Sumakki on yleinen mauste Lähi-idän keittiössä. Siinä on kirpeä maku, joka muistuttaa mielestäni sitruunaa ja raakaa raparperia. Maustetta käytetään sekä sellaisenaan että osana za'atar-mausteosta (resepti alla). Itse tykkään siitä erityisesti sitruunaisissa kastikkeissa, kuten allaolevassa ohjeessa. Jos sinulla ei ole sitä, korvaa se sitruunan kuorella ja/tai -mehulla. Za'atarista puolestaan tuntuu olevan niin monta versiota, kuin on tekijääkin. Sen perusainekset ovat seesaminsiemet ja sumakki, mutta niiden sekoitussuhde ja muiden mausteiden määrä vaihtelevat ohjeesta toiseen. Erilaisia versioita täällä, täällä ja täällä.

Resepti on voimakkaasti mukailtu Green Kitchen Stories -blogista.
Kikherne–munakoiso -salaatti za'atarilla
Munakoiso
Kesäkurpitsa
Oliiviöljyä
3 dl / 1 tlk keitettyjä kikherneitä
4 tomaattia
kourallinen basilikaa ja persiljaa
kevätsipuli varsineen
n. 10 kalamata-oliivia
Kastike
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl hunajaa tai muuta makeutusta
ripaus suolaa
1 tl juustokuminaa
1 tl sumakkia
2 rkl za’ataria (resepti alla)
Kuutioi kesäkurptsa ja munakoiso ja laita uunipellille.
Lorauta päälle öljyä, mausta sumakilla ja juustokuminalla. Paista 20 min
200’C, kunnes pehmeitä. Anna jäähtyä hetki.
Pilko kevätsipuli ja tomaatit ja puolita oliivit. Sekoita
yhteen kikherneiden kanssa. Purista sitruunasta mehu, sekoita joukkoon hunaja
ja mausteet ja kaada kasvisten päälle. Hienonna yrtit ja sekoita puolet niistä
salaattiin.
Kun munakoiso ja kesäkurpitsa ovat jäähtyneet, sekoita nekin
mukaan. Lisää za’atar-mausteseos ja loput yrteistä.
Za’atar
2 rkl seesaminsiemeniä
2 tl timjamia (minulla ei ollutkaan! Korvasin oreganolla ja
sekin toimi mainiosti)
2 tl sumakkia
ripaus suolaa
Paahda seesaminsiemeniä kuumalla pannulla, kunnes tuoksuvat.
Hienonna kevyesti morttelissa yhdessä mausteiden kanssa.
English summary
Chickpea salad with tomatoes, eggplant and za'atar
heavily adapted from Green Kitchen StoriesSalad
Eggplant
Zucchini
Olive oil
Preheat the oven to 200'C. Dice the veggies, put them on a baking sheet and drizzle with oil. Bake about 20 minutes. Let them cool.
3 dl / 1 can cooked chickpeas
4 tomatoes, diced
handful of basil and parsley, minced
spring onion, minced
10 Kalamata olives, halved
Mix everything together.
Dressing
juice of half a lemon
1 ts honey or other
pinch of salt
1 ts cumin
1 ts sumac
2 tbs za’atar (recipe follows)
Mix the dressing ingredients together and pour over salad.
Garnish with za’atar
Za’atar
2 tbs sesame seeds
2 ts thyme (I didn’t had, used oregano…)
2 ts sumac
pinch of salt
Toast the seeds. Crush them in a mortel with
other ingredients.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)