Gyozat ovat japanilaisia täytettyjä taikinanyyttejä, jotka kypsennetään joko paistinpannulla tai bambuhöyryttimessä. Yleensä ne ovat lihatäytteisiä, mutta niistä saa kasvisversion, kun ne täyttää tempehillä tai tofulla. Aasiakaupoissa myydään valmiita taikinakuoria niitä varten, mutta jos sinulla on käytettävissä ylimääräinen puoli tuntia, kannattaa vedestä ja vehnäjauhoista koostuva taikina tehdä itse. Oppia gyozojen täyttämiseen ja taittelemiseen voi hakea esimerkiksi täältä ja täältä. Olen tehnyt näitä itse jo pari kertaa, mutta en vieläkään saanut/malttanut tehdä nyyteistä nyhtä kauniita kuin noissa kuvallisissa ohjeissa... Makuun rujo ulkonäkö ei onneksi vaikuta :)
Sieni–tempeh -gyozat (n. 25 kpl)
Taikina
4 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 dl (+ 1–2 rkl) vettä
Sekoita suola jauhoihin. Lisää ensin 2 dl vettä ja aloita
vaivaamaan taikinaa kädellä. Lisää vettä tarpeen mukaan. Taikinan pitäisi
muodostua yhtenäiseksi, pehmeäksi palloksi. Vaivaa n. 10 min ja siirrä
odottamaan kelmulla peitettynä sillä välin kun teet täytteen.
Täyte
Öljyä pannulle
1 sipuli, hienonnettuna
1 rkl hienonnettua valkosipulia
1 rkl hienonnettua inkivääriä
130 g tempehiä (tai tofua), pieninä muruina
250 g sieniä, kuutioina
300 g kaalia, hienonnettuna
2 pientä porkkanaa raasteena
2 tl vegaanista worcestershire-kastiketta
1 ½ rkl ketsuppia
1 rkl sakea tai kuivaa valkoviiniä
2 tl miriniä tai 1 tl siirappia
1 rkl miso-tahnaa vesitilkkaan sekoitettuna
1 ½ rkl soijakastiketta
mustapippuria
2 tl sambal oelek -kastiketta tai muuta chilikastiketta maun
mukaan
2 tl perunajauhoja kylmään veteen sekoitettuna
Paistaa sipulia öljyssä. Lisää valkosipuli, inkivääri ja
tempeh ja paista hetki. Lisää sienet ja paista kunnes neste haihtunut. Lisää
porkkanat ja kaalit ja hauduta kypsäksi. Mausta haluamillasi mausteilla (ks.
esim. yllä). Lisää lopuksi veteen sekoitetut perunajauhot, ne toimivat täytteen
sidosaineena (vrt. kananmuna). Anna jäähtyä hetki.
Katso seikkaperäiset kuvaohjeet nyyttien taittelemiseen johdantotekstin linkeistä. Jaa taikinapallo n. 25 osaan, pyöritä palloiksi ja kaulitse n. 10 cm halkaisijoiltaan oleviksi pyöreiksi levyiksi. Laita keskelle reilu teelusikallinen täytettä ja rypytä yhteen.
Kuumenna öljyä pannulla ja paista gyoza-nyyttejä, kunnes niiden pohja alkaa saada väriä. Sen jälkeen kaada kuumalle pannulle varovasti vettä (voi räiskyä!) niin että pannun pohja peittyy ja sulje kannella. Höyrytä nyyttejä kypsäksi n. 5 min.
Dippikastike gyozoille
Seesami–lehtikaalisalaatti
Muutama iso lehtikaalin lehti
Ripaus suolaa
Pese ja kuivaa lehtikaali. Irrota lehtiruoti ja revi
pieniksi paloiksi. Ripottele pinnalle suolaa ja rutistele lehtiä kasaan.
Muutaman minuutin kuluttua lehdet alkavat pehmentyä, kun suola ”kypsyttää”
niitä.
2 porkkanaa, julienne-tikkuina
2 kevätsipulia, renkaina
2 kevätsipulia, renkaina
½ limen mehu
2 rkl sitruunan mehua
2 tl hunajaa tai vaahtera siirappia tai sokeria
2 tl tahinia
2 tl riisiviinietikkaa
1 tl inkivääriä hienonnettuna
1 tl paahdettua seesamiöljyä
Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja kaada esivalmistellun
lehtikaalin sekä pilkottujen kevätsipuleiden ja porkkanoiden päälle. Anna marinoitua väh. 10 min.
Retiisejä, siivuina
Kurkkua, siivuina
seesaminsiemeniä, paahdettuina (voit rikkoa niitä vähän
morttelissa)
Sekoita loput vihannekset marinoitujen vihannesten joukkoon, koristele seesaminsiemenillä.
--------------------------
English Summary
--------------------------
English Summary
Mushroom and Tempeh gyozas
Dough
4 ½ dl wheat flour
½ ts salt
2 dl (+ 1–2 tbsp) water
Mix flour with salt. Add 2 dl water to the flour and start
kneading the dough by hand. Add water as needed. Keep kneading about 10 minutes
and then let the dough rest cover with plastic wrap while you make the filling.
Filling
Oil to the pan
1 onion, minced
1 tbsp garlic, minced
1 tbsp ginger, minced
130 g tempeh, grumbled
250 g mushrooms, cubed
300 g cabbage, thinly sliced
2 small carrots, grated
2 ts vegan worcestershire sauce
1 ½ tbsp ketchup
2 tbsp sake or dry white wine
1 tbsp mirin or 2 ts maple syrup
1 tbsp miso paste diluted to spalsh of warm water
1 ½ tbsp soy sauce
black pepper
2 ts sambal oelek or other chili sauce (to taste)
2 ts potato or corn stratch, diluted to splash of cold water
Fry onion in olive oil. Add garlic, ginger and tempeh and
keep frying couple of minutes. Add mushrooms and fry until most of the liquid has
evaporated. Set the temperature lower. Add the carrots and cabbage and cook them soft. Add seasonings. Lastly, add potato
stratch that is mixed to the couple of tbsp of water. The stratch binds the
filling together (it works as an egg substitute). Let the filling cool a little
bit.
Assembling the gyozas: I recommend that you look detailed and
pictured instructions here and here. Divide the dough to 25 equal sized balls and roll them to thin
discs. Add one heaped ts filling to each piece of dough, fold the dough half and
close gyoza by folding the other edge of the dough.
Heat the pan hot and add bit of oil. Fry gyozas until the bottoms starts to brown. Add a little water to the pan (carefully!) so that it covers the bottom of the pan. Put a lid on it. Let gyozas cook in the steam about 5 minutes. Serve them with dipping sauce.
Dipping sauce
3 tbsp soy sauce
(1 ts chili paste)
1 tbsp mirin or little bit of sugar or maple syrup
1 tbsp rice wine vinegar
1 ts toasted sesame oil
ginger, minced
Mix everything together. Adjust the sauce to your own taste.
Kale salad with sesame
Couple of kale leaves
Pinch of salt
Wash and dry the kale. Trim the stems off and cut leaves to bite sized
pieces. Sprinkle with salt and massage the leaves by your hands until kale is wilted.
Juice of ½ lime
2 tbsp lemon juice
2 ts honey or maple syrup
2 ts tahini
1 tbsp rice wine vinegar
1 ts ginger, minced
1 ts toasted sesame oil
2 carrots, julienned
2 spring onions
Mix the dressing ingredients and pour over prepared kale and
chopped carrots and onions. Let it marinade.
Radishes, thinly sliced
Cucumber, thinly sliced
Sesame seeds
Add rest of the veggies to the marinated kale, carrots and
onions. Garnish with sesame seeds.
Nyytit on ollut sillä "pitäis koittaa" listalla ties kuinka kauan..
VastaaPoistaOlen aika kärsimätön näpräämään keittiössä, mutta nyt kun on taikinaohjeesta lähtien kaikki esillä, en enää keksi tekosyitä tekemättä jättämiseen :)
Siitä vaan kokeilemaan. Ei siihen muuta tarvita kuin ylimääräinen annos aikaa ja kärsivällisyyttä – oiva viikonloppuprojekti siis :)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista