Uunivuokaan kerrostettu nacho-paistos on hyvä tarjottava illanistujaisiin, sillä vegaanisena ja gluteenittomana se käy monenlaiseen ruokavalioon. Reseptissä on monta vaihetta mutta, jos aika on kortilla, voit tehdä mustapapukastikkeen tölkkipavuista ja kaupan valmissalsasta. Tex mex -hyllyjen ikuisesti säilyviä guacamoleja tai juustokastikkeita en voi sen sijaan suosittella, vaan ne kannattaa mieluummin tehdä itse.
Resepti inspiroitunut mm. seuraavista blogeista: Minimalist Baker, Shutterbean, The Post Punk Kitchen, Serious Eats.
Nacho-paistos
pieni pussi maissilastuja
mustapapukastiketta (resepti alla)
nacho-kastiketta (resepti alla)
guacamolea (resepti alla)
Päälle...
(kirsikka)tomaatteja
paprikaa
retiisejä
kesäsipulia
jalapeno-siivuja
Kokoaminen: Kuumenna uuni 200’C. Peitä uuniastian pohja maissilastuilla. Levitä niiden päälle puolet papukastikkeesta. Laita kastikkeen päälle toinen kerros maissilastuja sekä puolet nacho-kastikkeesta. Lisää loput papukastikkeesta, uusi kerros maissilastuja ja loput nacho-kastikkeesta. Paista uunissa 15-20 min. Ota paistos uunista, levitä päälle guacamole, pilkotut vihannekset ja jalapenosiivut.
Mustapapukastike
Öljyä pannulle
2 sipulia hienonnettuna (joista 2/3 papukastikkeeseen, 1/3 nacho-kastikkeeseen)
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
3 dl / 1 prk keitettyjä mustapapuja
pieni purkki paseerattua tomaattia
2 rk tomaattipyrettä
1 ½ dl pakastemaissia
1 tl savupaprikajauhetta
1 ½ tl juustokuminaa
1 jalapeno, hienonnettuna
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl (vegaanista) worchestershire-kastiketta
(suolaa, huom. maissilastut ovat suolattuja)
mustapippuria
Kuumenna öljytilkka paistinpannussa ja paista sipulia ja valkosipulia siinä. Siirrä monitoimikoneeseen/blenderiin
1/3 sipuliseoksesta nacho-kastiketta varten. Lisää pannulle tomaattimurskat, pavut ja mausteet. Hauduta 15 min.
Muussaa osa pavuista haarukalla, jotta kastikkeesta tulee paksumpaa.
Nacho-kastike
paistettua sipulia ja valkosipulia (ks. mustapapukastikkeen ohje yllä)
1 palsternakka
1 porkkana
1 ½ dl caswhew-pähkinöitä, liotettu muutamia tunteja
vettä niin, että kasvikset peittyvät
1 rkl miso-tahnaa
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 tl dijonsinappia
2 tl lientä jalapenopurkista
Liota cashew-pähkinöitä useita tunteja vedessä. Kaada vesi
pois ja siirrä pähkinät blenderiin. Kuutioi palsternakka ja porkkana ja keitä ne
kypsiksi. Säästä pari desiä keitinvettä. Mittaa kaikki loput ainekset
blenderiin, kaada päälle hieman vihannesten keitinvettä ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi.
Lisää vettä ja mausteita tarvittaessa.
Guacamole
1-2 avocadoa
½ limen mehu
½ tomaatti tai kourallinen kirsikkatomaatteja
1 kesäsipuli
persiljaa (tai sitä korianteria…)
1 jalapeno
suolaa
pippuria
Muussaa avocadot haarukalla, lisää muut aineet ja sekoita
tasaiseksi.
-----------
English summary
Layered Nacho Bake
small bag of corn tortilla chips
black bean sauce (recipe follows)
nacho sauce (recipe follows)
guacamole (recipe follows)
Top with…
cherry tomatoes, halved
pepper, diced
radishes, sliced
spring onions, sliced
jalapeno slices
Assembly: Preheat oven to 200' C. Cover the bottom of the baking dish with tortilla chips. Spread half of the bean sauce on top of the chips, cover it with another layer of tortilla chips and half of the nacho sauce. Repeat another layer of bean sauce, tortilla chips and nacho sauce. Bake 15-20 min. Take the baking dish out of the oven and top with guacamole, fresh veggies and jalapeño slices. Serve.
Black bean sauce
Oil for the pan
2 onions minced (2/3 for the bean sauce, 1/3 to nacho sauce)
2 garlic cloves, minced
3 dl / 1 can of black beans
2 dl tomato sauce
2 tbsp tomato pyre
1 ½ dl frozen corn
1 ts smoked paprika
1 ½ ts ground cumin
1 jalapeno, diced
1 tbsp balsamic vinegar
2 ts (vegan) worchestershire sauce
salt to taste
black pepper, freshly ground
Fry onions and garlic in the oil. Put 1/3 of the onion
mixture aside for the nacho sauce. Add all the other ingredients to
the pan and cook about 15 min. Smash some of the beans with fork to make the
sauce thicker.
Nacho sauce
panfried onion and garlic (see the recipe for black bean sauce above)
1 parsnip, diced
1 carrot , diced
1 ½ dl cashew nuts, soaked for several hours
water
1 tbsp miso paste
2 tbsp nutritional yeast
1 ts dijon mustar
2 ts brine from the jalapeno can
Cook parsnip and carrot cubes in the water until soft. Drain
veggies but reserve the cooking water. Put all the ingredients to the blender
and blend until smooth. Add some cooking water to thin the sauce. Adjust spices to
taste.
Guacamole
1-2 avocados, cubed
juice from ½ lime
½ tomato or handful of cherry tomatoes, cubed
1 spring onion, minced
parsley or coriander, minced
1 jalapeno, minced
salt
pepper
Smash avocaso with fork. Add all the other ingredients and
mix well.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)