Sitrushedelmät ja etikat ovat hyvä tapa pehmittää muutoin
kovat vihannekset, kuten fenkoli, kaalit ja porkkana ilman, että
ne muuttuvat mauttomiksi ja lötköiksi, kuten voi käydä, jos niitä
kypsentää keittämällä. Vihannesten lisäksi vinegreteillä ja marinadeilla saa makua tofuun, linsseihin ja papuihin, joiden maku voi muuten muistuttaa pesusientä tai kylmää hernekeittoa.
Etikoissa on kuitenkin eroja! Valitsen käyttämäni hapon reseptin raaka-aineiden
ja ruuan tyylin mukaan mukaan.
- Sitruunamehun yhdistän tilliin ja Välimeren makuihin sekä salaatinkastikkeeseen sinapin kanssa
- Appelsiinimehu käy samoihin kuin sitruunakin, mutta on tietysti makeampi. Siitä saa myös hyvän sweet&sour -kastikkeen pohjan
- Lime sopii erityisen hyvin kaakkois- ja itäaasialaiseen ruokaan, sekä Väli- ja Etelä-Amerikan keittiöihin
- Balsamiviinietikkaa käytän tomaattien, sienien sekä tofun ja tempehin marinointiin. Se sopii kun haluat umami / ”earthy” makua ruokaan. Balsamiviinietikasta ja sokerista voi keittää 1:1 –ohjeella balsamisiirappia, joka on aika ihanaa kypsien tomaattien tai grillattujen hedelmien päällä
- Omenaviinietikka sopii oikeastaan kaikkeen mutta erityisen hyvin ruokiin, joissa on omenaa tai päärynää. Se on miedompi ja vähemmän pistävä kuin valkoviinietikka
- Riisiviinietikka sopii itäaasialaisiin ruokiin ja marinadeihin
- Valkoviinietikkaan teen yleensä vihannessäilykkeet, kuten etikkakurkut
- Punaviinietikkaa en ole oppinut käyttämään. Sanoisin, että käy hyvin samoihin ruokiin, kuin balsamiviinietikkakin, vaikka ne eivät olekaan sama asia
- Shamppanjaviinietikkaakaan en ole käyttänyt mutta se kuulostaa ihana glamöröösiltä
- Väkiviinaetikka: ? En käytä koskaan, kamalan pistävää ja voimakasta. Sopii ehkä tiskialtaiden desinfioimiseen…
+ Viinipullon jämät (mitkä jämät?) korvaavat
viinietikan mainiosti. Eikä haittaa, vaikka pullo olisi ollut pitkäänkin auki
Tämän mainospuheen lopuksi totean vielä, että
viinietikkapohjaiset salaatit ovat mainiota piknik-ruokaa, sillä ne paranevat
odotellessaan, eivätkä ne pilaannu yhtä herkästi helteessä kuin salaatit,
joissa on maito- tai majoneesipohjainen kastike. Etikkaharrastuneisuudestani
johtuen alla oleva resepti voi olla makuusi liian kirpeä, joten aloita omenaviinietikan
lisääminen varovasti ja lisää tarpeen mukaan!
Pikkelöityjä vihanneksia ja linssejä
1,5 dl vihreitä linssejä
4 dl (pakaste)maissia
kesäkurpitsa, kuorimaveitsellä suikaloituna
punasipuli, ohuina siivuina
Vinegretti
3 rkl omenaviinietikkaa
3 rkl kuumaa vettä
1 rkl hunajaa / agavesiirappia
½ tl suolaa
1 tl juustokuminaa
mustapippuria
1 tl sinappijauhetta
2 nektariinia, kuutioina
3 rkl auringonkukansiemeniä
3 rkl auringonkukansiemeniä
Sekoita vingrettiainekset yhteen. Yhdistä maissi,
kesäkurpitsa ja sipuli siihen ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia. Keitä
linssit pakkauksen ohjeen mukaan ja paahda siemeniä kuumalla pannulla. Sekoita nektariinikuutiot muiden vihannesten
joukkoon ennen tarjoilua. Tarjoa salaatti linssipedin päältä.
----------------------
English summary
Pickled summer veggies and lentils
1,5 dl green lentils
4 dl (frozen) corn
zucchini, shaved
red onion, thinly sliced
Vinaigrette
3 tbsp apple cider vinegar
3 tbsp hot water
1 tbsp honey or agave syrup
½ ts salt
1 ts cumin
black pepper
1 ts powdered mustard
2 nectarines, cubed
3 tbsp sunflower seeds
3 tbsp sunflower seeds
Mix vinaigrette ingredients together. Combine corn, zucchini
and red onion. Pour vinagrette over the veggies and let them marinated at least
30 min. Cook lentils according to package. Add nectarines to the salad. Set
lentils on the serving plate and top them with the rest of the salad.
punaviinietikka sopii hyvin sipulin marinoinnille! :) nams
VastaaPoistatotta puhut :) marinointi tekee ihmeitä väkeville sipuleille – marinoituna sopivat hyvin vaikka hampurilaisen väliin
VastaaPoista