tiistai 8. syyskuuta 2015

Temaki sushi


Jos olet joskus aikaisemminkin käynyt blogissani, saatat huomata, että se näyttää nyt erilaiselta kuin ennen. Entinen, ruskean ja vaaleanpunaisen sävyinen ulkoasu oli peräisin blogin perustamisen ajoilta. En tuolloin suunnitellut sivujen ulkonäköä juurikaan, sillä bloggaamisessa tuntui olevan paljon muutakin mietittävää ja muistettavaa. Nopeasti kasaan kyhätylle ulkoasulle kävikin niin kuin ikkunaan unohdetuille jouluvaloille. Tammikuussa sitä ajattelee, että pitäis kai nuo kohta poistaa. Huhtikuussa niitä selittelee naapureille. Kesäkuussa kääntää pään pois. Kuitenkin viimeistään elokuuhun mennessä niihin on jo tottunut.
Antaa olla – ensi jouluksi!


Jossain vaiheessa kuitenkin havahduin siihen, että blogin ulkonäkö ei enää vastannut sen sisältöä. Blogi näytti liian tummalta, liian raskaalta ja jotenkin sotkuiselta.

Halusin yksinkertaistaa blogini ulkonäköä mahdollisimman paljon. Vaihdoin ruskean taustan raikkaan valkoiseen, karsin sivupalkeissa olevia elementtejä ja vaihdoin fonttia. Yleisilmeestä tuli paljon selkeämpi ja nyt myös kuvat saavat enemmän tilaa. En kuitenkaan ole viimeiseen asti minimalisti, joten valitsin tehosteväriksi omenanvihreän. Ulkoasuun on luultavasti tulossa vielä jotain pieniä muutoksia lähiaikoina, mutta olen jo nyt aika tyytyväinen blogin uuteen ilmeeseen :)

Sitä sanotaan, että rumiin asioihin tottuu mutta kauneuteen ei koskaan. Pätee ainakin blogeihin :)

Reseptistä

Temakit tarkoittavat käsirullia, sillä siinä missä tavalliset maki-rullat muotoillaan bambumaton avulla, temakien tekemiseen riittää pelkät kädet. Ne ovat pikaruokaa ja parhaimmillaan heti valmistamisen jälkeen, sillä täytteiden ympärille kääritty nori vettyy melko nopeasti. Itse pidän temakeista jopa enemmän kuin tavallisista makeista, sillä niissä saa enemmän noria suhteessa riisiin :) 

Näissä temakeissa on riisin lisäksi täytteenä lehtikaalia, porkkanaa, kevätsipulia ja pensaspapuja, joita on nyt tuoreina kaupoista. Tähän ohjeeseen kannattaakin ehdottomasti käyttää tuoreita papuja, sillä ne ovat maultaan ja rakenteeltaan todella paljon parempia, kuin ne lötköt, armeijanvihreät pakastepavut, joita tapaa lounasruokaloiden salaattipöydissä. Mikäli tuoreita papuja ei kuitenkaan ole saatavilla, näiden rullien sisään voi toki kääriä muutakin. Paistetut tofu-suikaleet tai ohueksi leikatut parsat toimisivat varmaan myös hyvin.

Porkkanat ja kevätsipuli menivät rulliin tuoreeltaan mutta lehtikaalin ja pavut kypsensin nopeasti, minkä jälkeen huuhtelin niitä kylmällä vedellä, jotta ne pysyisivät raikkaan vihreinä. Pikakypsennyksen jälkeen tein lehtikaalille marinadin wasabi-tahnasta ja soijakastikkeesta. Sen sijaan papuja paistoin vielä hetken pannulla valkosipulin kanssa, minkä jälkeen maustoin ne soijakastikeella, seesamiöljyllä ja seesaminsiemenillä. 

Jos olet sushin ystävä käy katsomassa blogini kaksi muuta sushi-ohjetta: avokadolla ja bataatilla täytetyt yaki onigirit ja cocktail-paloiksi sopiva kerros-sushi :)


Resepti-inspiraatio Food & Wine

Temaki

eli kädestä syötävä sushi


Sushi-riisiä (ohje alla)
Seesamipapuja (ohje alla)
Wasabi-marinoitua lehtikaalia (ohje alla)
Avokadoa, siivuina
Muutama porkkana, ohuina julienne-tikkuina
Kevätsipulin varsia, pitkinä suikaleina
Nori-arkkeja (n. 5 kpl)
Mustia seesaminsiemeniä koristeeksi

Tarjoilu: soijakastiketta ja wasabia

Valmista sushi-riisi, pavut ja lehtikaali ohjeiden mukaan. Pilko kasvikset ja avokado. Leikkaa nori-arkit saksilla kahtia.

Ks. video-ohje temakin muotoilemiseen esim. täältä.  Painele sushi-riisiä kostutetulla kädellä nori-arkin vasemmalle puolelle niin että riisi peittää puolet levystä. Levitä täytteet riisin päälle hieman vinottain ja rullaa nori-arkki tuutiksi. ”Liimaa” tuutti kiinni riisin jyvällä. Toista lopuilla aineksilla.  Ripotte temakien pinnalle halutessassi mustia seesaminsiemeniä. Tarjoa ne välittömästi wasabilla maustetun soijakastikkeen kanssa.

Temakin voi tehdä kokonaan käsissä, kuten videossa tehdään, mutta minusta riisi oli helpompi laittaa nori-arkille työtason päällä. Kun riisiä on nori-arkilla tasainen kerros, sen voi nostaa käteen täyttämistä ja rullaamista varten. Käsien kannattaa olla rullausvaiheessa täysin kuivat, jotta nori ei tartu niihin.


Sushi-riisi

2 dl puuroriisiä (tai sushi-riisiä)
4 dl vettä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 ½ tl sokeria
¼ tl suolaa

Aloita pesemällä riisi. Mittaa riisi kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä. Pese riisiä hieromalla niin että siitä alkaa irrota tärkkelystä ja vesi muuttuu harmaaksi. Kaada vesi pois. Toista pari kertaa niin, että huuhteluvesi alkaa näyttää kirkkaalta. Mittaa sen jälkeen kattilaan riisien päälle 4 dl kylmää vettä ja laita kattila liedelle kannella peitettynä. Kun vesi kiehuu, sekoita kerran pohjia myöten, sammuta levy ja jätä riisit hautumaan. Älä avaa kantta, jotta höyry ei karkaa. N. 20 – 30 min päästä riisin pitäisi olla kypsää. Kun riisi on pehmeää, ylimääräisen veden voi kaataa pois, jos sitä on vielä jäljellä.

Sekoita pienessä kupissa etikka, sokeri ja suola ja kaada kuuman riisin päälle. Jätä riisi jäähtymään ilman kantta. Riisiä ei kannata laittaa jääkaappiin, sillä jääkaappikylmää riisiä on vaikea muotoilla.


Wasabi-marinoitu lehtikaali

3 lehtikaalin lehteä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl sokeria
½–1 tl wasabi-tahnaa (tahnan voimakkuuden mukaan)
2 tl soijakastiketta

Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi ja pudota lehtikaali sinne. Anna lehtien kypsyä 30 sekuntia, kaada vesi pois ja huuhtele  heti kylmällä vedellä. Sekoita yhteen riisiviinietikka, sokeri, wasabi ja soijakastike. Kaada seos  lehtikaalin joukkoon ja sekoita.

Seesamipavut

200 g tuoreita pensaspapuja
2 rkl soijakastiketta
1 tl sokeria
½ tl seesamiöljyä
1 rkl seesaminsiemeniä
rypsiöljyä, pannulle
valkosipulin kynsi, hienonnettuna

Leikkaa pavuista kuivat päät pois. Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi ja täytä toinen kattila tai iso kulho jääkylmällä vedellä. Laita pavut kiehuvaan veteen ja anna niiden kiehua 2 min. Kaada keitinvesi pois ja pudota pavut heti kylmään veteen, jotta kypsyminen pysähtyy. Valuta vesi pois hetken päästä. Sekoita yhteen soijakastike, sokeri ja seesamiöljy. Hienonna valkosipulin kynsi. Paahda seesaminsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat. (Halutessasi voit jauhaa siementen rakennetta hieman rikki morttelissa). Siirrä seesaminsiemenet syrjään odottamaan.

Kuumenna pannulla tilkka rypsiöljyä ja kuullota valkosipulia noin minuutin ajan. Lisää pavut pannulle ja paista minuutin ajan. Sammuta levy, kaada soijakastikeseos pannulle ja sekoita. Lisää  seesaminsiemenet, sekoita ja anna jäähtyä.


English summary

I filled these sushi hand rolls with sesame green beans, wasabi marinated kale, carrots, scallions and avocado slices. I suggest that you use fresh green beans in this recipe because they are superior in both taste and texture compared to the frozen ones. If fresh green beans are unavailable they can be subbed with for example thinly sliced asparagus or some crispy fried tofu strips.

Temakis are best when served right after rolling because rice makes nori soggy. However, when you have prepared all the filling ingredients they are super-quick to put together. 


recipe inspiration Food & Wine

Temaki

aka sushi hand rolls

Sushi rice (recipe follows)
Seesame green beans (recipe follows)
Wasabi marinated kale (recipe follows)
Avokado, sliced
Couple of carrots, julienned
Green part of spring onion, leghtwise sliced
Nori sheets (5 sheets)

Black sesame seeds, soy sauce and wasabi for serving

Prepare rice, green beans and kale according to instructions. Cut nori sheets half. Spread a layer of rice to left side of the nori so that rice covers half of it. Take nori to your left hand and arrange fillings on rice. Roll nori to cone and close it with rice grain. Repeat with rest of the ingredients. (See video instructions here). Drizzle some black sesame seeds on top of the rolls and serve them with wasabi seasoned soy sauce.

Sushi rice

2 dl sushi rice
4 dl water
1 tbsp rice vinegar
1 ½ ts sugar
¼ ts salt

Start by washing the rice. Measure rice to the pot and rinse it several times with cold water until water starts to look clear instead of cloudy. Drain the rice. Pour 4 dl cold water over rice. Set the pot to the stove and cover it with a lid. As the water boils, turn the heat off. Give rice a stir and let it absorb the water. After 20 – 30 minutes the rice should be soft. Drain any excess water.

In a small cup mix vinegar, sugar and salt and pour the mixture over hot rice. Let the rice cool in  the room temperature. (Don’t put it to the fridge because it will dry there)

Wasabi marinated kale 

3 kale leaves
1 tbsp rice vinegar
1 ts sugar
½–1 ts wasabi paste (to taste)
2 ts soy sauce

Wash kale leaves and cut hard stems off. Torn leaves to smaller pieces. Blanch kale in hot water (about 30 seconds) and rinse it with cold water. Mix together rice vinegar, sugar, wasabi, and soy sauce. Add mixture to kale and mix.
  

Sesame green beans 

200 g green beans
2 tbsp soy sauce
1 ts sugar
½ ts toasted sesame oil
1 tbsp sesame seeds
neutral tasting vegetable oil for frying
garlic clove, minced

Trim the bean ends. Heat big pot of water until boiling and fill another pot with ice cold water. Drop beans to boiling water and blanch them for 2 minutes. Drain the beans and drop them into cold water. Drain the beans again. 

Mix soy sauce, sugar and sesame oil. Mince garlic. Toast sesame seeds on dry skillet and set them aside. Heat splash of oil on the pan and fry garlic for minute. Add drained beans and stir fry for another minute. Turn the heat off and pour soy sauce mixture to the pan. Add sesame seeds after soy sauce mixture has evaporated. Let the beans cool.

8 kommenttia:

  1. Blogisi uusi ilme on kyllä kivan raikas, tykkään! Näyttävän ja raikkaan näköisiä ovat myös nuo temakit, alkoipas tehdä mieli sushia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tosi kiva kuulla, että tykkäät! :)
      Ja juu, ainakin minä koen melko kroonista sushi-vajetta :)

      Poista
  2. Tosi kaunis ja raikas uusi ilme! Ja nami mitkä sushit. Sait mut tajuamaan, etten oo syönyt sushia melkein vuoteen - iiiiiik! Miten voi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vaihtelu todellakin virkistää! Siitä vaan norien ostoon :)

      Poista
  3. second try.. I just deleted my comment because I was pushing the wrong button LOL.
    I love the fresh and vibrant ingredients in this recipe! I've had some temaki this summer and totally fell in love with the dish. It looks so good and your photos are wonderful. I love your blog! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! It's so nice to hear that you found something inspirational here :)

      Poista
  4. Mä oon vaan niin kade sun esteettiselle silmälle. Tykkäsin vanhankin blogin ulkonäöstä, mutta omenan vihreä on tosi söpö, bannerista puhumattakaan. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka kivasti sanottu! Itsekin kyllä tykkäilen blogin uudesta ulkoasusta. Nyt se on vielä enemmän "mun näköinen" :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->