maanantai 13. lokakuuta 2014

Miso-keitto kurpitsalla ja soba-nuudeleilla | Miso soup w/ soba and pumpkin


Kulhollinen kuumaa keittoa tulee tarpeeseen silloin, kun ulkona on kylmä, taivaalta tulee vettä vaakasuorassa ja sukat on olleet märät koko päivän. Valkosipulilla ja inkiväärillä maustettu miso-liemi tepsii myös orastavaan flunssaan ja kurkkukipuun!

Ohje on mitoitettu yhdelle mutta ainesten määrää voi helposti lisätä, jolloin syötävää riittää useammalle. Soba-nuudeleita ei kuitenkaan kannata keittää enempää kuin kerralla aikoo syödä, sillä ne pehmenevät helposti liikaa, jos ne ovat pitkään kuumassa liemessä.

Miso-keitto soba-nuudeleilla ja kurpitsalla
 

Yhdelle

Nippu soba-nuudeleita

½ sipuli, puolirenkaina
öljyä kattilaan
pieni pala inkivääriä, hienonnettuna
½ valkosipulin kynsi, hienonnettuna
vettä (n. 4 dl)

Pala kurpitsaa, kuutioina
Wakame merilevää

1 rkl miso-tahnaa
1 rkl miriniä
1 tl soijakastiketta
1 tl siirappia
2 tl riisiviinietikkaa

pinnalle schichimi togarashia ja tummaa seesamiöljyä

Huuhtele wakamea ja laita se likoamaan veteen n. 10 minuutiksi.

Laita kattilan pohjalle hieman öljyä ja kuullota sipulia hetki. Lisää inkivääri ja valkosipuli ja jatka paistamista n. minuutin ajan. Lisää kurpitsakuutiot ja vettä niin paljon, että ne peittyvät. Anna kiehua, kunnes kurpitsa on pehmentynyt.

Puristele wakamesta ylimääräinen vesi pois ja pilko saksilla tai veitsellä pienemmiksi suikaleiksi. Lisää keittoliemeen.

Keitä sobanuudelit toisessa kattilassa pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudeleista vesi pois ja jätä ne odottamaan.

Ota n. puoli desiä keiton lientä kulhoon ja sekoita liemeen miso, mirini, siirappi, soija ja riisiviinietikka. Lisää seos muuhun keittoon ja sekoita. Tarkista maku. Liemen pitäisi maistua sopivasti suolaiselle, happamalle ja vähän makealle.

Laita keitetyt nuudelit keittokulhoosi ja kaada liemi niiden päälle. Pirskottele pinnalle seesamiöljyä ja schichimi togarashia. Syö kuumana!



------------------------
English summary

Miso soup with soba noodles and pumpkin


For one

Bundle of soba noodles

½ onion, cut to half moons
oil for the pan
small knoob of ginger, minced
½ garlic clove, minced
water (about 4 dl)

Small piece of pumpkin, diced
Some dried wakame

1 tbsp miso paste
1 tbsp mirin
1 ts soy sauce
1 ts molasses
2 ts rice wine vinegar

Garnish with schichimi togarashi and a drizzle of dark sesame oil


Rinse wakame and soak it in water for 10 minutes.

Heat some oil in the sauce pan and fry onions for couple of minutes. Add garlic and ginger and fry for another minute. Add water and pumpkin cubes and let it boil until pumpkin is soft. Drain soaked wakame, chop it to smaller pieces and add it to the broth.

Boil noodles in another sauce pan according to package instructions. Drain noodles and set aside.

Take about ½ dl soup broth aside and mix miso, soy sauce, molasses, mirin and vinegar to it. Add the mixture to the broth. Taste the broth: it should taste salty and little sweet and sour.

Put the boiled noodles to your soup bowl and pour the broth over them. Garnish with schichimi togarashi and a drizzle of dark sesame oil. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->