perjantai 17. heinäkuuta 2015

Aasialaiset linssipyörykät tamarind-kastikkeessa | Asian lentil balls with tamarind glaze


"Kännissä luulisi lihaksi!" kanssasyöjäni sanoi näistä linssi-pyöryköistä. Ööm.. otan tuon kohteliaisuutena.



En pyri tekemään ruokaa, joka muistuttaisi mahdollisimman paljon lihaa, vaan ruokaa, joka maistuisi mahdollisimman hyvälle. Nämä linssipyörykät ovat kuitenkin sekä ulkonäöltään, suutuntumaltaan, että maultaan hämmentävän lähellä jauhelihapyöryköitä. Ruskeat linssit, auringonkukan siemenet ja siitakesienet tekevät niistä tosi maukkaita ja täyteläisiä, joten ne maistuvat varmasti myös lihaa syöville :)

Tein pyöryköille hapanimelän tamarind-kastikkeen. Tamarind on itsellenikin uusi tuttavuus. Sen maku on hapan, kirpeä ja hieman makea, joten se muistuttaa mielestäni keitettyä raparperia. Tamarindia myydään Aasia-kaupoissa sekä kiinteänä "blokkina" että valmiina kastikkeena. Jos sinun on kuitenkin vaikea löytää tamarindia, tätä kastiketta varten sen voisi kokeilla korvata esimerkiksi sopivalla sekoituksella balsamiviinietikkaa ja sokeria. Tai vaihtoehtoisesti pyörykät voisi tarjota vaikka teriyaki-kastikkeen kanssa :)

Resepti-inspiraatio Mommyhood's Diary

Aasialaiset linssi-kevätsipuli -pyörykät tamarind-kastikeessa


Linssi-kevätsipuli -pyörykät

(n. 30 pientä pyörykkää)

6 kuivattua siitakesieniä
½ dl hirssiä (tai muuta viljaa, kuten ohraa, tummaa riisiä tai tattaria)
1 ½ dl ruskeita linssejä
½ dl auringonkukansiemeniä
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä, raastettuna
mustapippuria, myllystä
1 ½ rkl soijakastiketta
1 dl panko-korppujauhoja (tai tavallisia)
2 rkl (tai tarpeen mukaan) siitakesienten liotuslientä
3 kevätsipulia, hienonnettuna
kasviöljyä paistamiseen

Pinnalle: tamarind-kastiketta, kevätsipulia, seesaminsiemeniä

Laita siitakesienet likoamaan kuumaan veteen noin puoleksi tunniksi. Keitä sillä välin hirssi ja linssit pehmeiksi. Hienonna valkosipuli, inkivääri ja kevätsipuli. Pilko sieniä liotuksen jälkeen pienemmäksi mutta säästä liotusvesi.

Sekoita monitoimikoneessa keitetty hirssi, linssit, auringonkukansiemenet ja mausteet tasaiseksi tahnaksi. Sekoita mukaan kevätsipuli, korppujauhot ja tarpeen mukaan sienten liotusvettä, jos massa vaikuttaa kuivalta. Muotoile massasta kostutetuilla käsillä n. 30 suupalan kokoista pyörykkää. (Jos sinulla on aikaa, laita pyörykät hetkeksi jääkaappiin, jossa ne kiinteytyvät ja paistaminen on helpompaa)

Kuumenna pannulla tilkka öljyä. Paista pyöryköitä keskilämmöllä muutamia minuutteja. Kääntele niitä välillä, jotta ne ruskistuvat tasaisesti. Pyörykät on hyvä paistaa kahdessa tai useammassa erässä.


Tamarind-kastike

1 dl lämmintä vettä
2 rkl tamarindia
3 rkl soijakastiketta
3 rkl siirappia
1 ½ rkl ketsuppia
½ tl valkosipulijauhetta
1/4 tl cayenne-pippuria (tai maun mukaan)
2 tl maissitärkkelystä + 2 rkl kylmää vettä

Liota tamarind kuumaan veteen ja siivilöi hedelmäliha pois (jos käytät valmista tamarind-tahnaa, tätä vaihetta ei tarvitse tehdä). Katso ohje tamarindin käsittelyyn täältä.

Sekoita tamarindin joukkoon muut aineet paitsi maissitärkkelys ja kuumenna kastike kiehuvaksi. Sekoita toisessa kulhossa maissitärkkelys kylmään veteen ja kaada se ohuena nauhana kiehuvaan kastikkeeseen. Sekoita, kunnes kastike sakenee.

Pyörittele linssipyörykät kastikkeessa. Koristele kevätsipulilla ja seesaminsismenillä.


English summary

The "meaty" taste and appearance of these asian scallion lentil balls will convince even the pickiest veggies-haters. They are served with sweet and sour tamarind sauce. Tamarind has quite an unique taste that is hard to mimic but if you have troubles finding it you could try to sub it with balsamic vinegar and sugar. Alternatively, I'm sure these lentil balls would taste amazing with teriyaki sauce :)


Recipe inspiration Mommyhood's Diary

Asian scallion and lentil balls with tamarind sauce


Scallion and lentil balls

(makes 30 bite-sized balls)

6 dried shiitake mushrooms
½ dl millet (or other grain such as brown rice, barley or buckwheat)
1 ½ dl brown lentils
½ dl sunflower seeds
2 garlic cloves
1 tbsp fresh ginger, minced
black pepper, freshly ground
1 ½ tbsp soy sauce
1 dl panko bread crumbs
2 tbsp (or as needed) shiitake soaking liquid
3 scallions, minced
vegetable oil for frying

Garnish with: tamarind sauce, chopped scallions, sesame seeds

Soak shiitake mushrooms in hot water for half an hour. Cook millet and lentils soft. Mince garlic, ginger and scallions. When mushrooms have softened chop them. Save mushroom soaking liquid.

Process cooked lentils, millet, sunflower seeds and spices to smooth batter. Add chopped scallions, panko and stir to combine. If the mixture seems too dry and crumbly add couple of tablespoons mushroom soaking liquid. Mold the batter to about 30 bite-sized balls with wet hands. (If you have time put them into fridge to firm)

Heat some oil on frying pan place half of the balls to the pan. Fry them couple of minutes shaking the pan ocassionally so that they brown evenly. Repeat with rest of the lentil balls.


Tamarind sauce

2 tbsp tamarind + 1 dl water (or sub with premade tamarind sauce)
3 tbsp soy sauce
3 tbsp dark syrup
1 ½ tbsp ketchup
½ ts garlic powder
1/4 ts cayenne pepper (to taste)
Black pepper, freshly ground
2 ts corn stratch + 2 tbsp cold water

Dissolve tamarind to warm water (or use premade tamarind sauce). Sieve the seeds. See instructions here.

Add other ingredients expect corn stratch to tamarind mixture and bring the sauce to boil. Mix coen stratch with water and pour the slurry to boiling sauce. Stir until the sauce has thickened.

Pour sauce over fried lentil balls and garnish with sesame seeds and scallions.


6 kommenttia:

  1. Onpa taas kiva ohje sinulta, näitä on pakko testata pikimmiten! :)

    VastaaPoista
  2. I love how you always go all out Maikki - this looks amazing! When I saw the picture, I thought it was going to be a meat dish - and then I saw your name next to it, and a smile spread across my face! What a lovely flavourful combination :) Thanks for sharing! x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. It's so nice to hear that :)

      These lentil balls indeed look like traditional meatballs. And thanks to lentils, shiitake mushrooms, and sunflower seeds they taste quite "meaty" too :)

      Poista
  3. Lentil balls?? This sounds amazing! Maybe I can trick my boyfriend into thinking these are meat ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks!
      When one of my family members tasted these he said "If I were drunk I would think these are made of meat!". Let me know how your boyfriend liked these :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->