sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Chai-persimonkakku | Chai persimmon cake


Tänä syksynä lempijuomani on ollut masala chai, intialainen mausteinen teelatte. Tämän postauksen resepti on kuin masala chai syötävässä muodossa, sillä tein kakun, jossa on mustaa assam-teetä, kanelia, inkivääriä, muskottipähkinää ja kaardemummaa. Musteiden ja teen lisäksi kakussa on soseutettua persimonia, joka tekee kakusta mehevän ja korvaa osan sokerista ja rasvasta. Kakussa on myös teessä pehmitettyjä keltaisia rusinoita sekä paahdettuja saksanpähkinöitä makua ja suutuntumaa tuomassa. Kakku on verrattaen vähäsokerinen, joten kandeeratut saksanpähkinät ja sitruksinen tahini-kuorrute sopivat siihen hyvin ilman, että kokonaisuudesta tulee äklömakea.

Tämä kakku on sesonkiruokaa monessa mielessä, sillä persimonit ja sitrukset ovat nyt parhaimmillaan ja lisäksi kakun mausteiset maut tuovat mieleen joulupiparit. Se onkin omiaan pikkujouluihin ja muihin iltateetunnelmointeihin :)

Resepti-inspiraatio Go Dairy FreeRoti 'n rice ja David Lebovitz

Chai-persimonkakku sitrus–tahini-kuorrutuksella

2 dl vahvaa mustaa teetä (esim. intialaista Assamia)
1 rkl jauhettuja pellavansiemeniä
1 dl keltaisia rusinoita (tai tavallisia rusinoita)
2 ½ dl saksanpähkinöitä (1 dl kakkuun, loput koristeluun)

Kuivat aineet
3 ½ dl (kakku)vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl muskottipähkinää (mieluiten vastaraastettua)
½ tl jauhettua kaardemummaa (n. 4–5 kokonaista)
¼ tl suolaa

Kosteat aineet
2 ½ dl persimmonsosetta (kaksi kypsää Hachiya persimonia)
1 tl ruokasoodaa
1 dl mustaa teetä (ks. yllä)
½ dl sokeria
½ dl fariinisokeria
3 rkl rypsiöljyä
pellavansiemen-”geeli” (ks. yllä)

Valmista aluksi musta tee ja siivilöi se. Mittaa teestä 2½ rkl pieneen kuppiin ja sekoita siihen 1 rkl pellavansiemenrouhetta. Nesteessä pellavansiemenrouhe muodostaa geelimäisen seoksen, joka sitoo kakkua kananmunan tavoin. Kaada loppu tee rusinoiden päälle ja jätä ne pehmenemään. Kuumenna uuni 175’C. Paahda saksanpähkinöitä uunissa n. 10 min, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Siirrä pähkinöistä 1 ½ dl syrjään koristelua varten ja rouhi loput 1 dl veitsellä pienemmiksi paloiksi. Vuoraa 25 cm x 10 cm leipävuoka (tilavuus n. 1 ½ l) leivinpaperilla.

Yhdistä kulhossa kuivat aineet (=jauhot, leivinjauhe, maissitärkkelys, kaneli, inkivääri, muskottipähkinä, kaardemumma ja suola) ja siivilöi jauhoseos kahdesti. Jätä odottamaan.

Kuori persimonit ja soseuta ne esim. sauvasekoittimella ja mittaa soseesta 2 ½ dl kakkua varten. Lisää persimonsoseeseen ruokasooda. Ruokasooda saa persimonsoseen hyytelöitymään. Siivilöi rusinat pois teestä ja mittaa jäljelle jääneestä teestä 1 dl kakkua varten. Laita kulhoon 1 dl teetä sokeri, fariinisokeri ja ruokaöljy ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Lisää seokseen pellavansiemengeeli (ensimmäisestä työvaiheesta) sekä 2 ½ dl hyytelöitynyttä persimonsosetta. Sekoita kosteat yhtenäiseksi seokseksi.

Lisää kuivat aineet kosteisiin aineisiin ja kääntele sekaisin tasaiseksi taikinaksi. Lisää taikinaan liotetut rusinat ja rouhitut pähkinät ja sekoita ne muutamalla nostolla taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 40–45 minuuttia 175’C (minä paistoin 43 minuuttia). Tarkasta kakun kypsyys puutikulla: kun kakun keskelle asetettuun tikkuun ei tartu enää tahmeaa taikinaa, se on valmis. Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia vuoassa ja nosta se sen jälkeen ritilälle jäähtymään. Kun kakku on jäähtynyt, kääri se folioon ja laita jääkaappiin. Kakku on parempaa seuraavana päivänä, kun mausteiden maut ovat tasoittuneet.

Koristele kakku ennen tarjoilua tahini-kuorrutuksella ja sokeroiduilla saksanpähkinöillä (ks. ohjeet alla).

Tahinikuorrutus

1 ½ rkl klementiinimehua (tai muuta sitrusmehua)
¼ tl jauhettua inkivääriä
1 rkl juoksevaa, vaaleaa tahinia (kuorituista seesaminsiemenistä)
pieni ripaus suolaa
¾ dl – 1 dl tomusokeria

Sekoita kaikki ainekset paitsi tomusokeri yhteen. Lisää tomusokeri osissa kuorrutetta välillä sekoittaen. Lisää tomusokeria sen verran, että kuorrutus on paksua mutta vielä valuvaa.

Sokeroidut saksanpähkinät

tilkka ruokaöljyä
1 ½ dl paahdettuja saksanpähkinöitä (ks. yllä)
2 tl fariinisokeria
1 tl vettä

Öljyä pala leivinpaperia tai foliota kevyesti. Kuumenna pienessä kattilassa fariinisokeri ja vesi kiehuvaksi. Kun sokeriliemi kuplii, sekoita pähkinät siihen. Kääntele pähkinöitä sokeriliemessä niin, että ne sokeroituvat joka puolelta. Levitä pähkinät öljytylle leivinpaperille. Kun pähkinät ovat kuivuneet ja jäähtyneet, rouhi niitä veitsellä pienemmiksi paloiksi.

English summary

This persimmon cake is like Indian masala chai tea latte in edible form since it contains Assam tea, cinnamon, ginger, nutmeg, and cardamom. Thanks to persimmon puree the crumb is moist and tender although the cake is relatively low in sugar and fat. Toasted walnuts and tea-soaked golden raisins add a little crunch and mellow sweetness the cake. The cake is topped with citrusy tahini frosting and candied walnuts. They are perfect addition to this warmly spicy and not overly-sweet cake.

Recipe inspiration Go Dairy FreeRoti 'n rice and David Lebovitz

Chai persimmon cake with citrusy tahini frosting 

200 ml strong black tea (preferably Indian Assam)
1 tbsp ground flax seeds (for flax egg)
100 ml golden raisins (or regular kind)
250 ml walnuts (divided for cake batter and decoration)

Dry ingredients
350 ml cake flour
1 tsp baking powder
1 tbsp corn starch
1 tsp ground cinnamon
½ tsp ground ginger
½ tsp freshly grated nutmeg
½ tsp ground cardamom (4–5 green pods)
¼ tsp salt

Wet ingredients
250 ml persimmon puree (from two over-ripe Hachiya persimmons)
1 tsp baking soda
100 ml strong black tea (see above)
50 ml sugar
50 ml brown sugar
3 tbsp vegetable oil
flax egg (see above)

First, steep the tea. Measure 2 ½ tbsp tea to small cup and add ground flax seeds to it to make ”flax egg”. Set flax seed mixture aside. Add raisins to the remaining tea. Preheat oven to 175’C. Toast walnuts for ca 10 minutes or until they have browned a bit. Chop 100 ml of walnuts to smaller pieces. Set rest of the nuts aside for decoration. Line 25 cm x 10 cm loaf tin with parchment paper.

Combine dry ingredients (=flour, baking powder, corn starch, spices, and salt). Sieve them twice and set aside.

Peel and puree the persimmons. Measure 250 ml persimmon puree for the cake. Add baking soda to persimmon puree. Baking soda will turn the consistency of persimmon puree to jelly-like. Sieve raisins out from the tea. Measure 100 ml of tea for the cake. In a large bowl, mix 100 ml tea, sugar, brown sugar, and oil and stir until sugar has dissolved. Add flax egg (from the first step) and 250 ml persimmon puree and stir until mixture is even.

Add dry ingredients to wet ingredients and fold to combine. Add soaked raisins and chopped walnuts and stir them gently into batter. Pour the batter into prepared loaf tin. Bake for 40–45 minutes in 175’C (mine was ready after 43 minutes). Test the doneness with wooden tooth-pick. Let the cake cool 10 minutes in the loaf tin. After 10 minutes remove the cake from the tin and transfer to cooling rack. When cake has cooled completely wrap it inside kitchen foil and refrigerate. The taste will be better next day.

Just before serving frost the cake with tahini frosting and decorate with candied walnuts (see instructions below).

Citrusy tahini frosting

1 ½ tbsp clementine juice (or other citrus juice)
¼ tsp ground ginger
1 tbsp runny tahini (made from hulled sesame seeds)
tiny pinch of salt
75–100 ml powder sugar

Mix together all ingredients expect powder sugar. Add powder sugar gradually and adjust the amount to your likening. Frosting should be rather thick but pourable.

Candied walnuts

Splash of vegetable oil
150 ml toasted walnuts (see above)
2 tsp brown sugar
1 tsp water


Brush a piece of foil or parchment paper lightly with oil. In a small pot bring brown sugar and water to boil. Add walnuts and stir until they are evenly coated with sugar liquid. Spread walnuts on the oiled paper and let them dry. Chop nuts to smaller pieces.

2 kommenttia:

  1. Persimonit ovat kyllä niin ihania, että niitä voisi tällähetkellä änkeä vähän joka paikkaan. Mullakin on juuri pari kipaletta kypsymässä :)
    Tee on kyllä yllättävän hyvä pohja erilaisiin kakkuihin! Oon tehnyt jouluksi hedelmäkakun teepohjalla. Assamia tosin en ole kokeillut pohjassa, toimii varmaan just hyvin koska on vahvaa!
    Herkullinen ohje kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persimonit on kuin karkkia! Ihanaa, että niitä saa nyt melko edullisesti :) Vahva Assam-tee sopii tähän mausteiseen kakkuun tosi hyvin :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->