Dukkah on egyptiläinen mausteseos, joka on tehty pähkinöistä ja mausteista. Netti on täynnä erilaisia dukkah-ohjeita, joissa ainesosat ja niiden suhteet toisiinsa vaihtelevat, joten mitään yhtä oikeaa reseptiä sen tekemiseen ei ole (ohjeita esimerkiksi täällä, täällä, täällä ja täällä). Minulla oli käytettävissäni vain valmiiksijauhettua juustokuminaa ja korianteria, mutta kokonaisista siemenistä tehtynä tämä mausteseos olisi varmaan ollut vieläkin aromaattisemman makuista. Dukkah käy sekä pää- että jälkiruokiin, tai – kuten tässä – resepteihin, joissa on sekä makeita, että suolaisia raaka-aineita. Edellämainittujen ohjeiden lisäksi tämä resepti on inspiroitunut tästä salaatista.
Bataatti–hirssi -salaatti dukkahilla ja paahdetuilla viinirypäleillä
250 g punaisia viinirypäleitä
2 bataattia, kuutioituna
oliiviöljyä
1 ½ dl hirssiä
pari lehteä lehtikaalia
½ dl sitruunan mehua
½ tl hunajaa / agavesiirappia
¼ tl suolaa
2 punasipulia
persiljaa
½ – 1 dl dukkah-mausteseosta + lisää tarjoiluun (resepti
alla)
Lämmitä uuni 200’C. Pirskottele bataattikuutioiden päälle
hieman oliiviöljyä ja paahda niitä uunissa, kunnes ne ovat pehmenneet (n. 20
min). Pese ja kuivaa viinirypäleet. Aseta ne syvään uunivuokaan, laita päälle
hieman oliiviöljyä ja paista niitä uunissa 15 min tai kunnes ne ovat hieman
rypistyneet.
Vihannesten ja hedelmien paahtuessa keitä hirssi kevyesti
suolatussa vedessä. Pilko sipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Revi lehtikaali
pieniksi palasiksi. Yhdistä sitruunamehu, persilja, suola ja hunaja. Laita
sipulirenkaat ja lehtikaali marinoitumaan sitruunamehukastikkeeseen. Kun
viinirypäleet ovat paahtuneet, lusikoi uunivuoan pohjalle valunut rypälemehu lehtikaali-sipuliseokseen. Sekoita sipulit ja kastike keitetyn hirssin
joukkoon, kun se on vielä lämmintä.
Yhdistä bataattikuutiot, viinirypäleet ja dukkah hirssiseokseen. Laita ylijäänyt dukkah tarjolle kulhoon, josta sitä voi lisätä oman annoksen päälle.
Dukkah
1 dl hasselpähkinöitä
2 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl juustokuminaa
1 rkl korianteria
ripaus suolaa
kanelia
½ tl mustapippuria
Paahda haaselpähkinöitä 200 ’C uunissa n. 10 min tai kunnes
niiden kuori on mustunut (lisää ohjeita pähkinöiden paahtamisen täältä, yleensä oma nenä kuitenkin kertoo parhaiten, milloin pähknät ovat valmiita. Varo kuitenkin polttamasta niitä!). Kuori pähkinät hankaamalla niitä toisiaan vasten
puhtaan keittiöpyyhkeen sisällä. Rouhi hasselpähkinöitä veitsellä hieman
pienemmiksi. Paahda seesaminsiemeniä paistinpannulla tai uunissa pari minuuttia, kunnes ne
tuoksuvat. Yhdistä kaikki ainekset morttelissa.
Millet salad with sweet potatoes, dukkah and roasted grapes
250 g grapes
2 sweet poatoes, peeled and diced
olive oil
1 ½ dl millet
couple of kale leaves
½ dl lemon juice
½ ts honey / agave syrup
¼ ts salt
2 red onions, sliced to half moons
parsley, chopped
½ – 1 dl dukkah + more for serving (recipe follows)
Preheat oven to 200’C. Drizzle sweet potatoes with olive oil
and roast them until soft (20 min). Wash and dry the grapes. Put the grapes to a baking dish, drizzle with oil and bake until they have shrunk a little.
Boil millet in salted water. Chop onions and tear kale
leaves to smaller pieces. Combine lemon juice, parsley, salt, honey and put onions and kale to
the mixture. When grapes have roasted spoon the grape juice from the bottom of
the baking dish to the dressing. Mix the dressing, onions and kale to the
millet while it’s still warm.
Combine sweet potato, grapes and dukkah to the millet. Serve with leftover dukkah.
Dukkah
1 dl hazelnuts
2 tbsp sesame seeds
1 tbsp cumin
1 tbsp coriander
pinch of salt
cinnamon
½ ts black pepper
Roast the hazelnut in 200 ’C about 10 minutes or until the
skin has darkened. Peel them by rubbing them to each other inside the clean
kitchen towel. Chop the nuts. Toast sesame seeds in the oven or frying pan
until fragrant. Combine all the ingredients in the mortel.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)