

Combine water and flax seeds. Preheat oven to 200 'C.

Peel and chop beets roughly. Peel and chop the garlic and the onion. Add vegetables to the foos processor and chop them fine. Add rest of the ingredients and process until smooth. Add some reserved cooking broth as needed. The mass should be soft and pliable but not overly wet.

Line baking tray with parchment paper and brush it with some olive oil. With damp hands shape the mass to round, about 1 cm thick, patties. I ended up to have 12 patties. Bake for 20 minutes or until the patties seem to be firm.

Dill and horseradish yoghurt

2 dl soy yoghurt (unsweetened)
1 tbsp prepared horseradish (or to taste, start with less) 
1 ts Dijon mustard
pinch of salt 
2 tbsp fresh dill, minced 
2 ts freshly squeezed lemon juice 

Mix everything together.

2 kommenttia:

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->