tiistai 18. lokakuuta 2016

Viikuna–rosmariini-browniet | Fig and rosemary brownies

Viikunat ovat minun tämän syksyn hedelmäihastus. Tai oikeastaan kyseessä on vanhan rakkauden uudelleen lämmittely, sillä maistoin tuoretta viikunaa ekan kerran lapsena jollain Kreikan lomalla.  Muistan, että paikallisella ruokatorilla vanha setä tarjosi jostain vähän oudon näköisestä hedelmästä maistiaista. Ensi puraisu mehevästä viikunasta jäi elävästi mieleeni, sillä sen pehmeä, mehukas ja aromikas maku oli jotain aivan muuta kuin, mitä olin aikaisemmin syönyt. Sitä ennen minulla oli kokemusta vain ryppyisästä kuivatusta viikunasta, jonka laimeahkoa makua tuore hedelmä ei muistuttanut yhtään.

Sitten viikunarakkauteeni tulikin vuosien mittainen tauko, sillä Suomen ruokakaupoissa ei tuoreita viikunoita juuri näkynyt. Pehmeä hedelmä on hankala kuljettaa eikä se pysy kaupan hyllyllä hyvänä pitkään. Viime vuosina viikunoita on kuitenkin alkanut ilmaantua meidänkin ruokakauppoihin. Hinnoissahan ne ovat edelleen, eikä makukaan ole aivan yhtä mehukas kuin kreikkalaisella torilla, mutta joskus niitä kaunokaisia on vain ihan pakko ostaa :)

Näissä brownieissa viikunat saavat parikseen muita Välimeren alueen makuja: rosmariinin, oliiviöljyn ja ripauksen merisuolaa. Vaikka näitä raaka-aineita käytetäänkin yleisemmin suolaisissa leivonnaisissa, ne sopivat tosi ihanasti yhteen myös makeiden viikunoiden ja tumman suklaan intensiivisen maun kanssa. 


Reseptin makuyhdistelmä on inspiroitunut tästä ohjeesta The Artful Desperado-blogissa ja browniepohja on mukailtu Chocolate covered Katielta.


Viikuna-rosmariini-browniet merisuolalla

Kosteat aineet
1 tl tuoretta rosmariinia
4 rkl sokeria
4 rkl fariinisokeria
1 dl 5 rkl soijamaitoa (tai haluamaasi maitoa)
1 dl oliiviöljyä

Kuivat aineet
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
¼ tl leivinjauhetta
3 ½ tl maissitärkkelystä
2 tuoretta viikunaa
ripaus merisuolahiutaleita

Kuumena uuni 165’C. Vuoraa 20 cm x 20 cm kokoinen uuniastia leivinpaperilla. Hienonna rosmariini veitsellä. Laita valkoinen sokeri kulhoon ja hiero rosmariinia sokeriin lusikan taustapuolella muutaman minuttin ajan niin, että sokeri alkaa tuoksua. Lisää rosmariinisokerin joukkoon fariinisokeri, öljy ja maito. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut kosteisiin aineisiin.

Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet: kaakao, vehnäjauhot, suola, leivinjauhe, ja maissitärkkelys. Siivilöi kuivat aineet kaksi kertaa yhteen. Kaada kosteat aineet kuiviin aineisiin ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Kaada taikina uuniastiaan. Halkaise viikunat ja leikkaa ne veitsellä ohuiksi siivuiksi pituussuunnassa. Laita viikunat taikinan päälle ja painele niitä niin, että ne uppoavat hieman. Paista 16 minuuttia. Brownie on uunista tullessaan vielä pehmeä ja raa’an näköinen. Ripottele pinnalle merisuolahiutaleita ja anna jäähtyä. Siirrä jääkaappiin. Brownie on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

----------------
English summary 
These cocoa brownies are filled with Mediterranean flavors: figs, rosemary, olive oil, and sea salt. The flavor profile is inspired by this recipe in The Artful Desperado and the brownie base is adapted from Chocolate covered Katie.

Fig and rosemary olive oil brownies with sea salt

Wet ingredients
1 tsp fresh rosemary, minced
4 tbsp sugar
4 tbsp brown sugar
175 ml soy milk (or milk of choice)
100 ml olive oil

Dry ingredients
150 ml cocoa powder
150 ml all-purpose wheat flour
¼ ts salt
¼ tsp baking powder
3 ½ tsp corn starch
2 fresh figs
pinch of flaky sea salt

Preheat oven to 165’C. Line 20 x 20 cm (=8 inch x 8 inch) oven dish or brownie tin with parchment paper. Measure finely minced rosemary regular sugar and sugar into bowl. Rub rosemary to sugar using back of the spoon until sugar moistens a bit and becomes fragrant. Add brown sugar milk and oil. Stir until sugars have dissolved.


Take another bowl and combine dry ingredients: cocoa powder, flour, salt, baking powder, and corn starch. Sieve mixture twice. Add wet ingredients to dry ingredients and stir until combined. Pour batter into prepared tin. Halve figs and cut them into thin degments. Arrange figs on top of the brownie batter and press them gently into batter. Bake for 16 minutes. Brownie will look fudgy and raw right after baking but it will firm when it cools down. Add a sprinkle of flaky sea salt on top. Let the brownie cool in room temperature and then refrigerate it. The taste and consistency are best the next day.

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä! Juuri niin täydellisen mehevä brownie kun niiden pitää ollakin. Rosmariini sopii kyllä hyvin moniin makeisiinkin ruokiin!
    Viikunat on kyllä ihanan mehukkaita, mutta kuten sanoit, välillä Suomen kaupoissa olevat yksilöt ovat kuivahkoja ja valmiiksi jo nahistuneita tai muutoin kärsineitä. Ne myös pilaantuu kotioloissa harmillisen nopeasti, joten pitää aina ennättää käyttämään päivän sisällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Ihan totta tuo, mitä snaoit Suomen kauppojen viikunoista. Viikuna on kuitenkin niin kaunis hedelmä, että niitä voisi ostaa melkeinpä jo pelkästään ulkonäön takia... :D

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->