sunnuntai 9. elokuuta 2015

Punasipuli tart tatin | Red onion tart tatin


Tällä viikolla tein kirpparilta mahtilöydön: hyvässä kunnossa olevan valurautapannun! Luottamukseni tähän yksilöön herätti se, että pannun pohjassa oli teksti "WÄRTSILÄ MADE IN FINLAND". Tällä haavaa Wärtsillä taitaa keskittyä hieman isompien rautakappaleiden tekemiseen...



Olin tästä löydöstä erityisen mielissäni siksi, että kunnolliset valurautapannut ovat uutena melkoisen kalliita. Hyvinhoidettuna valurautapannu on kuitenkin käytännössä ikuinen, joten se on ihan kannattava sijoitus :) 

Normaalisti käytän paistamisessa teflon-pinnoitettua pannua (minulla on Ikean 365+-pannu ja se  on mielestäni hyvä!). Valurautaiset pannut ovat kuitenkin siitä käteviä, että ne voi laittaa myös uuniin.

Valurautapannua käytettäessä on hyvä muistaa muutama asia. Pannu kannattaa pestä kuumalla vedellä heti käytön jälkeen. Pesemisessä ei tule käyttää saippuaa, ellei pannu ole todella likainen. Pesun jälkeen pannu kuivataan huolellisesti astiapyyhkeellä ja sen voi asettaa vielä hetkeksi hellan levyn jälkilämmölle, jotta se kuivuu varmasti. Huolellinen kuivaaminen estää pannun ruostumisen. Valurautapannu pitää myös öljytä silloin tällöin, jotta ruoka ei ala paistettaessa tarttua siihen. Tein omalle pannulleni seuraavanlaisen käsittelyn ennen sen käyttöönottoa.

(Valurautapannun hoito-ohje  The Kitchnin mukaan)

Valurautapannun huoltaminen

  1. Kuumenna uuni 175 'C.
  2. Pese pannu astianpesuaineella ja harjalla (huom. normaalisti valurautapannua ei pestä saippualla).
  3. Kuivaa pannu huolellisesti.
  4. Levitä pannulle tasainen kerros rypsiöljyä esim. talouspaperilla. Öljyä ei tarvitse käyttää paljoa, vaan ohut kerros riittää.
  5. Kun uuni on kuuma, laita sen alaosaan leivinpaperilla tai foliolla vuorattu uunipelti. Aseta uunipellin yläpuolelle ritilä. Laita pannu uuniin ylösalaisin ritilän päälle. Pannusta mahdollisesti tippuva ylimääräinen öljy valuu leivinpaperille.
  6. Sammuta uuni tunnin kuluttua. Jätä pannu uuniin ja anna sen olla siellä, kunnes se on jäähtynyt kokonaan.
Hyvin öljytyn valurautapannun pinta kiiltää himmeästi mutta ei tunnu kosketettaessa öljyiseltä. Pannu pysyy parhaiten kunnossa, kun sitä käyttää usein :)


Ja pitihän sitä pannua heti päästä testaamaan. Tart tatin on klassinen resepti, jossa valurautapannu  on paikallaan, sillä paistinpannua kuumennetaan sekä liedellä että uunissa. Halusin tällä kertaa tehdä mieluummin suolaisen piiraan, joten käytin tortun täytteenä punasipuleita.

Punasipuli tart tatinin valmistus aloitetaan karamellisoimalla lohkottuja punasipuleita miedolla lämmöllä. Sipulit maustetaan suolalla ja pippurilla ja paistamista jatketaan, kunnes sipulit pehmenevät ja alkavat muuttua hieman makeiksi. Paistamisen loppuvaiheessa sipulilohkot maustetaan tuoreella timjamilla ja pannu glaseerataan balsamiviinietikalla. Tämän jälkeen valurautapannun päälle asetetaan ohueksi kaulittu piirastaikina ja pannu siirretään uuniin. Parinkymmenen minuutin päästä piiras on kypsynyt. Paistamisen jälkeen pannun päälle asetetaan iso lautanen. (Tässä vaiheessa kokin on hyvä vetää hetki henkeä, kerätä kaikki itseluottamuksensa ja laittaa käsiinsä paksut uunikintaat) Pannu käännetään lautasen avulla nopeasti ylösalaisin, jolloin piiras kääntyy lautaselle oikeinpäin. Tadaa! :)


Resepti mukailtu Red Online, piiraspohja tästä quiche-ohjeesta

Punasipuli tart tatin


Pohja

2 ½ dl hiivaleipäjauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
¾ dl vettä
muutama oksa tuoretta tai ½ tl kuivattua timjamia (halutessasi)
½ dl oliiviöljyä

Yhdistä kuivat aineet (ja timjami) keskenään. Sekoita vesi ja öljy yhteen ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita se jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi.

Punasipulitäyte

1–2 rkl oliiviöljyä
5–6 punasipulia
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl sokeria
2 rkl balsamiviinietikkaa
muutama oksa tuoretta timjamia

Laita uuni kuumenemaan 175 ‘C.

Kuori punasipulit ja leikkaa ne lohkoiksi (neljään tai kuuteen osaan). Laita valurautapannulle (n. 20 cm halkaisija) öljyä niin, että pannun pohja peittyy ohuelti ja kuumenna pannu keskilämmölle. Laita pannulle puolet punasipuleista ja ripottele niiden päälle hieman suolaa ja pippuria. Paista miedolla lämmöllä muutama minuutti, kääntele sipulilohkoja ja paista vielä hetki. Siirrä paistetut sipulit syrjään. Lisää pannulle hieman öljyä ja toista sama lopuilla sipuleilla.

Palauta kaikki sipulit takaisin pannulle ja järjestele ne tasaiseksi kerrokseksi. Sekoita sokeri ja balsamiviinietikka ja kaada seos sipuleiden päälle. Ripottele sipuleiden päälle muutama oksa tuoretta timjamia. Sammuta levy ja anna sipuleiden hautua.

Kaulitse taikinasta ohut levy jauhotetulla alustalla ja leikkaa siitä hieman paistinpannua isompi ympyrä (esim. lautasen avulla). Nosta taikinalevy kaulimen avulla paistinpannun päälle ja asettele se sipuleiden päälle. Painele taikinan reunat pannun pohjaa vasten niin, että sipulit peittyvät kokonaan. Töki taikinakuoreen reikiä haarukalla. Paista 20 min.

Anna piirakan vetäytyä muutama minuutti paistamisen jälkeen. Aseta paistinpannun päälle iso lautanen ja käännä se nopeasti ympäri, jolloin torttu kääntyy lautaselle oikein päin.  Nosta pannu ylös.

English summary



Recipe inspiration Red Online, pie crust from this quiche

Red onion tart tatin


Crust

2 ½ dl whole wheat or all purpose wheat flour
½ dl rye flour
½ ts baking powder
½ ts salt
fresh or dried thyme (optional)

¾ dl water

½ dl olive oil

Combine dry ingredients (from wheat flour to thyme). Mix water and oil and pour the mixture to dry ingredients. Stir until combined. Wrap the dough to kitchen film and let it cool in the fridge while preparing the filling.

Red onion filling

1–2 tbsp olive oil
5–6 red onions
pinch of salt
black pepper, freshly ground
1 tbsp sugar
2 tbsp balsamic vinegar
couple of sprigs of fresh thyme

Preheat oven to 175’C.

Peel onions and cut them into segments. Set cast iron skillet (20 cm diameter) over medium high heat and pour some oil to it. Fry onions in two batches. Set half of the onions on the skillet and season with salt and pepper. Fry onions couple of minutes both sides. Set fried onions aside and repeat with  rest of the onions.

Return all onions back to the skillet and arrange them to even layer. Mix sugar and balsamic vinegar and pour it over onions. Sprinkle with fresh thyme. Set the heat off and let the onions simmer while you prepare the crust.

Roll the dough on lightly floured surface and cut into circle slightly larger than the diameter of the skillet. Lift the circle up, set it over skillet and press over the onions. Poke some holes to the crust with fork. Bake tart for 20 minutes.

After baking let the tart rest couple of minutes. Set a big plate over skillet and invert the pan quickly.  Lift the pan up.

15 kommenttia:

  1. Hei! Herkullisen näköinen punasipulipiiras! Tämä postaus sopisi hyvin elokuun ruokahaasteen aiheeseen. Jos kiinnostuit, löydät lisätietoja täältä: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2015/08/elokuun-ruokahaasteen-aihe.html?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvää se olikin! Kiitos myös vinkistä: pistetään korvan taakse :)

      Poista
  2. Sattuipa hauskasti, sillä mekin saimme juuri vähän aikaa sitten käytetyn valurautapannun keittiöömme 365 -pannun rinnalle. :D Nuo valuratapannun huoltovinkit tulevatkin siis heti tarpeeseen, sillä emme ole ehtineet sitä vielä korkata. Ja taidammepa tietää mitä pannulla ensimmäisenä kokkaillaan - niin hyvältä tuo punasipulipiiras näyttää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpa hauska sattuma! Itsekin vasta valurautapannun käyttöä ja huoltamista harjoittelen. Löysin nuo The Kitchnin ohjeet, kun pohdin, mitä pannulle kannattaisi ihan ensimmäiseksi tehdä :)

      Poista
  3. Oiii! Ompas houkutelevaisen näköinen sipulipiiras. Tykkään muutenkin kovasti sipuleista, niistä kaikista!
    Valurautapannua meillä ei ole,m utta jos sopiva vastaan tuilsi niin siihen kyllä tarttuisin. Tällä hetkellä käytössä keraamisesti pinnoitettu, joka alkuun oli aivan loistava, mutta on alkanut nyt jo tarttua kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on vähän vastaavanlaisia kokemuksia keraamisesti pinnoitetuista pannuista: ensin toimivat kuin unelma, mutta pinnoite rapautuu nopeasti ja pian pannu onkin sitten jo käyttökelvoton... :/

      Poista
  4. Kiitos tästä valurautapannun huoltovinkistä....olen jotenkin ihan tosi surkea mitä tulee valurautapannuihin. Tästä neuvosta ja ohjeesta on varmasti minulle apua. Kaapissa on kaksi ruostunutta pannua enkä ole löytänyt mitään hyvää ja selkeetä ohjetta ruosteen poissaamiselle. Olisikohan sinulla tähänkin ongelmaani antaa vinkkiä?

    Ja ihana tuo tarte tatinin ohje :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kyllä koskaan yrittänyt poistaa ruostetta valurautapannusta.

      Nopealla googlaillulla ruostuneeseen pannuun voisi kokeilla Pata pataa tai ruokasoodaa (http://www.yleistieto.net/valurautapannun-hoito/) tai karkeaa suolaa (http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/metalli/2012-02-24/Yle-Valurautapannusta-saa-ruosteen-pois-karkealla-suolalla-3307808.html), minkä jälkeen pannun voisi kaiketi öljytä normaalisti. Kerro, jos löydät toimivan tavan pannun pelastamiseen :)

      Poista
    2. TheKitchn auttaa myös ruosteen poistamisen kanssa! Katso vinkit täältä :) http://www.thekitchn.com/how-to-restore-a-rusty-cast-iron-skillet-cleaning-lessons-from-the-kitchn-203086

      Poista
  5. Kaunis piiras, ja sipulinystävää muutenkin miellyttävä! Me löysimme joltain rompetorilta muutama vuosi sitten ihanan valurautaisen lättypannun, joka oli ihan törkeässä kunnossa. Poltimme sitä nuotiossa (kaikki karstat pois) ja öljysimme hyvin, ja nyt se on kuin uusi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Se on kyllä ihmeellistä, miten pieni huoltaminen tekee kaatopaikkakelpoisen näköisestä tavarasta uudestaan käyttökelpoisia :)

      Poista
  6. Maikki - again this looks superb! I love red onions, especially when caramelised, and the base with the subtle herbs sounds wonderful :D x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aww, thanks Jules! :)
      I love red onions too - both the taste and the color :)

      Poista
  7. Oi mikä piirakka! Ihanaa, että vanha valurautapannu pääsi uuteen kotiin. Ne on oikein käytettynä lähes ikuisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja niinpä: laatutavara kestää aikaa :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->