Minulla oli parvekkeella ruukullinen minttua ja ruukullinen thai-basilikaa (tai no, paremman astian puutteessa olin istuttanut mintun vanhaan mukiin). Niille oli keskittävä nopeasti jotain käyttöä, sillä yrttien pitkäksi venähtäneet varret kaatuilivat lehtien painosta.
Tuhosin yrttipuskat tähän vietnamilaistyyppiseen riisinuudelisalaattiin, jossa maistuu mintun ja thai-basilikan lisäksi raikas lime ja tulinen chili. Salaatissa on myös runsaasti tuoreita vihanneksia, rapeaksi paistettua tofua sekä muutama kourallinen suolapähkinöitä tuomassa rapeutta ja rakennetta. Kannattaa huomata, että chilin määrä reseptissä on suuntaa-antava, sillä tuoreiden chilien voimakkuuksissa on paljon vaihtelua. Chiliä kannattaakin laittaa kastikkeeseen tunnustellen ja omien mieltymysten mukaan.
Lime-riisinuudelisalaatti ja rapeaa tofua
Kaksi kiekkoa riisinuudeleita, keitettyinä ja kylminä
Marinoitua punasipulia (resepti alla)
1–2 porkkanaa, julienne-tikkuina
1–2 porkkanaa, julienne-tikkuina
Pätkä kurkkua, puolitettuna ja siivutettuna
Paistettua tofua (resepti alla)
Tuoretta minttua
Tuoretta thai-basilikaa
Limekastike (resepti alla)
Chilisiivuja
Muutama kourallinen suolapähkinöitä
Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja huuhtele ne
keittämisen jälkeen kylmällä vedellä. Sekoita nuudeleiden joukkoon marinoitu punasipuli,
porkkana, kurkku ja kourallinen suolapähkinöitä. Revi joukkoon myös tuoretta
minttua ja thai-basilikaa. Kaada noin puolet limekastikkeesta nuudelisalaatin sekaan
ja sekoita. Laita nuudelisalaatti tarjoilukulhoon. Asettele tofupalat salaatin
päälle ja koristele yrteillä, suolapähkinöillä ja chilisiivuilla. Tarjoile
jäljellä olevan kastikkeen kanssa.
Marinoitu punasipuli
½ punasipuli, ohuina renkaina
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl sokeria
Puolita punasipuli ja leikkaa se sitten ohuiksi siivuiksi.
Yhdistä riisiviinietikka ja sokeri pienessä kulhossa ja sekoita sipulit seoksen joukkoon. Anna
marinoitua muiden valmistelujen ajan.
Limekastike
limen mehu ja kuori
1 rkl soijakastiketta
2 rkl vettä
1 rkl (fariini)sokeria
1 rkl riisiviinietikkaa
2 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1– ½ valkosipulin kynsi, hienonettuna
¼ punainen chili, hienonnettuna (maun mukaan)
Sekoita kaikki ainekset yhteen.
Rapeaksi paistettu tofu
250 g tofua
öljyä, paistamiseen
1 ½ rkl soijakastiketta
1 tl sokeria
½ dl vettä
1 rkl tamarinditahnaa (tai tamarindia veteen sekoitettuna), (voi korvata balsamiviinietikalla)
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
1 tl sriracha-kastiketta (tai maun mukaan)
Leikkaa tofu ohuiksi siivuksi ja sitten kolmioksi. Kuumenna
pannulla tilkka öljyä ja paista tofukolmioita n. 4 minuuttia keskilämmöllä,
kunnes paistopinta on rapea ja kullanruskea. Käännä tofupalat ja paista myös
toiselta puolelta. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Laske pannun lämpötilaa
ja kaada kastike pannulle. Sekoita noin minuutin ajan ja siirrä pois levyltä.
English summary
Recipe adapted from David Lebovitz
Rice noodle salad with pan-fried tofu
Two blocks rice noodles, cooked and cooled
Marinated red onion (recipe follows)
1–2 carrots, julienned
Cucumber, deseeded and cut to half moons
Crispy tofu (recipe follows)
Fresh mint
Fresh thai basil
Lime dressing (recipe follows)
Red chili pepper slices
Red chili pepper slices
Couple of handfuls salted peanuts
Cook noodles according to package instructions and rinse
them under cold water. Add marinated red onion, carrots, cucumber, mint, thai basil, and handful of
peanuts to noodles. Pour about half of
the lime dressing to salad and mix. Transform noodle salad to bowl and arrange fried
tofu on top. Garnish with fresh herbs, peanuts and sliced chili. Serve
with remaining lime dressing.
Marinated red onion
½ red onion, cut to half moons
1 tbsp rice vinegar
1 ts sugar
Combine vinegar and sugar. Add sliced onion to mixture and
stir to combine.
Lime dressing
Juice and zest of one lime
1 tbsp soy sauce
2 tbsp water
1 tbsp (brown) sugar
1 tbps rice vinegar
2 ts fresh ginger, minced
1– ½ garlic clove, minced
¼ red chili pepper, minced (adjust amount to taste)
Mix everything together.
Crispy tofu
250 g tofu
neutral tasting vegetable oil for frying
1 ½ tbsp soy sauce
1 ts sugar
½ dl water
1 rkl tamarind paste (sub with balsamic vinegar)
1 garlic clove, minced
1 ts Sriracha sauce (adjust to taste)
Cut tofu into thin slabs and then into triangles. Heat a
drizzle of oil on skillet. Fry tofu triangles about 4 minutes until crispy and golden
brown. Flip and fry another side also. Mix all sauce ingredients together.
Set the heat lower and pour sauce over tofu. Stir for one minute and let cool.
Salaatti näyttää herkulliselta, vaikka en mikään innokas tofukokki olekaan :)
VastaaPoistaKiitos! Voihan tämän toki ilmankin tofua tehdä tai laittaa sen asemasta jotain muuta proteiinia :)
Poista