sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Omena–vaahterasiirappi tart tatin | Apple-maple tart tatin



Kirpeät kotimaiset omenat ovat omiaan makeaan tart tatinin, ranskalaiseen omenatorttuun. Perinteisessä tart tatinissa omenalohkoja karamellisoidaan sokerissa ja voissa mutta minä käytin niiden sijaan sakeaksi keitettyä vaahterasiirappia ja öljyä. Myös pohja on tässä tart tatinissa perinteistä poikkeava, sillä korvasin voitaikinan tavallisella piiraspohjalla, jonka maustoin kanelilla. Tein tämän hieman terveellisemmän vaihtoehdon rypsiöljyyn ja korvasin osan jauhoista hiivaleipäjauhoilla.

Halusin laittaa tart tatiniini mahdollisimman paljon omenoita, joten aloitin täytteen valmistuksen esipaistamalla omenoita uunissa. Varttitunnin paistamisen aikana omenoista haihtuu nestettä ja ne kutistuvat, jolloin niiden maku tiivistyy ja niitä mahtuu enemmän pannulle. Omenien ei tarvitse olla esipaistamisen jälkeen täysin pehmenneitä, sillä ne hautuvat vielä vaahterasiirapissa taikinakuoren alla, kun torttu laitetaan uuniin. Uunista ottamisen jälkeen tart tatinin annetaan jäähtyä pannussa hetki, minkä jälkeen torttu keikautetaan ylösalaisin tarjoilulautaselle. Kannattaa varata tätä varten lautanen, joka on pannua reilusti leveämpi siltä varalta, että kaikki vaahterasiirappi ei olisi imeytynyt omenoihin. Kun herkku on jäähtynyt hieman, sen pinnalle ripotellaan mersiuolahiutaleita. Mielestäni pieni suolaripaus korostaa ihanasti vaahterasiirapin ja omenan makeutta :)

Ylijääneitä omenankuoria ei muuten kannata heittää roskiin, vaan ne voi maustaa kanelilla ja kuivata rapeiksi omenankuorilastuiksi :)

Täytteen ohje on mukailtu Food52sta ja pohjan ohje tästä punasipuli tart tatinista

Vaahterasiirappi-omena tart tatin

Pohja

Kuivat aineet
1 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
¾ tl kanelia
1/5 tl suolaa

Kosteat aineet
¾ dl vettä
½ dl oliiviöljyä
2 tl sokeria

Omena–vaahterasiirappi-täyte

n. 600 g / 10 kpl pieniä kotimaisia omenoita
1 dl vaahterasiirappia
1 ½ rkl öljyä
hyppysellinen merisuolahiutaleita

Aloita valmistamalla pohja. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita vesi, öljy ja sokeri yhteen ja sekoita, kunnes sokeri on liennut. Kaada kosteat aineet kuivien aineiden joukkoon. Sekoita taikina käsin tasaiseksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita se jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi.

Kuumenna uuni 175’C. Kuori omenat, poista omenakota ja leikkaa kahtia. Asettele uunipellille leikkuupinta alaspäin ja paista 15 min.

Kuumenna vaahterasiirappi kiehuvaksi kattilassa. Kun siirappi kiehuu, laske lieden lämpötilaa ja keitä siirappia hyvin matalalla lämmöllä n. 15 min, kunnes se on vähentynyt puoleen desiin. Sekoita öljy vaahterasiirapin joukkoon ja kaada seos 20–22 cm valurautapannuun. Asettele esipaistetut omenat vaahterasiirapin päälle leikkuupinta ylöspäin.

Kaulitse taikinasta ohut levy jauhotetulla alustalla ja leikkaa siitä hieman paistinpannua isompi ympyrä (esim. lautasen avulla). Nosta taikinalevy kaulimen avulla omenien päälle. Painele taikinan reunat pannun pohjaa vasten niin, että omenat peittyvät kokonaan. Töki taikinakuoreen reikiä haarukalla. Paista 40 min.

Anna tortun vetäytyä muutama minuutti paistamisen jälkeen. Aseta paistinpannun päälle iso lautanen ja käännä se nopeasti ympäri, jolloin torttu kääntyy lautaselle oikein päin.  Nosta pannu ylös. Kun torttu on jäähtynyt hiukan, ripottele päälle sen päälle ripaus merisuolahiutaleita.

 ---------------------------
English summary

This apple tart tat comes with a bit healthier twist. I caramelized apples in reduced maple syrup instead of sugar and butter and used cinnamon spiced pie crust instead of puff pastry. As apples tend to reduce in size during baking I chose to pre-bake them before assembling the tart. By doing this I was able to fit more apples to the skillet.

Although tart tatin is not one of those quick one-bowl cakes that are ready in minutes the treat is really worth an effort. And this vegan tart tatin is at least as delicious as the butter and sugar loaded traditional version! :)

Filling is adapted from Food52 and crust from this red onion tart tatin


Apple-maple tatin with sea salt

Crust
Dry ingredients
100 ml whole wheat flour
200 ml all-purpose flour
½ tsp baking powder
¾ tsp cinnamon
1/5 tsp salt

Wet ingredients
75 ml water
50 ml vegetable oil
2 tsp sugar

Apple-maple filling

600 g / 10 small apples
100 ml maple syrup
1 ½ tbsp vegetable oil
pinch of sea salt flakes

Prepare the crust first. Combine dry ingredients. In another bowl combine water, oil, and sugar and stir until sugar has dissolved. Pour wet ingredients into dry ingredients and mix until smooth dough forms. Wrap dough into plastic wrap and put into fridge while you prepare the apples.

Preheat oven to 175’C.  Peel and core the apples (don’t toss the peels away, turn them into apple peel twigs!). Arrange apple halves cut side down to parchment paper lined baking sheet and bake them for 15 minutes. Apples should soften a bit but stay relatively firm.

Bring maple syrup to boil in sauce pan. When it comes to boil turn lower the heat and cook maple syrup over very low heat for 15 minutes until it has thickened and reduced to half. Add vegetable oil and pour mixture into 20–22 cm wide cast iron skillet. Arrange pre-baked apples round side down on maple syrup coated pan.

Roll the dough on lightly floured surface and cut into circle slightly larger than the diameter of the skillet. Lift the circle up and set it over skillet. Poke some holes to the crust with fork. Bake tart for 40 minutes. After baking let the tart rest couple of minutes. Set a big plate over skillet and invert the pan quickly.  Lift the pan up. When tart has cooled a bit top it with a sprinkle of sea salt flakes.
SaveSave

4 kommenttia:

  1. Voi että näyttää mahtavalta! Tarte tatin on niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiitoksia vaan! :) Tart tatin on kyllä herkkujen herkku :)

      Poista
  2. Ah, tarte tatin! Se on yksi kaikkien aikojen lempijälkiruoistani. Vielä en ole onnitsunut kehittelemään siihen sopivaa, hyvää gluteenitonta pohjaa, mutta vielä minä senkin teen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteeniton leivonta on kyllä kinkkistä! Hatun nosto kaikille, jotka sen osaavat :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->