sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Talvisalaattia maa-artisokkilla ja hasselpähkinöillä | Winter salad with sunchokes and hazelnuts


Kun auringon kypsyttämiä vihanneksia ei näin talviaikaan ole tarjolla, voi suositusten mukainen puoli kiloa päivässä alkaa tuntua ikävältä velvollisuudelta. Talvisin päivän kasvisannos koostuukin harmittavan usein kalpeista tomaateista, vetisestä espanjalaisesta kurkusta ja värittömästä jäävuorisalaatista. Tai pakastevihanneksista – kenen mielestä herne–maissi–paprika on hyvä idea?

Tässä salaatissa ei kuitenkaan ole mitään edellä mainituista surullisuuksista, vaan se on tehty maa-artisokista, nauriista ja lehtikaalista, jotka ovat hyviä myös talvikuukausina.Olen kokeillut maa-artisokkia vain kerran aikaisemmin mutta viimeistään nyt niistä tuli uusia lemppareitani. Niiden voisi kuvailla maistuvan hieman perunalta, mutta ne ovat huomattavasti maukkaampia ja uunissa paahtaminen korostaa niiden makeutta entisestään. Seuraavaksi ajattelin kuitenkin kokeilla, miten maa-artisokat toimisivat raakoina. Ne olisivat varmasti hyviä myös slaw-tyyppisessä salaatissa ohuiksi siivuiksi viipaloituina, ehkäpä sitruunamehulla marinoituna.

Vaikka paahdetut juurekset ovat jo itsessään hyviä, parasta tässä salaatissa on sen miso-hasselpähkinä-kastike. Sen lisäksi, että kastike maustaa salaatin, sen sisältämä suola ja omenaviinietikka raakakypsyttävät lehtikaalin. Kun kastike sekoitetaan lehtikaaliin, se alkaa heti kutistua ja muuttua sävyltään tummemman vihreäksi. Seuraan tätä prosessia aina jopa hieman kiusallisen suurella mielenkiinnolla...

Yleensä tykkään maustaa salaatit kevyillä vinegreteillä (inhoan majoneesissa uivia salaatteja) mutta tällaiset pähkinöistä tai siemenistä tehdyt kastikkeet ovat myös ihania. Tämän salaatin makeansuolainen miso-hasselpähkinä-kastike sopi tosi hyvin yhteen maa-artisokkien pähkinäisen maun ja mehukkaan päärynän kanssa. Olinkin tosi tyytyväinen siihen, miten tämä salaatti onnistui. Näistä raaka-aineista syntynyt makuyhdistelmä onkin mielestäni yksi parhaimmista salaateista, joita olen tehnyt.


Lehtikaalisalaatti paahdetuilla maa-artisokilla ja miso-hasselpähkinäkastikkeella


500 g maa-artisokkia
3 naurista
oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria
1 päärynä
lehtikaalia, muutama iso lehti
1 dl paahdettuja hasselpähkinöitä (ks. ohje alla)

miso-hasselpähkinäkastike (ks. ohje alla)

Hasselpähkinöiden paahtaminen

hasselpähkinöitä 1 dl salaattiin + 3/4 dl kastikkeeseen

Lämmitä uuni 200'C. Levitä kaikki pähkinät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda n. 10 min, kunnes niiden kuoret ovat mustuneet. Laita pähkinät puhtaan keittiöpyyhkeen sisään ja hiero pähkinöitä pyyhkeen sisällä pöytää ja toisiaan vasten niin, että kuoret irtoavat. Poimi kuoritut pähkinät pois pyyhkeen sisältä ja heitä irronneet kuoret pois. (Jätä uuni päälle ja nosta lämpötila 225'C vihannesten paahtamista varten).


Miso-hasselpähkinä-kastike


¾ dl paahdettuja hasselpähkinöitä (ks. ohje yllä)
1 rkl miso-tahnaa
1 rkl omenaviinietikkaa
2 tl vaahterasiirappia
2 rkl vettä (tai tarpeen mukaan)
2 tl oliiviöljyä
1 tl dijon-sinappia
muutama rouhaisu mustapippuria

Laita hasselpähkinät pieneen monitoimikoneeseen/blenderiin ja aja rouheeksi. Lisää muut aineet ja sekoita, kunnes koostumus tasainen. Lisää vettä ja mausteita tarvittaessa.


Salaatin valmistus

Kuumenna uuni 225'C. Kuori ja pilko nauriit suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Pese maa-artisokat huolellisesti ja kuutioi myös ne (ei tarvitse kuoria, jos ne näyttävät puhatilta). Siirrä vihanneskuutiot kulhoon, kaada niiden päälle hieman oliviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita. Levitä ne leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda n. 15 min, kunnes ne ovat pehmeitä.

Viipaloi päärynä. Rouhi 1 dl hasselpähkinöitä kevyesti veitsellä. Pese ja kuivaa lehtikaali. Poista lehtikaalien keskellä olevat kovat lehtiruodit ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi. Siirrä lehtikaali palaset kulhoon ja kaada suurin osa kastikkeesta niiden päälle. Sekoita kastike huolellisesti lehtikaalin joukkoon. Kastikkeen suola, hapot ja sekoittaminen alkavat raakakypsyttää lehtikaalia ja se kutistuu. Sekoita paahdetut vihannekset ja päärynä lehtikaalin joukkoon ja lisää loput kastikkeesta. Koristele salaatti rouhituilla hasselpähkinöillä.----------------------------
English summary 

During these dark winter months salad means too often pale tomatoes, soggy cucumbers, plain lettuce or frozen veggies but this salad doesn't contain any of those. Instead, it's made of kale and roasted root vegetables that are particularly good this time of the year. Although they are very tasty the true star of this salad is the creamy miso-hazelnut dressing. Its rich and sweet-savory taste pairs well with nutty sunchokes, juicy pear and slightly bitter kale. I really liked this flavor combination and I think this is one of the best salad recipes I have developed.

Winter salad with roasted sunchokes, kale and miso-hazelnut dressing500 g sunchokes (=jerusalem artichokes)
3 turnips
olive oil
pinch of salt
black pepper, freshly ground
1 pear
kale, couple of big leaves
1 dl toasted hazelnuts (recipe follows)

miso-hazelnut dressing (recipe follows)

How to toast hazelnuts

Hazelnuts: 1 dl for garnish + 3/4 dl for dressing

Preheat oven to 200'C. Line baking tray with parchment paper and set nuts on it. Toast hazelnuts about 10 minutes until the skins have darkened. Fold the nuts inside a clean kitchen towel. Remove the skins by rubbing the nuts against the table. Discard the skins. (Leave the oven on and rise the heat to 225'C for roasting the veggies)

Miso-hazelnut dressing

¾ toasted hazelnuts (instructions above)
1 tbsp miso paste
1 tbsp apple cider vinegar
2 ts maple syrup
2 tbsp water (or as needed)
2 ts olive oil
1 ts dijon mustard

black pepper, freshly ground

Put hazelnuts into small food processor and grind them to coarse meal. Add rest of the ingredients and blend smooth. Add water and spices as needed.


The salad

Preheat oven to 225'C. Peel and cube the turnips to bite-sized cubes. Scrub sunchokes clean (no need to peel) and cube them too. Transfer vegetable cubes to a bowl. Add a drizzle of oil, pinch of salt and some black pepper and give them a stir.  Spread vegetable cubes to a parchment paper layered baking tray and roast about 15 min or until soft.

Slice the pear. Roughly chop 1 dl hazelnuts. Wash and dry the kale leaves. Discard the hard stems from kale and torn the leaves into smaller pieces. Transfer them into a bowl and pour the miso-hazelnut dressing over. Mix the dressing carefully into kale. The dressing will marinate the kale and it will reduce in size. Add the roasted root vegetables and pear to the kale mixture and garnish the salad with chopped hazelnuts.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->