tiistai 19. toukokuuta 2015

Kookoksinen lime–avokadokakku | Lime, avocado, and coconut loaf cake


Sain kutsun Ruoka.fi:n ja Urtekramin blogihaasteeseen, jossa tehtävänä oli suunnitella gluteeniton leivonnainen Urtekramin gluteenittomia jauhoseoksia käyttäen. Suhtauduin haasteeseen pelonsekaisella innostuksella, sillä gluteenittomassa leivonnassa on omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Olen kirjoittanut aiheesta aikaisemmin kirjoittanut tässä postauksessa.



Halusin osallistua haasteeseen makealla leivonnaisella. Ensimmäisen gluteenittoman kakkukokeiluni, hasselpähkinä-luumukakun, tein hienonnetuista hasselpähkinöistä, tattarijauhoista ja perunajauhoista. Gluteenittoman jauhoseoksen voi siis tehdä itsekin, mutta täydellisen rakenteen saavuttaminen vaatii jonkin verran laskutoimituksia, punnitsemista ja mittaamista. Tähän verrattuna Urtekramin yleisleivontamixin käyttäminen oli helppoa ja vaivatonta. Yleisleivontamixiä voi käyttää kaikkeen, mihin käyttäisi tavallisia vehnäjauhoja, kuten kakkuihin, kekseihin tai vaikkapa pitsapohjaan. Taikina kannattaa jättää kuitenkin hitusen normaalia löysemmäksi, sillä jauhosekoituksessa on mukana psylliumkuitua, joka sitoo itseensä paljon nestettä. Psylliumkuitu parantaa leivonnaisten rakennetta estäen niiden murentumisen. Tämä kakku leikkaantuikin ihanan siististi, vaikka siinä ei ollut gluteenin aikaansaamaa sitkoa eikä kananmunaa.

Blogini ei ole gluteenittomaan ruokavalioon erikoistunut, mutta gluteenittomat reseptit näyttävät kiinnostavan lukijoitani. Siispä laitan tähän vielä lisäinspiraatioksi listan blogini muista gluteenittomista leivonnaisista ja pikkunaposteltavista :)

Lisää upeita gluteenittomia leivontareseptejä löydät kisan nettisivuilta osoitteesta Ruoka.fi. Käyhän katsomassa ja äänestä suosikkiasi. Osallistujien kesken arvotaan Urtekramin tuotepaketti (arvo 100 e) – kelpais ainakin mulle! :)


Tämä postaus on tehty yhteistyössä Urtekramin ja Ruoka.fi-sivuston kanssa, jotka tarjosivat reseptissä käytetyn jauhoseoksen. Tuotetta koskevat mielipiteet ovat omiani.


Mutta sitten tähän kakkuun.

Sain idean avokadon käyttämiseen makeassa leivonnassa näistä cupcakeseista ja tästä kakusta. Avokadon ja kookosmaidon ansiosta kakku on tosi mehevä ja täyteläinen ilman, että siihen tarvitsee lisätä öljyä tai margariinia. Limemehu ja limen kuori saavat leivonnaisen maistumaan raikkaan sitruksiselle, mikä tasoittaa avokadon ja kookosmaidon pehmeää kermaisuutta. Kakussa ei itsessään ole kovin paljoa sokeria, joten kirpeänmakea limekuorrutus on siihen kiva lisä. Ripottelin kakun pinnalle vielä muutaman kourallisen kevyesti rouhittuja pistaasipähkinöitä. Olin tosi tyytyväinen sekä kakun rakenteeseen, että makuun. Tämä on ehdottomasti yksi parhaista leivonnaisista – niin gluteenittomista kuin gluteenia sisältävistäkin – joita olen tehnyt.

Hennon vihreä avokadokakku sopii myös ulkonäkönsä puolesta täydellisesti tähän loppukevääseen ja alkavaan kesään. Minusta tässä vuodenajassa on parasta valoisat päivät, jolloin aurinko lämmittää sen verran, että terassilla tarkenee istua mutta siinä ei ole vielä tukahduttavan kuuma. Kaikesta ympärillä olevasta huomaa, että kesä lähestyy vauhdilla. On nautittava nykyhetkestä, jottei se menisi huomaamatta ohi. Pysähtyminen, kakkupalanen, iso mukillinen teetä ja puiden hiirenkorvilla olevat lehdet. Kesä on kohta täällä mutta ei onneksi ihan vielä :)


Kookoksinen lime–avokadokakku limekuorrutteella ja pistaasipähkinöillä 

4 dl Urtekramin gluteenitonta yleisleivontamixiä
2 rkl kookoshiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
pikku ripaus suolaa

1 dl sokeria
2 limen kuori

avokado, keskikokoinen (1 dl soseutettuna)
2 dl kookosmaitoa (huom! säästä 2 dl:sta 1 rkl kuorrutusta varten)
½ dl päärynäsosetta (vauvanruoka käy hyvin)
3 rkl limen mehua (n. 1 ½ limen mehu)

Kakkuvuoan voitelu: rypsiöljyä ja gluteenitonta yleisleivontamixiä
Pinnalle: limekuorrute (resepti alla) ja pistaasipähkinöitä


Yhdistä kuivat aineet: jauhoseos, kookoshiutaleet, leivinjauhe, ruokasooda ja suola.

Raasta kahden limen kuori (vain vihreä osa). Sekoita limen kuori sokeriin. Hiero lusikan taustapuolella limeraastetta sokeriin niin, että sokeri muuttuu hieman kosteaksi. Tällä tavoin limen kuoresta irtoaa enemmän makua kakkuun.

Purista limeistä mehu. Mittaa 1 rkl kookosmaitoa erilleen kuorrutusta varten. Kuori avokado ja lusikoi sen sisus kulhoon. Soseuta avokado sauvasekoittimella. Lisää avokadososeeseen 3 rkl limemehua, päärynäsose, kookosmaito ja limen kuorella maustettu sokeri. Sekoita seos tasaiseksi sauvasekoittimella.

Laita tässä vaiheessa uuni kuumenemaan 175’C. Gluteenittomassa jauhoseoksessa oleva psylliumkuitu turpoaa nesteessä, joten taikinan kannattaa antaa vetäytyä hetki ennen paistamista.

Öljyä ja jauhota pitkänmallinen kakkuvuoka yleisleivontamixillä (teflon-pinnoitettua vuokaa ei tarvitse öljytä). Lisää kuivat aineet avokadoseokseen siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan ja anna kakun odottaa uunin kuumenemista. Paista 40 min, kunnes kakun keskelle työnnettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.

Limekuorrute 

1 rkl kookosmaitoa
2 – 3 tl limemehua (n. ½ limen mehu)
n. 2 dl tomusokeria (tai tarpeen mukaan)

Pinnalle: muutama kourallinen pistaasipähkinöitä

Sekoita kookosmaito ja limemehu. Lisää tomusokeria seokseen ruokalusikka kerrallaan. Lisää tomusokeria niin paljon, että kuorrute on koostumukseltaan valuvaa mutta kuitenkin sopivan paksua. Kaada sokerikuorrutetta jäähtyneen kakun pinnalle. Rouhi pistaasipähkinöitä kevyesti veitsellä ja ripottele niitä kuorrutteen päälle.

----------------------
English summary

I got the idea of using avocados in sweet baking from these cupcakes and this cake. Avocado gives this cake a lovely pale green hue, which makes it perfect treat for these late spring days. Thanks to avocado and coconut milk the cake is perfectly moist and tender without any addition of oil or butter. However lime zest and juice create intensive citrusy taste to it which balances the richness of avocado and coconut. The cake itself is not overly sweet so a drizzle of zesty lime glaze is a nice pairing to it. I topped the cake with couple of handfuls of chopped pistachios which added a little crunch to otherwise tender cake.

This cake is good option when you have to consider multiple dietary districtions because it's gluten free, soy free and vegan.

Gluten free flour blend was sponsored by Urtekram and Ruoka.fi website.

Lime avocado cake with lime glaze and pistachios


4 dl Urtekram's gluten-free all purpose baking mix*
2 tbsp unsweetened shredded coconut
2 ts baking powder
1 ts baking soda
pinch of salt

1 dl sugar
zest of two limes

avocado (1 dl pureed avocado)
2 dl coconut milk, full-fat (take 1 tbsp milk aside for glaze)
½ dl pear sauce, unsweetened (baby food is fine)
3 tbsp lime juice (from 1 ½ limes)

Vegetable oil + gluten-free flour mix for preparing the loaf pan


Combine dry ingredients: flour mix, shredded coconut, baking powder, baking soda and salt.

Zest and juice two limes. Rub the lime zest to sugar with back of the spoon until it’s evenly distributed and sugar seems slightly damp.

Set 1 tbsp of coconut milk aside for glaze. Peel avocado and spoon it into a bowl. Puree avocado with immersion blender. Add 3 tbsp lime juice, pear sauce, coconut milk, and lime sugar. Stir until combined.

Preheat oven to 175’C. Oil loaf pan and dust its sides with gf-flour. Sift flour mixture to a avocado mixture and and mix the batter smooth. Bake for 40 minutes until tooth pick comes out clean. Let the cake cool before glazing.


* This flour mix contains psyllium husk. If your flour blend doesn't you might want to add some to achieve better consistency.

Lime and coconut glaze

1 tbsp coconut milk
2 ts to1 tbsp lime juice (from about ½ lime)
confectioners’ sugar, couple of dl

Garnish with: pistachios, couple of handfuls

Mix coconut milk and lime juice. Start adding confectioners’ sugar until the glaze is pourable.

Pour glaze over cake. Chop pistachios roughly and sprinkle them on top of the glaze.

10 kommenttia:

  1. No täähän kuulostaa ja näyttää aika superihanalta! Ja suhteellisen vaivattomaltakin, joten ehkä mä joku päivä tällaisen pyöräytän. Pitäis vaan hankkia tollanen vuoka jostain, kun siinä ois niin helppo paistaa leipääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse pidin tosi paljon siitä, miten raikkaan makuisen lime teki kakusta :)

      Ja kyllä tuommonen pitkulavuoka on ihan kannattava sijoitus. Maksaa alle kympin ja sitten, kun sen on kerran ostanu, on aina hyvä syy leipoa :) Kannattaa muuten ostaa sellainen, jossa on tarttumaton (teflon-) pinta, niin säästyy öljyämisen vaivalta ja tiskaaminenkin on helpompaa :)

      Poista
  2. Voi Maikki näitä sun ohjeita ja kuvia, upeat! Kiva kun oot kans "kisassa" mukana. Itse oon ollut viime aikoina ihan hulluna limeen mm. erilaisten smoothieitten joukossa, pitäis kokeilla kakkuun myös. Hyvän kuulonen ohje :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tässähän ihan punastuu... :)

      Minullakin rakkaussuhde limeen ja kaikkiin muihinkin sitrushedelmiin! Muutama pisara hedelmämehun kirpeyttä tekee monesta ruuasta/juomasta/herkusta heti parempaa :)

      Poista
  3. Superherkun näkööstä, Maikki!

    VastaaPoista
  4. Holy smoke! This looks absolutely fantastic Maikki :D So glad there was a translation in English under the original one :)

    VastaaPoista
  5. This looks so yummy. thanks for the recipe. im going to try it on saturday. i hope it turn out well

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. You're welcome!
      If you use gluten-free flour blend make sure it includes psyllium husk powder because otherwise the cake may be too crumbly. I hope you will enjoy it :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->