Ramen-nuudelit tuntuvat nyt olevan muotiruokaa, sillä Helsingissäkin on jo useampi ramen-ravintola. Ja mikäpäs siinä: näin syksyn viimoissa kulhollinen höyryävän kuumaa lientä ja pehmeitä nuudeleita ja maistuukin tosi hyvältä. Hyvän ramenin salaisuus onkin sen liemessä, joka on maustettu huolella valmistetuilla maustekastikkeilla ja -öljyillä. Kunnon ramen onkin siis kaukana pussinuudeleista, joiden liemessä maistuu lähinnä suola.
Ramen-liemen täyteläinen maku muodostuu useasta eri komponentista. Dashi-liemi on ramen-keiton perusta. Tämän keiton dashi on saa makunsa kuivatuista kombusta ja siitakesienistä. Dashi-liemessä on usein myös kuivattua tonnikalaa, mutta alla oleva ohje on vegeversio. On myös tyypillistä, että ramen-nuudelit tarjotaan lihaliemessä. Tässä keitossa lihaliemen korvaa makeuttamaton soijamaito, joka tuo liemeen paksuutta ja täyteläisyyttä.
Ramen-liemi maustetaan tarella, joka on yleisnimitys kastikkeelle. Tare on ikäänkuin liemitiivistettä, sillä se on ramen-liemen tärkein maun antaja. Tare voidaan valmistaa monista eri raaka-aineista; tämän keiton tare tehdään siitakesienistä, kombusta, soijakastikkeesta ja mirinistä. Kastikkeesta tulee paksua ja tummaa ja siinä on hyvin voimakas umamin maku. Taren lisäksi keitto maustetaan myös misotahnalla ja tahinilla, jotka lisäksi suurustavat lientä.
Valmis annokseen päälle laitetaan vielä mayu-mausteöljyä, joka on ramenin maun kehittelyssä piste iin päälle. Mayu valmistetaan kuullottamalla kevätsipulia, inkivääriä ja valkosipulia miedolla lämmöllä, kunnes ne karamellisoituvat kullanruskeaksi ja lähes hillomaiseksi tahnaksi. Hidas kypsennys vie terän voimakkaan makuisilta raaka-aineilta, joten tuloksena on pehmeää ja aromikasta mausteöljyä. Alla olevasta ohjeesta tulee mauya enemmän, kuin todennäköisesti tarvitset, mutta se on todella hyvää myös paahdettujen kasvisten päällä tai muiden aasialaistyyppisten ruokien kanssa.
Näiden rameneiden valmistus vaatii siis kohtuullisen monen kattilan sotkemista, mutta eri komponenttien tekeminen ei ole vaikeaa ja ne voi tehdä myös hyvissä ajoin etukäteen. Nuudelit kannattaa kuitenkin keittää vasta juuri ennen tarjoilua.
Ramen tehdään suoraan annoskulhoihin ja myös liemi sekoitetaan jokaiseen kulhoon erikseen, jolloin kukin voi maustaa sen mieleisekseen. Alla olevat ohjeet liemen maustamiseen ovatkin ohjeellisia. Jokainen ruokailija voi valita myös liemeen laitettavat lisukkeet oman makunsa mukaan. Minä kokosin kulhooni nuudeleiden lisäksi paistettua tofua, siiitakesieniä, porkkanaa, maissia ja kevätsipulia mutta ramenin lisukkeissa voi käyttää mielikuvitusta. Tee-se-itse-ramen voisikin olla kiva uusi konsepti rennoillle illalliskutsuille :)
Ramen-liemi maustetaan tarella, joka on yleisnimitys kastikkeelle. Tare on ikäänkuin liemitiivistettä, sillä se on ramen-liemen tärkein maun antaja. Tare voidaan valmistaa monista eri raaka-aineista; tämän keiton tare tehdään siitakesienistä, kombusta, soijakastikkeesta ja mirinistä. Kastikkeesta tulee paksua ja tummaa ja siinä on hyvin voimakas umamin maku. Taren lisäksi keitto maustetaan myös misotahnalla ja tahinilla, jotka lisäksi suurustavat lientä.
Valmis annokseen päälle laitetaan vielä mayu-mausteöljyä, joka on ramenin maun kehittelyssä piste iin päälle. Mayu valmistetaan kuullottamalla kevätsipulia, inkivääriä ja valkosipulia miedolla lämmöllä, kunnes ne karamellisoituvat kullanruskeaksi ja lähes hillomaiseksi tahnaksi. Hidas kypsennys vie terän voimakkaan makuisilta raaka-aineilta, joten tuloksena on pehmeää ja aromikasta mausteöljyä. Alla olevasta ohjeesta tulee mauya enemmän, kuin todennäköisesti tarvitset, mutta se on todella hyvää myös paahdettujen kasvisten päällä tai muiden aasialaistyyppisten ruokien kanssa.
Näiden rameneiden valmistus vaatii siis kohtuullisen monen kattilan sotkemista, mutta eri komponenttien tekeminen ei ole vaikeaa ja ne voi tehdä myös hyvissä ajoin etukäteen. Nuudelit kannattaa kuitenkin keittää vasta juuri ennen tarjoilua.
Ramen tehdään suoraan annoskulhoihin ja myös liemi sekoitetaan jokaiseen kulhoon erikseen, jolloin kukin voi maustaa sen mieleisekseen. Alla olevat ohjeet liemen maustamiseen ovatkin ohjeellisia. Jokainen ruokailija voi valita myös liemeen laitettavat lisukkeet oman makunsa mukaan. Minä kokosin kulhooni nuudeleiden lisäksi paistettua tofua, siiitakesieniä, porkkanaa, maissia ja kevätsipulia mutta ramenin lisukkeissa voi käyttää mielikuvitusta. Tee-se-itse-ramen voisikin olla kiva uusi konsepti rennoillle illalliskutsuille :)
Ohje on inspiroitunut tästä, tästä ja tästä ohjeesta
Ramen
Dashi-liemi
1 l vettä
40 g / 10 kuivattuja siitakesieniä
15 g / 2–3 levyä kombu-merilevää
Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja laita
siitakesienet ja kombu sinne. Ota kattila pois liedeltä. Anna liemen tekeytyä
muiden valmistelujen ajan. Siivilöi liemi juuri ennen tarjoilua ja kuumenna se uudelleen kiehuvaksi. Säästä siitakesienet ja siivuta ne.
Tare (kastike)
10 g / 3 kpl kuivattuja
siitakesieniä
5 g / 1 levy kombua
¾ dl soijakastiketta
¾ dl miriniä
Laita siitakesienet ja kombu pieneen tehosekoittimeen
tai maustemyllyyn ja hienonna jauhomaiseksi. Sekoita soijakastike ja mirin
pienessä kattilassa ja lisää jauhe mukaan. Keitä seosta miedolla lämmöllä
muutaman minuutin ajan.
Mayu (mausteöljy)
¾ dl rypsiöljyä
3-4 kevätsipulia (valkoinen osa) tai pätkä purjon
valkoista osaa
5 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
3 cm pala tuoretta inkivääriä, hienonnettuna (yhtä
paljon kuin valkosipulia)
1 rkl soijakastiketta
Laita öljy pieneen kattilaan ja kuumenna sitä
keskilämmöllä. Kun öljy on lämmennyt, lisää kevätsipulit, valkosipuli ja
inkivääri ja kuullota niitä matalalla lämmöllä välillä sekoittaen. Jatka
paistamista, kunnes seos on muuttunut kullanruskeaksi. Lisää soijakastike
varovasti kattilaan ja jatka paistamista vielä muutama minuutti. Siirrä kattila pois
levyltä ja anna seoksen jäähtyä.
Jokaiseen kulholliseen
1–2 rkl tarea
2 tl miso-tahnaa
1 tl tahinia
1 rkl mayua
3 dl (kaksi osaa) dashi-lientä
1 ½ dl (yksi osa) soijamaitoa, makeuttamatonta
Laita kulhon pohjalle tare, miso ja tahini ja sekoita
ne lusikalla tasaiseksi. Lisää kuuma dashi-liemi ja sekoita. Lisää lopuksi
kuumennettu soijamaito. Laita liemeen ramen-nuudeleita ja
haluamiasi lisukkeita. Esimerkiksi:
Maissia (sulatettu pakastemaissi käy hyvin)
Kevätsipulin varsia, pilkottuna
Pannulla paistettua tofua
Ramen-nuudeleita, keitettynä
Porkkanoita, julienne-tikkuina
Kuivattuja siitakesieniä, liotettuina ja siivutettuna (dashi-liemen teosta)
Viimeistele annos mauyu-mausteöljyllä.
Recipe is inspired by this, this and this recipe
Ramen
Dashi broth
1000 ml water
40 g / 10 dried shiitake mushrooms
15 g / 2–3 sheets kombu
Heat water until boiling and add shiitakes and kombu
to it. Take it off the heat and let it steep during other preparations. Just before serving, sieve
the broth and bring it to boil. Reserve soaked shiitakes. Slice
them and set them aside for serving.
Tare
10 g / 3 dried shiitake
mushrooms
5 g / 1 sheet kombu
75 ml soy sauce
75 ml mirin
Put shiitakes and kombu into small food processor or
spice grinder and process them into fine powder. Combine soy sauce and mirin in
small pot and add powder to it. Cook mixture over low heat for couple
of minutes.
Mayu
¾ dl neutral tasting vegetable oil
3-4 scallions, white parts only
5 garlic cloves
4 cm chunk of ginger (same amount as garlic)
1 tbsp soy sauce
Put oil into small pot over medium high heat. Add
scallions, garlic and ginger to oil and sautee them over low heat. Continue
frying until it looks golden brown. Add soy sauce (it will splatter) and
continue cooking the mixture for couple of minutes. Set the heat off and let
the mixture cool.
For each bowl
1–2 tbsp tare
2 ts miso paste
1 ts tahini
1 tbsp mayu
150 ml (one part) soy milk, unsweetened
300 ml (two parts) dashi broth
Mix tare, miso, and tahini in serving bowl to smooth
paste. Add heated dashi and stir until smooth. Add hot soy milk and mix. Add cooked ramen
noodles to the bowl and garnish with various toppings (examples below):
Add-ins
corn kernels
chopped scallions
panfried tofu
cooked ramen noodles
carrots, julienned
soaked shiitake mushrooms, chopped (reserved from dash)
Finish the dish wit a drizzle of mayu.
Vau! Tuota olisin halunnut olla maistamassa :)
VastaaPoistaKiitos! Hyvää oli :)
PoistaWau <3 u <3
VastaaPoistaTää tuli ihan loistavaan saumaan, kotiuduttiin toissailtana kahen viikon Japanin reissulta ja hirveä himo rameniin jäi päälle! Löyettiin kaks vegaanista ramenia tarjoavaa ravintolaa, muissa paikoissa dashi sisälsi aina kalaa. Ostettiin tuliaisiksi ittellemme isot kulhot, uusia puikkoja sekä semmoset lusikat joita ramenin syönnissä käytettiin apuna, eli ennää tarttee kokkailla :-) Taianpa tietää mitä meillä syyään viikonloppuna, kiitos!
Ps. Sun blogi on muutenki tosi ihana ja inspiroiva, kiitos <3
Ihana kuulla, että resepti tuli tarpeeseen!
PoistaJa kiitos kauniista sanoistasi! Aina on kiva kuulla, että joku tykkää näistä mun jutteluista :)
...mutta olinpa nii ääliö, etten tajunnu ostaa Japanista kombua. Eh. Mistä oot sitä hommannu?
VastaaPoistaKombua kuin myöskin miriniä olen ostanut itämaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista (esim. Helsingissä Vii Voan). Netistäkin niitä voi käsittääkseni tilata, joten kannattaa tsekata esimerkiksi Amazon :)
Poista