maanantai 9. maaliskuuta 2015

Quiche karamellisoidulla valkosipulilla | Caramelized garlic quiche


Ruokablogit ovat minun hömppälehtiäni, sillä että päämäärätön samoilu blogista toiseen on mielestäni mitä rentouttavinta. Tämän harrastukseni vuoksi minulla on jopa hieman hävettävän monta blogia netitselaimen kirjanmerkeissä ja muistiini tallentunut blogilista on vielä pidempi (täältä voit käydä katsomassa lyhyen listan näistä blogihelmistä).

Huomaan kuitenkin joskus kaipaavani sitä, että voisin nettisivujen sijaan selailla ihan konkreettista kirjaa. Ruokablogien lisäksi keittokirjat ovatkin toinen paheeni... 

Blogimaailmassa parasta ja pahinta on runsauden pula: joka päivä tulee uusia upeita postauksia mutta ne on ensin löydettävä. Keittokirjojen kanssa ei tarvitse hötkyillä, sillä hyvät reseptit on valittu ja luetteloitu lukijaa varten valmiiksi, eikä lukijan tarvitse nähdä muuta vaivaa kuin avata kirja. Keittokirjojen reseptiikka monesti myös mietitympää ja viimeistellympää kuin blogeissa, vaikka toki monet ruokablogitkin ovat todella huolella tehtyjä ja inpsiroivia.

Täydensin vasta keittokirjakokoelmaani ja myönnettävähän se on: kirjatilaus lähti vähän lapasesta. Päivitin kirjastoani Yotam Ottolenghin Plentylla ja Plenty Morella, Robin Robertsonin Vegan without Borderslla sekä Mari Fujiin The Enlightened Kitchenlla. Olen selannut kirjat vasta pintapuolisesti, mutta ensisilmäyksen perusteella olen eniten rakastunut Vegan without Bordersiin, joka on varmasti yksi kauneimmista kirjoista joita olen nähnyt. Kirjan kuvat ovat upeita – toivoisin vain, että sellainen olisi ollut joka reseptistä!

Sen sijaan Ottolenghin kirjoissa olen vaikuttunut mausteiden käytöstä, makuyhdistelmien omaperäisyydestä ja ennen kaikkea teknisestä osaamisesta. Molemmat hänen kirjoistaan ovat täynnä ruuanvalmistamista koskevia ohjeita ja vinkkejä, jotka auttavat saamaan raaka-aineista parhaat maut irti. Näistä huippukokin kirjoittamista kirjoista oppii paljon, vaikka olisi jo tottunutkin ruuanlaittaja.

Tämän postauksen ressepti on insproitunut Plentyn "Caramelized garlic tart"-ohjeesta. Resepti on varsin juustovetoinen, joten tämä tofulla ja palsternakalla täytetty piiras tuskin maistuu samalta kuin esikuvansa. Olen kuitenkin ominut alkuperäisestä ohjeesta reseptin jujun, karamelisoidun valkosipulin, joka on oiva osoitus Ottolenghin taitavuudesta. Äkkiseltään kaksikymmentä valkosipulin kynttä yhteen pieneen piiraaseen voi tuntua tukehduttavalta määrältä, mutta se ei ole kirjoitusvirhe! Valkosipulinkynsistä häviää kaikki raa'alle valkosipulille ominainen ärhäkkyys, kun ne ensin kiehautetaan nopeasti vedessä, kuullotetaan kullanruskeiksi oliiviöljyssä ja annetaan lopuksi kiehua hiljalleen tuoreella timjamilla maustetussa balsamiviinietikkasiirapissa. Jälkeenpäin itse asiassa harmittelin, etten valmistanut enempää valkosipulin kynsiä, sillä muutaman niistä olisi voinut soseuttaa suoraan täytteeseen. Karamellisoitujen valkosipulien ohje on päätynyt myös Plenty Moreen, jossa kirjoittaja vinkkaa, että ne sopivat hyvin myös linssien ja uunipaahdettujen vihannesten joukkoon. Kyllä, Ottolenghi, uskon jos sinä niin sanot.

Quiche karamellisoidulla valkosipulilla


Pohja (ks. ohje alla)
Karamellisoidut valkosipulit (ks. ohje alla)
Tofu-palsternakkatäyte (ks. ohje alla)

pinnalle: tilkka oliiviöljyä, tuoretta timjamia

Työjärjestys
  1. Valmista pohjataikina ja laita se jääkaappiin odottamaan.
  2. Tee sitten karamellisoidut valkosipulin kynnet.
  3. Kuumenna uuni 200 'C. Valmista tofu-palsternakkatäyte.
  4. Vuoraa 20 cm vuoka irtopohjavuoka leivinpaperilla tai öljyä sen reunat ja pohja. Levitä pohjataikina tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista piiraspohjaa 10 min 175’C.
  5. Levitä palsternakkatäyte esipaistetulle pohjalle ja asettele valkosipulin kynnet täytteen päälle.  Sivele quichen pintaan hieman oliiviöljyä esim. pullasudilla. Paista piirasta 30 – 35 min 175’C, kunnes täyte on kiinteytynyt ja saanut hieman väriä. Koristele tuoreella timjamilla.


pohja mukailtu 101 Cookbooks

Piiraspohja

2 ¾ dl hiivaleipäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl vettä
½ dl oliiviöljy

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita toisessa kulhossa vesi ja oliiviöljy. Kaada öljyseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina käsin tasaiseksi ja muotoile palloksi. Kääri taikinapallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan sillä välin kun valmistat täytteen.

Karamellisoidut valkosipulit

2 kokonaista valkosipulia, n. 20 kynttä (tai enemmän!)
muutama dl vettä (kattilan koosta riippuen)
1 rkl oliiviöljyä
1 ½ dl vettä
1 rkl balsamiviinietikkaa
½ rkl sokeria
tuoretta timjamia, muutama oksa
¼ tl suolaa

Kuori valkosipulin kynnet. Laita kynnet kattilaan ja kaada niiden päälle niin paljon vettä, että ne peittyvät. Keitä niitä 3 minuuttia. Valuta vesi pois ja kuivaa kattila. Siirrä kattila takaisin hellalle, lisää oliiviöljy ja paista valkosipulin kynsiä keskilämmöllä 2 min, kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää 1 ½ dl vettä ja balsamiviinietikka. Keitä 10 min. Lisää sokeri, timjami ja suola ja keitä valkosipulin kynsiä vielä n. 10 min, kunnes neste on haihtunut lähes kokonaan ja muuttunut siirappimaiseksi. Siirrä kattila pois levyltä ja anna jäähtyä.

Tofu–palsternakka-täyte

2 pienehköä palsternakkaa
½ sipuli
oliiviöljyä
1 pkt (300g) pehmeää tofua
1 rkl ruuanlaittosinappia (esim. Dijon)
1 rkl miso-tahnaa
2 tl tahinia
2 tl sitruunamehua
mustapippuria, myllystä
muutama oksallinen tuoretta timjamia

Lämmitä uuni 200’C. Kuori ja kuutioi palsternakat. Halkaise sipuli kahtiä ja kuori ja lohko toinen puolikkaista. Laita kasvikset uunipellille ja pirskottele niiden päälle hieman oliiviöljyä. Paahda niitä uunissa n. 15 min, kunnes ne ovat kypsyneet pehmeiksi. Laske tässä vaiheessa uunin lämpötilaa 175’C pohjan esipaistamista varten. Laita paahtuneet kasvikset monitoimikoneeseen ja anna koneen käydä, kunnes niistä on tullut sosetta. Lisää täytteen muut ainekset koneeseen ja aja tasaiseksi massaksi. Tarkista maku.-----------------------
English summary

This recipe inspired by Yotam Ottolenghi's "Caramelized garlic tart" from Plenty. The original recipe is quite cheesy but this vegan quiche is filled with creamy tofu and parsnips puree. However the recipe of caramelized garlic cloves is based on Ottolenghi's brilliant technique. From now on it's my favorite method to prepare garlic because slow caramelization in balsamic syrup removes all the harshness. Mellow and tangy caramelized garlic gloves were so delicious that I wish I had made some extra!

Caramelized garlic quiche


Crust (recipe follows)
Caramelized garlic (recipe follows)
Tofu parsinip filling (recipe follows)
Garnish with a drizzle of olive oil and couple of strings fresh thyme

Instructions
  1. Make dough for the crust and set it to the fridge.
  2. Prepare caramelized garlic gloves.
  3. Preheat the oven to 200’C. Prepare tofu parsinp filling.
  4. Line 20 cm spring form pan with parchment paper. Press dough to the bottom and sides of the pan. Pre-bake the crust for 10 min in 175 ’C.
  5. Spread tofu parsinp filling to prebaked crust and arrange caramelized garlic cloves on top the filling. Drizzle some olive oil on top of the quiche. Bake the quiche 30 – 35 min in 175’ C until the filling seems firm. Garnish with fresh thyme.

crust is adapted from 101 Cookbooks

Crust  

2 ¾ dl whole wheat flour
½ dl rye flour
½ ts baking powder
½ ts salt
1 dl water
½ dl olive oil

Combine flours, baking powder and salt. Combine water and olive oil and pour the mixture to the dry ingredients. Mix the dough by hand and mold it to a ball. Cover the dough with plastic wrap and set it to the fridge meanwhile you make the filling.

Caramelized garlic

2 garlic bulbs, about 20 cloves (or even more!)
some water (depending on the size of your pan)
1 tbsp olive oil
1 ½ dl water
1 tbsp balsamic vinegar
½ tbsp sugar
fresh thyme, couple of springs
¼ ts salt

Peel garlic cloves. Set them to a small pan and pour some water over them until they are covered. Let them boil for 3 minutes. Drain the cloves and dry the pan. Set the pan back to the heat and put some oil to it. Add the garlic cloves back to the pan. Fry garlic cloves over medium-heat for 2 minutes until golden brown. Add 1 ½ water and balsamic vinegar and let them boil for 10 minutes. Add sugar, thyme and salt and continue boiling for another 10 minutes until most of the water has evaporated and the liquid has become syrupy. Set the pan off the heat.

Tofu parsinp filling 

2 smallish parnips
½ yellow onion 
olive oil
300g soft tofu
1 tbsp Dijon mustard
1 tbsp miso paste 
2 ts tahini
2 ts lemon juice
black pepper, freshly ground 
fresh thyme, couple of springs

Preheat oven to 200’C. Peel and cube parsnips. Chop the onion half. Peel one of them ands chop it lengthtwise. Set the vegetables on a baking tray, drizzle with olive oil and roast about 15 min until tender. Set the oven to 175 ’C for the pre-baking of the crust. 

Set roasted vegetables to the food processor and process smooth. Add rest of the filling ingredients as well and process until smooth.

2 kommenttia:

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->