perjantai 25. joulukuuta 2015

Bibimbap paistinpannulla | Cast iron skillet bibimbap


Hyvää joulua kaikille! Tämän päivän bibimbap-resepti on kuitenkin suunnattu kaikille lanttulaatikkoon kyllästyneille, sillä se on täysin jouluun liittymätön :)

Bibimbapia voisi pitää korealaisena versiona pyttipannusta. Ihastuin tähän ruokaan Etelä-Koreassa mutta olen syönyt oivallista street food bibimbapia myös Kööpenhaminassa. Bibimbapin perusraaka-aine on riisi, mutta muut ainekset voi valita omien makumieltymystensä mukaan. Minä laitoin bibimbapiin tofun lisäksi punakaalia, porkkanaa, parsakaalia, ituja, sieniä ja kurkkua. Tässä ruuassa saakin salaatin ja pääruuan samassa! :)


Koreassa bibimbap tarjotaan usein painavista kivikulhoista (dolsot bibimbap). Kulhot lämmitetään uunissa tulikuumiksi, minkä ansiosta niiden pohjalle laitetusta riisistä tulee todella rapeaa. Minulla ei ole kotonani korealaisia kivikulhoja, mutta dolsot bibimbapin voi valmistaa myös tavallisella valurautapannulla. Kevyesti öljytty valurautapannu kuumennetaan joko liedellä tai uunissa minkä jälkeen sen pohjalle painellaan keitettyä riisiä tiiviiksi kerrokseksi. Bibimbap on muuten hyvä tapa hyötykäyttää edellisen aterian tähteet, sillä on olennaista, että siihen käytettävä riisi on kylmää. Riisin annetaan paistua kannella tai foliolla peitettynä, kunnes se on paahtunut kullanruskeaksi. Kun riisi on valmista, esivalmistellut lisukkeet asetellaan sen päälle sektoreittain. Bibimbap maustetaan tulisella ja hieman makealla gochujang-kastikeella, jota laitetaan valmiin annoksen päälle siinä missä meikäläisen pyttipannun päälle truutataan ketsuppia. Sitten vielä viimeinen vaihe. "Just remember to mix everything together!" korealaisen ravintolan tarjoilija ohjeisti minua bibimbapin syönnissä.

Lisukkeiden esivalmisteluissa menee hetki, mutta kun ne ovat valmiit, bibimbap valmistuu nopeasti. Sen tekeminen on sujuvinta, jos käytössä on kaksi paistinpannua: yksi raaka-aineiden paistamiseen ja yksi valurautainen riisin lämmittämiseen.

Resepti-inspiraatio aikaisempi ohjeeniVegetarian Times ja My Korean Kitchen

Bibimbap

Keitettyä (puuro)riisiä, kylmänä
Marinoituja kurkkuja (ohje alla)
Seesami-punakaalia (ohje alla)
Seesami-porkkanoita (ohje alla)
Paistettuja sieniä (ohje alla)
Gochujang-tofu ja kastike (ohje alla)
Mungpavun ituja
Parsakaalin kukintoja, höyrytettyinä
Kevätsipulia, hienonnettuna
Seesaminsiemeniä, paahdettuina
Rypsiöljyä pannun voitelemiseen

Valmista kurkut, punakaali, porkkanat, tofu ja kastike alla olevien ohjeiden mukaan. Höyrytä parsakaali, pilko kevätsipulit ja paahda seesaminsiemenet.

Sivele valurautainen paistinpannu öljyllä. Kuumenna pannu liedellä kuumaksi. Lisää pannulle riisi. Painele riisi lusikan tai kauhan avulla tiiviiksi kerrokseksi pannun pohjalle. Peitä pannu kannella tai foliolla. Paista riisiä keskilämmöllä noin 7 minuuttia tai kunnes pannun pohjaa vasten oleva riisi on rapeaa ja kullanruskeaa.

Lisää esivalmistellut kasvikset ja tofu riisipedin päälle. Lusikoi kastiketta vihannesten päälle. Koristele kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä. Sekoita riisi ja täytteet juuri ennen tarjoilua ja tarjoa lopun kastikkeen kanssa.

Marinoidut kurkut

10 cm pätkä kurkkua, puolikkaina siivuina
1 rkl riisiviinietikkaa
½ tl sokeria

Sekoita riisiviinietikka ja sokeri. Lisää kurkkusiivut ja anna niiden marinoitua muiden valmistelujen ajan.

Seesami-punakaali

Pala punakaalia, ohuina suikaleina (n. 3 dl)
Rypsiöljyä, paistamiseen
Muutama tippa tummaa seesamiöljyä
Ripaus suolaa

Leikkaa kaali ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla tilkka rypsiöljyä ja paista kaalisuikaleita noin 2 minuutin ajan. Lisää suola ja seesamiöljy. Siirrä kaali syrjään.

Seesami-porkkanat

2–3 porkkanaa
Rypsiöljyä, paistamiseen
Muutama tippa tummaa seesamiöljyä

Leikkaa porkkanat ohuiksi julienne-tikuiksi. Kuumenna pannulla tilkka rypsiöljyä ja paista porkkanatikkuja noin 2 minuutin ajan. Lisää seesamiöljy. Siirrä porkkanat syrjään.

Paistetut sienet

250 g herkkusieniä, neljään osaan leikattuna
1 ½ rkl soijakastiketta
1 rkl miriniä

Leikkaa herkkusienet neljään osaan. Paista sieniä kuumalla, kuivalla pannulla kunnes ne ovat kutistuneet pieniksi. Laske pannun lämpötilaa. Lisää soijakastike ja mirin ja jatka paistamista, kunnes neste on haihtunut. Siirrä sienet syrjään.

Gochujang-tofua ja -kastike

1 rkl sokeria
3 rkl soijakastiketta
5 rkl vettä
2 rkl gochujang-tahnaa
1 tl maissitärkkelystä
2 tl seesamiöljyä
1 rkl miriniä

250 g tofua
rypsiöljyä, paistamiseen
2 tl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna

Sekoita sokeri, soijakastike, vesi, gochujang, maissitärkkelys, seesamiöljy ja mirin pienessä kulhossa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Hienonna inkivääri ja valkosipuli ja kuutioi tofu. Laita paistinpannulle tilkka öljyä ja paista tofukuutioita korkealla lämmöllä niin, että kuutioiden sivuista tulee kullanruskeita ja rapeita. Lisää pannulle valkosipuli ja inkivääri ja paista niitä vielä parin minuutin ajan. Laske pannun lämpötilaa ja kaada noin puolet kastikkeesta tofukuutioiden joukkoon. Kääntele sekaisin ja ota pois levyltä.

Laita loppu kastike pieneen kattilaan ja kuumenna sitä koko ajan sekoittaen, kunnes se paksunee. Ota pois levyltä.--------------------
English summary


Bibimbap is traditional Korean dish which consists of cooked rice and varied toppings. I made my bibimbap with carrots, red cabbage, mung bean sprouts, cucumbers, panfried mushrooms, and spicy tofu. In Korea bibimbap is often served in hot stone pots (dolsot bibimbap), which makes the rice nicely crispy. If you don't own Korean stone pots you can make use an ordinary cast iron skillet as well.


Bibimbap

Cooked rice, cold
Marinated cucumber (recipe follow)
Sesame red cabbage (recipe follows)
Sesame carrots (recipe follows)
Panfried mushrooms (recipe follows)
Gochujang tofu and sauce (recipe follows)
Mung bean sprouts
Broccoli florets, steamed
Scallions, minced
Sesame seeds, toasted

Prepare cucumber, red cabbage, carrots, tofu and sauce according to instructions. Steam broocoli, mince scallions and toast sesame seeds.

Brush bottom and sides of cast iron skillet with oil. Preheat skillet on the stove. When skillet is hot add cold rice. Press the rice to firm layer with back of the spoon. Cover the skillet with a lid or piece of foil. Fry the rice over middle heat for 7 minutes or until it’s golden brown and crispy.

Arrange prepared vegetables and tofu on top of the rice. Drizzle them with sauce and garnish with sesame seeds and scallions. Mix rice and veggies just before serving and serve with remaining sauce.

Marinated cucumber

10 cm cucumber, cut to half moons
1 tbsp rice vinegar
½ ts sugar

Combine vinegar and sugar. Add cucumber slices and let them marinate.

Sesame red cabbage

Chunk of red cabbage, cut to thin strips
Neutral tasting vegetable oil for frying
Couple of drops toasted sesame oil
Pinch of salt

Cut cabbage to thin strips. Fry over high heat for 2 minutes. Add salt and sesame oil. Set aside.

Sesame carrots

2–3 carrots, julienned
Neutral tasting vegetable oil for frying
Couple of drops toasted sesame oil

Julienne carrots. Fry over high heat for 2 minutes. Add sesame oil. Set aside.

Panfried mushrooms

250 g button mushrooms, quartered
1 ½ tbsp soy sauce
1 tbsp mirin

Quarter mushrooms. Fry mushrooms on hot and dry pan until they have shrunk. Set heat to medium low. Add soy sauce and mirin and continue frying until all liquid has evaporated. Set aside.

Gochujang tofu and sauce 

1 tbps sugar
3 tbsp soy sauce
5 tbsp water
2 tbsp gochujang
1 ts corn starch
2 ts toasted sesame oil
1 tbps mirin

250 g tofu
Neutral tasting vegetable oil for frying
2 tl fresh ginger, minced
1 garlic clove, minced

Make the sauce by mixing first seven ingredients together.

Mince ginger and garlic and cut tofu to cubes. Heat a splash of oil on frying pan and fry tofu cubes couple of minutes each side until they are crispy and golden brown. Set heat to medium low and add half of the sauce to pan. Stir until all tofu cubes are coated with sauce.

Pour remaining sauce to small pot and set it over heat. Bring sauce to boil and set it aside when it has thickened. 

4 kommenttia:

 1. What a colorful and gorgeous meal! It looks really delicious...like all of your recipes! So glad you commented on my blog! Now I can follow your healthy and delicious recipes.

  xoxo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It's so nice to hear you like my recipes :)
   And your blog is absolutely gorgeous: there are many recipes I'm eager to try :)

   Poista
 2. Jouluähkystä kärsivänä olen suorastaan huumautunut tästä ohjeesta! Nyt ei maistu lanttu taikka seitankinkku, tämä ohje vie varmasti kielen mennessään :) Vielä kun omistaisin valurautaisen pannun.. (hankintalistalla on!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valurautapannu on kyllä hyvä hankinta ja kirpputoreilta niitä voi saada edullisestikin. Sekun on niin monikäyttöinen ja kestävä :)

   Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->