Uuniperunat – tai tässä tapauksessa uunibataatit – on siitä kiva ruoka, että niiden täytteksi voi laittaa oikeastaan mitä vaan kaapista sattuu löytymään. Tätä versiota voisi kuvailla vaikka uuniperunoiksi Lähi-idän twistillä. Paahdoin bataatit uunissa pehmeiksi, minkä jälkeen täytin ne harissa-tahnalla maustetuilla kikherneillä ja lehtikaalilla. Kokonaisuuden raikasti sitruunasta ja tahinista tehty kastike.
Bataattien paahtaminen uunissa kestää noin tunnin, mutta jos aika on kortilla, sen voi tehdä jo edellisenä päivänä, jolloin bataatit voi vain lämmittää uudelleen ennen syömistä. Bataattien paahtamista lukuunottamatta tämä onkin varsin sukkelasti valmistuva ruoka.
Bataatit harissa-maustetuilla kikherneillä ja tahinikastikkeella
2 bataattia
öljyä pannulle
1 sipuli, kuutioina
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
3 dl / 1 tlk keitettyjä kikherneitä
muutama lehti lehikaalta, paloiksi revittynä
½ sitruunan mehu
½ sitruunan kuori
2-3 tl harissa-tahnaa (maun mukaan)
(ripaus suolaa)
Kuumenna uuni 175’C. Pistele bataatteihin reikiä
haarukalla ja kääri ne folioon. Paista uunissa 1–1 ½ h bataattien koosta
riippuen.
Kuumenna paistinpannussa öljyä ja kuullota sipulikuutioita
siinä. Lisää valkosipuli ja kikherneet, sitruunankuori ja harissa ja jatka
paistamista hetki. Kääntele lehtikaali sekaan ja mausta sitruunamehulla (ja tarvittaessa suolalla).
Kun bataatit ovat kypsiä, ota ne pois uunista ja halkaise
pituussuunnassa. Koverra muutama lusikallinen bataattia pois ja täytä ne
kikherneseoksella. Valuta päälle tahini-kastiketta. Kaikki kikherneseos ei
todennäköisesti mahdu bataattien päälle, mutta se on hyvää sellaisenaankin.
Sitruuna–tahini-kastike
4 rkl seesaminsiemeniä tai 2 rkl tahinia
ripaus suolaa
½ sitruunan mehu
½ sitruunan kuori
½ tl sumakkia
½ tl hunajaa (tai sokeria tai agavesiirappia)
½ -1 dl vettä
¼ tl valkosipulijauhetta
Yhdistä kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella.
Lisää vettä vähitellen, kunnes kastikkeen koostumus on sopiva.
I would describe this recipe as oven baked potatoes with Middle Eastern twist. Soft sweet potatoes, spicy chickpeas and zesty tahini dressing are nice combination that make a flavorful and balanced meal.
Sweet potatoes stuffed with harissa spiced chickpeas and lemon–tahini dressing
2 sweet potatoes
oil for pan
1 onion, diced
1 garlic clove, minced
3 dl boiled / 1 can chickpeas
kale, torn to small pieces
zest and juice of ½ lemon
2-3 ts harissa paste (to taste)
(pinch of salt)
Preheat oven to 175’C. Pierce potatoes
with fork and wrap them in foil. Bake 1 – 1 ½ h depending on their size.
Heat some oil in the saucepan and sautee onions. Add garlic,
chickpeas, lemon zest and continue frying for couple of minutes. Add
kale and lemon juice and fry until kale is wilted.
When sweet potatoes have baked soft take them out of the
oven and cut them half lengthwise. Spoon some flesh out of them. Stuff the sweet potatoes with chickpea-mixture and drizzle some tahini dressing on top of them. You will probably have
some extra chickpeas but you can serve the rest of them as a side.
Lemon–tahini-dressing
4 tbsp sesame seeds or 2 tbsp tahini
pinch of salt
zest and juice of ½ lemon
½ ts sumac
½ ts honey (or agave syrup or sugar)
½ -1 dl water
¼ ts garlic powder
Combine all the ingredients in the blender. Add water
gradually until consistency is desired.
Ihanan näköistä - teinkin näistä jo tänään oman versioni! Tosi hyvää, nam. Käytin Rosamunda-perunoita kylläkin, kun kaupassa ei ollut bataatteja. Tein aika paljon muutoksia, niin ajattelin kirjoittaa myös blogiini tästä, mainitsen sut tietty inspiraation lähteenä :)
VastaaPoistaKiitos, ja kiva, että ohje inspiroi sinua! Tässä "blogimaailmassa" parasta onkin, että haetaan vaikutteita eri lähteistä ja sitten tehdään niistä omaan makuun (ja lähikaupan valikoimaan :D) sopiva versio. Ja olen myös tosi otettu, jos mainitsen minut :)
PoistaOnpas oiva ohje! Uuniperunat kuuluu meillä aikalailla vakiokalustoon, mutta en ole ikinä tullut ajatelleeksi tehdä vastaavaa bataattien kanssa. Pitääkin kokeilla!
VastaaPoistaJa tuo täyte! Voi juma! Aivan älyttömän hyvän näköinen!
Kiitos! Bataatit tuokin perinteisiin uuniperunoihin vähän jotain uutta :)
PoistaVoi miten hyvältä näyttää, ihanat kuvat! tein kreikkalaistyyppisiä täytettyjä bataatteja jokin aika sitten, näyttivät hyvin samalta vaikka täytteet olivatkin eri :)
VastaaPoistaKiitos! Täytetyistä bataateista ja perunoista saa kyllä vaikka minkälaisia variaatioita :)
VastaaPoista