tiistai 14. heinäkuuta 2015

Kesäkurpitsa-matcha-brownies | Matcha and zucchini brownies


Minusta tuntuu uskomattomalta, että Maikin mokomin -blogi on ollut olemassa tasan vuoden ajan.


Aloitellessani minulla ei ollut selvää visiota siitä, millainen blogista tulisi. Ennen blogin perustamista en nimittäin ollut koskaan tehnyt minkäänlaisia nettisivuja tai valokuvannut järjestelmäkameralla. Blogin ulkoasun sain muokattua mieleisekseni ahkeralla googlailulla ja yrityksen ja erehdyksen kautta. Ensimmäisten postausten kuvat räpsin valaistuksesta välittämättä, kameran automaattiasetuksilla ja sattumanvaraisista kuvakulmista. Sen jälkeen laitoin kuvat photariin, jossa muokkasin värisävyt luonnottoman kirkkaiksi ja säädin kontrastia niin, että silmiin sattui. Näitä postauksia katsellessani tunnenkin myötätuntoa vuodentaikaista itseäni kohtaan. Onneksi olen hiljalleen alkanut ymmärtää, miten kamera toimii ja löytää oman tyylini kuvaamisessa.

Bloggaaminen on lähtökohtaisesti aika yksinäistä hommaa. Vaikka olen edellä kuvannut sitä, kuinka oman kehtyksen havainnoiminen on minulle tärkeää, vasta te blogin lukijat teette tästä harrastuksesta todella palkitsevan. Olenkin siis todella kiitollinen jokaisesta kommentista, pinnauksesta tai muusta some-maailman jaosta, joita reseptini ovat saaneet. Yhtä lailla haluan kiittää myös blogini hiljaisia lukijoita ja teitä, jotka eksytte sivuilleni sattumalta – kiva, että kuuntelette! :)

Blogisynttäreiden kunniaksi päätin siirtää Maikin mokominin vihdoin nykyaikaan: blogia voi nyt seurata myös Instagramissa! Toivottavasti nähdään jatkossa myös siellä :)


Blogisynttärit on totta kai hyvä syy leipoa jotain :) Blogiani kauemmin lukeneet ehkä tietävät, että tykkään tehdä makeita juttuja hieman terveellisemmällä twistillä. Hedelmistä tai vihanneksista tehdyt raasteet ja soseet ovat helppo tapa parantaa herkkujen ravintosisältöä (ks. esim. bataattibrowniesvaniljainen luumukakkulime–avokadokakku tai porkkanakakku-bites). Ne tekevät leivonnaisista meheviä, jolloin takinaan ei tarvitse laittaa yhtä paljon rasvaa ja sokeria eikä kananmuniakaan tarvita. Tällä kertaa piilotin brownie-taikinaan kesäkurpitsaraastetta, joka tekee näistä herkkupaloista todella pehmeitä ja fudgemaisia. Ne maistuvat täyteläisiltä ja supersuklaisilta, vaikka koko annoksessa on vain kolme ruokalusikallista öljyä ja 50 grammaa suklaata. Ehkä ei ihan suoranaista terveysruokaa, mutta sisältää vihanneksia kuitenkin!

Toinen juttu, jonka blogiani pidempään seuranneet tietävät, on se, että matcha on yksi lempimauistani (ks. nämä matcha-seesaami-keksit tai matcha-vanilja-vanukas). Teinkin brownieiden pinnalle matchakerroksen. Matcha maistuu niissä vain aavistuksen mutta se näyttää mielestäni upealta tummaa suklaapohjaa vasten. Jos sinulla ei kuitenkaan ole saatavilla matchaa, voit tehdä tavallisia kesäkurpitsabrownieita. Korvaa silloin matcha kaakaojauheella ja tee vain yksi taikina yhdistämällä matcha- ja brownie-kerrosten ainesosat keskenään.



Kesäkurpitsa-matcha-brownies


Brownie-kerros

Kosteat
2 dl kesäkurpitsaraastetta*
2 rkl öljyä
2 rkl soijajugurttia
1 dl sokeria

Kuivat
2 dl vehnäjauhoja
¾ dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
½ tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

50 g tummaa suklaata, rouhittuna

Matcha-kerros

Kosteat
1 dl kesäkurpitsaraastetta*
1 rkl öljyä
1 rkl soijajugurttia
½ dl sokeria

Kuivat
1 dl + 2 rkl vehnäjauhoja
2 tl matchaa
1/3 tl leivinjauhetta

Pinnalle: matchaa

* Kuori noin kaksi pienehköä kesäkurpitsaa ja raasta ne raastimen pienimmällä terällä. Laita raaste siivilään. Puristele raastetta kevyesti niin, että suurin osa nesteestä valuu pois. Mittaa valutetusta raasteesta 2 dl brownie-kerrosta, ja 1 dl matcha-kerrosta varten.

Yhdistä brownie-pohjan kosteat aineet.  Yhdistä toisessa kulhossa brownie-pohjan kuivat aineet.  Siivilöi kuivat aineet kosteiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kääntele mukaan suklaarouhe.

Yhdistä matcha-pohjan kosteat aineet. Yhdistä matcha-pohjan kuivat aineet. Siivilöi kuivat aineet  kosteiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Kuumenna uuni 175’C ja vuoraa pieni vuoka (n. 18 x 24 cm) leivinpaperilla. Levitä brownie-taikina vuokaan. Pudottele lusikalla matcha-taikina brownie-kerroksen päälle. Tee taikinoihin muutamia vetoja veitsellä niin että kerrokset sekoittuvat hieman. Paista brownieta 20-25 min. Leivonnainen on uunista tullessaan vielä hieman pehmeä mutta pinnalta kuiva. Anna jäähtyä kokonaan ja siivilöi pinnalle matcha-jauhetta juuri ennen tarjoilua.


English summary


Exactly one year ago I published the first post to Maikin mokomin blog. When I started I thought I would probably be the only one who would read it. Therefore I've been really astonished to see that you guys really read this! I've been really delighted for all the sweet comments, Pinterest pins, likes and shares in social media that you, my dear readers, have made. Thank you!

Until now it's been possible to follow Maikin mokomin in PinterestBloglovinFoodgawker and Craftgawker. To make interaction with you even more easy you can now follow me on Instagram! – I hope we will see there too :)


But then to the recipe. 
I made these zucchini and matcha brownies because I wanted to bake something sweet to celebrate my blog's anniversary. They are relatively healthy because there's only three tablespoons of oil and 50 g of chocolate in the whole batch. However, thanks to zucchini, they are super fudgy and moist. Pure chocolate deliciousness despite the healthiness :)

The brownies are topped with matcha swirl and matcha powder, because it's one of my favorite flavors (see also these matcha sesame cookies or this matcha vanilla pudding). The taste of matcha isn't very strong here but it looks quite pretty on top of the dark chocolate layer :)


Matcha and zucchini brownies

Brownie layer

Wet
2 dl finely grated zucchini*
2 tbsp vegetable oil
2 tbsp soy yoghurt
1 dl sugar

Dry
2 dl wheat flour
¾ dl dutch processed cocoa powder
½ ts baking powder
½ ts vanilla sugar
pinch of salt

50 g dark chocolate, chopped

Matcha layer

Wet
1 dl finely grated zucchini*
1 tbsp vegetable oil
1 tbsp soy yoghurt
½ dl sugar

Dry
1 dl + 2 tbsp wheat flour
2 ts matcha powder
1/3 ts baking powder

Top with matcha powder

* Peel two smallish zucchinis and grate them finely. Put grated zucchinis to sieve and squeeze out most of the liquid. Measure 2 dl drained zucchini for brownie layer and 1 dl for matcha layer.

Make the brownie layer. Combine wet ingredients. In separate bowl combine dry ingredients and sieve them to wet ingredients. Fold to combine. Stir in chocolate chips.

Next make matcha layer. Combine wet ingredients. Combine dry ingredients and sieve them to wet ingredients. Fold to combine.

Preheat oven to 175’C. Line small baking dish (about 18 x  24 cm) with parchment paper and spread brownie layer to it. Drop spoonfuls of matcha batter over brownie batter and swirl in with knife. Bake 20-25 minutes. After baking brownie should feel dry but still slightly soft. Let it cool completely. Dust with matcha powder just before serving.

2 kommenttia:

  1. Dang! These look so neat! I grew up close to the forest, and if the little trolls ever was to invent something delicious - it would be these!
    I have only tried matcha once in a smoothie and it was divine! The distinct flavour is just...I don't know, you can't really compare it to anything else, I guess it is what they call an umami :D
    Thank you so much for the recipe! Any tips on where to get relatively cheap matcha powder that is still good? xx

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks! I just love matcha - both the taste and color! :)

      But as you said matcha is often quite expensive. I was lucky when a friend of mine brought it for me from Japan. I guess you can order it online somewhere, maybe from Amazon?

      If you have troubles finding matcha you can use this recipe to make regular zucchini brownies: just sub matcha for cocoa powder. Of course they won't be matcha brownies anymore but still delicious :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->