torstai 26. helmikuuta 2015

Tattarivohvelit linssi-sienilisukkeella | Buckwheat waffles lentil and mushroom filling


Yleensä vohvelit ovat jälkkäriosastoa, mutta nämä tattarivohvelit on tarkoitettu suolaiseksi syötäväksi, alkupalaksi tai pääruuaksi. Idean niiden tekemiseen sain siitä, että monissa ravintoloissa vietetään alkuvuodesta bliniviikkoja. Perinteiset blinit kohotetaan hiivalla ja paistetaan pannulla voissa, mutta minä halusin vähän oikaista tekemällä leivinjauheella kohotettuja tattarivohveleita. Käytin niissä nesteenä vaaleaa olutta, jotta ne muistuttaisivat hieman enemmän esikuviaan. Laitoin takinaan myös perunasurvosta, jotta niistä tulisi ruokaisampia.

Entä mitäs niiden vohveleiden kanssa sitten voisi syödä? Blinien kanssa tarjotaan perinteisesti mätiä, mutta kasviksia suosiva söisi mieluummin jotain muuta. Ajattelin, että linssit olisivat kiva lisuke niille. Monien linssisalaattien ongelma on kuitenkin se, etteivät ne maistu juuri miltään (tai maistuvat kylmälle hernekeitolle).



Tämä salaatti on kuitenkin poikkeus. Siinä rusinat, kaprikset ja omenaviinietikka luovat tosi kivan hapan-makea-suolainen yhdistelmän, joka tuo linsseihin sitä toivottua makua. Päätin muokata suosikkilinssisalaattiani hieman slaavivaikutteisemmaksi, jotta sen maut olisivat paremmin linjassa tattarivohveleiden kanssa. Järkeilin, että saisin vähän samantyylisen makujen yhdistelmän lisäämällä linssien joukkoon sieniä, etikkakurkkuja ja kuivattuja luumuja. Tykkäsin tosi paljon tästä maanläheisestä makuyhdistelmästä, johon lisäsin vielä tuoretta tilliä. Koska smetana on perinteisesti ollut oleellinen osa blinitarjoilua, tein vohveleille lisukkeeksi myös "hapankermaa" auringonkukansiemenistä. Monissa blogeissa vastaavanlaista on tehty cashew-pähkinöistä mutta auringonkukansiemenet tuntuivat sopivan paremmin tavoittelemaani itäeurooppalaiseen tunnelmaan.   Hapankerma toi vohveliannokseen täyteläisyyttä ja sen kevyt happamuus täydensi kivasti makean-suolaista linssilisuketta. Jaksan myös aina ihmetellä sitä miten pelkistä siemenistä ja pähkinöistä tehdyt kastikkeet ja levitteet voivat olla niin kermaisia.


Osallistun tällä postauksella Sunsweetin ja Ifolorin blogihaasteeseen, jossa oli tehtävänä suunnitella ateriakokonaisuus, jossa hyödynnettäisiin kuivattuja luumuja. Halusin tehdä tässä haasteessa ruokia, joissa luumut saisivat seurakseen mahdollisimman erilaisia makuja. Vastasin haasteeseen seuraavanlaisella setillä:

- alkuruoka: Tattarivohveleita linssi-sieni-lisukkeella ja auringonkukansiemen hapankermalla

Kuten olen yllä jo kirjoittanutkin, alkuruuan makumaailma viittaa Venäjälle ja siinä luumut saivat seurakseen sienet, etikkakurkut ja tattarin. Sen sijaan pääruuassa hyödynsin luumuja kiinalaistyyppisessä kastikkeessa, jossa yhdistin ne sichuan-pippuriin, soijakastikkeeseen, seesamiöljyyn ja kiinalaiseen mustaan viinietikkaan. Tätä kastiketta varten soseutin luumut, jolloin niistä tuli kivan paksu kastikepohja, jota ei tarvinnut erikseen suurustaa. Myös jälkiruuan reseptissä luumut olivat soseen muodossa, mutta täysin erilaisten makujen parina. Jälkiruuassa luumusose toi makua ja mehevyyttä kakkuun, jossa maistuivat myös aito vanilija, hasselpähkinät ja tumma siirappi. Myös tämä makuyhdistelmä toimi mielestäni oikein hyvin.

Tässä luumuaiheisessa blogihaasteessa oli hauska huomata se, kuinka yhdestä raaka-aineesta voi kehitellä monta tosi erilaisia reseptiä, kun käyttää vähän mielikuvitusta. Joskus kuulee ihmisten tuskailevan että he eivät keksi, mitä laittaisivat ruuaksi, vaikka jo lähikaupassa on tuhansia eri tuotenimikkeitä. Ehkäpä pulma onkin siinä, että luovuus lamaantuu, jos vaihtoehtoja on liikaa. Silloin voikin kokeilla täysin vastakkaista taktiikkaa: kun valinnanvaihtoehtoja rajoittaa tarpeeksi, on pakko keksiä jotain täysin uutta – ja silloin saattaa syntyä uusi suosikkiresepti :)



Tattarivohvelit 

2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

2 dl perunasurvosta (noin 2 keskikokoista perunaa)
3 dl vaaleaa olutta
1 dl vettä
2 rkl öljyä

Sekoita keskenään kuivat aineet: jauhot, leivinjauhe ja suola. Keitä perunat kypsäksi, kuori ja muussaa haarukalla tai perunasurvimella tasaiseksi (vinkki, vinkki: tai käytä ylijäämä-perunamuusi hyödyksi!). Anna perunasurvoksen jäähtyä.

Lisää perunasurvokseen olut, vesi ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota n. 30 min ennen paistamista. Lämmitä vohvelirauta kuumaksi ja paista vohveleiksi laitteen ohjeen mukaan. Ohjeesta tulee n. 10 kämmenen kokoista vohvelia.

Linssi-sienilisuke

1 ½ dl vihreitä linssejä
kasvislientä
öljyä, paistamiseen
1 sipuli, pieninä kuutioina
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
300 g (herkku)sieniä, kuutioituina
1–2 etikkakurkkua, kuutioituina
8 luumua, pieniksi paloiksi leikattuina (esim. Sunsweet)
1 rkl ruuanlaittosinappia (Dijon, tmv.)
mustapippuria myllystä
suolaa (tarvittaessa, huom. kasvisliemen suolapitoisuus)
nippu tilliä, hienonnettuna


Huuhtele linssit ja keitä ne kasvisliemessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta linssit mutta säästä pari desiä kasvislientä.

Pilko sipuli, valkosipuli, sienet, etikkakurkut ja luumut. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää valkospipuli ja sienikuutiot ja paista, kunnes sienet ovat kutistuneet. Lisää pannulle linssit, luumut, kurkut ja mausteet. Jos seos vaikuttaa kuivalta, lisää myös linssien keittämisestä säästettyä kasvislientä. Lisää tillisilppu ja tarjoa tattarivohvelien lisukkeena.

Hapankerma auringonkukansiemenistä

1 ½ dl auringonkukansiemeniä + vettä liotukseen
½ dl + 1 rkl vettä (tai tarpeen mukaan)
2 tl omenaviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
pari rouhaisua mustapippuria

Liota auringonkukansiemeniä muutama tunti kylmässä vedessä (tai jos kiire, puolisen tuntia kuumassa vedessä). Kaada liotusvesi pois ja huuhtele siemenet. Laita siemenet blenderiin, lisää loput aineet ja aja tasaiseksi.


These beer-battered buckwheat waffles are inspired by blinis which are Russian savory buckwheat pancakes. I paired them with earthy mushroom and lentil salad and sunflower seed sour cream. I like to think that this dish has some slavish influence with a modern, veganized twist!

Buckwheat waffles

2 dl buckwheat flour
2 dl wheat flour
1 ½ ts baking powder
½ ts salt

2 dl mashed potatoes (about 2 middle-sized potatoes)
3 dl beer
1 dl water
2 tbsp vegetable oil

Combine dry ingredients: flours, baking powder and salt. Boil potatoes until soft. Peel them and mash with fork or potato masher until smooth (or use left-over mashed potatoes). Let the mash cool.

Add beer, water and oil to the potato mash and stir until smooth. Add flour mixture and stir until combined. Let the batter rest about 30 min. Preheat waffle iron and fry waffles according to the manufacturer’s instructions.

Lentil and mushroom filling

1 ½ dl green lentils 
vegetable broth
vegetable oil, for frying 
1 onion, finely chopped 
2 garlic cloves, minced 
300 g mushrooms, diced
1–2 pickled cucumbers, diced
8 prunes, diced 
1 tbsp cooking mustard (dijon or equivalent)
freshly ground black pepper
salt, as needed (note the saltiness of the broth)
bunch of fresh dill, minced


Wash lentils and boil them soft in vegetable broth according to package instructions. Drain lentils but reserve some cooking broth for later use.

Chop onion, garlic, pickled cucumbers and prunes. Heat some oil on frying pan and sautee onion for couple of minutes. Add garlic and mushrooms and keep frying until mushrooms have reduced in volume. Add lentils and spices to the pan. If the mixture seems dry add some reserved cooking broth. Add chopped dill and serve with buckwheat waffles.

Sunflower seed sour cream

1 ½ dl sunflower seed + water for soaking
½ dl + 1 tbsp water (or as needed)
2 ts apple cider vinegar 
1 tbsp lemon juice 
freshly ground black pepper

Soak seeds overnight in cool water (or half an hour in hot water if in hurry). Drain and rinse seeds and put them to blender. Add rest of the ingredients and blend until smooth.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->