perjantai 30. lokakuuta 2015

Ruusukaaleja, rusinoita ja rosmariinia | Brussels sprouts with pickled onions and raisins

brussels sprouts with rosemary pickled raisins and red onions

Osallistun tällä reseptillä Sun Maidin ja Ruoka.fi:n 100 tapaa käyttää rusinaa - blogihaasteeseen. Omassa kokkauksessa rusinaa tulee käytettyä paljonkin, sillä sen makea maku täydentää kivasti monia suolaisia ruokia. Rusinat käyvät tosi hyvin esimerkiksi erilaisiin viljasalaatteihin ja ne sopivat erityisen hyvin yhteen kapristen kanssa.

brussels sprouts with rosemary pickled raisins and red onions

Blogihaastetta ajatellen halusin yhdistää rusinat johonkin sesongissa olevaan raaka-aineeseen. Valitsin ruusukaalit, koska ne ovat nyt parhaimmillaan. Ruusukaali on yksi lempivihanneksistani – jos se on valmistettu oikein. Tässä ohjeessa käyttämäni kypsennystavan olen oppinut New York Timesin ruokasivuilta ja se on tähän mennessä kokeilimistani tekniikoista paras. Ruusukaaleista tulee parhaan makuisia, kun niitä ruskistetaan ensin hetken pannulla, minkä jälkeen kypsennys viimeistellään uunissa. Näin ruusukaaleihin tulee kaunis paistopinta ja enemmän makua minkä lisäksi ne myös kypsyvät tasaisemmin eivätkä pala. Tällä tekniikkalla kypsennettyinä ne kelpaavat myös ruusukaaliskeptikoille ;)

Entä miten ne ruusukaalit sitten kannattaisi maustaa?Tämän ruusukaalireseptin juju on rosmariinimarinoidut rusinat ja punasipulit, sillä paahdetujen ruusukaalien vahvan kaalimainen ominaismaku kaipaa rinnalleen hapokkuutta ja makeutta. Omenaviinietikka turvottaa rusinat kirpeän-makeiksi palleroiksi ja pehmittää punasipulisiivut, jolloin ne taittavat kivasti ruusukaalien voimakasta makua ja tasapainottavat annosta. Valmis annos viimeistellään vielä paahdetuilla saksanpähkinöillä, jotka lisäävät pehmeiden raaka-aineiden joukkoon kivasti rouheutta ja purutuntumaa. Rusinainen ruusukaalipannu toimii hyvin sekä pääruuan lisukkeena, että lämpimänä salaattina. Vaikka se onkin varsin yksinkertainen valmistaa, se sopii näyttävyytensä vuoksi häävimpäänkin juhlapöytään :)

Pääset katsomaan lisää rusinareseptejä ja äänestämään suosikkiasi alla olevasta painikkeesta. Äännestäneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja. Onnea arvontaan! :)


Ohjeessa käytetyt rusinat tarjosi Sun Maid

brussels sprouts with rosemary pickled raisins and red onions

brussels sprouts with rosemary pickled raisins and red onions


resepti-inspiraatio Hey What's for Dinner Mom ja New York Times

Ruusukaaleja rosmariinimarinoitujen rusinoiden ja punasipulin kanssa

Iso punasipuli tai kaksi pientä
2 oksaa rosmariinia
1 dl omenaviinietikkaa
2 tl sokeria
1 dl rusinoita

1 dl saksanpähkinöitä
400 g ruusukaaleja
tilkka oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Kuori ja puolita punasipuli ja leikkaa se pitkittäin ohuiksi suikaleiksi. Laita kattilaan omenaviinietikka, sokeri ja rosmariinin oksat. Kuumenna seosta, kunnes se on höyryävän kuumaa ja sokeri on liennut. Sammuta levy ja laita kattilaan pilkottu punasipuli ja rusinat. Anna marinoitua muiden valmisteluiden ajan. Tämän voi tehdä myös reilusti etukäteen ja laittaa marinoitumaan jääkaappiin.

Laita uuni kuumenemaan 175 ’C. Levitä saksanpähkinät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paahda niitä 5–7 min, kunnes ne ovat hieman tummuneet ja tuoksuvat paahtuneilta. Tarkasta välillä, etteivät ne pala. Kun olet paahtanut pähkinät, nosta uunin lämpö 200’C.

Huuhtele ruusukaalit. Leikkaa pieni pala ruusukaalien kannasta pois ja poista uloimmat lehdet, jos ne näyttävät tummuneilta. Puolita ruusukaalit pitkittäin. Kuumenna paistinpannulla tilkka oliiviöljyä. Asettele ruusukaalit leikkuupinta alaspäin paistinpannulle. Rouhi kaalien päälle mustapippuria ja ripottele myös hieman suolaa. Anna niiden paistua 5 min tai, kunnes niiden paistopinta on saanut vähän väriä. Paistamisen jälkeen siirrä ruusukaalit leivinpaperille, paistopinta alaspäin. Viimeistele kaalien kypsennys paahtamalla niitä uunissa 10 min.

Kun ruusukaalit ovat valmiita, ota ne pois uunista. Siirrä ne takaisin paistinpannulle. Valuta ylimääräinen marinointiliemi pois punasipuleista ja rusinoista ja sekoita ne ruusukaalien joukkoon. Sekoita mukaan myös saksanpähkinät. Viimeistele muutamalla rouhaisulla pippuria.

brussels sprouts with rosemary pickled raisins and red onions

Brussels sprouts with rosemary pickled red onion and raisins


recipe inspiration Hey What's for Dinner Mom and New York Times

One big red onion or two small ones
2 sprigs of rosemary
1 dl apple cider vinegar
2 ts sugar
1 dl raisins

1 dl walnuts
400 g brussels sprouts
splash of olive oil
salrt, to taste
freshly ground balck pepper


Peel and half the red onion. Cut it lenghtwise to thin segments. Combine vinegar, sugar and rosemary in small pot. Heat the mixture until it’s nearly boiling. Set the heat off and add red onion slices and raisins. Let them marinate while preparing rest of the dish. This step can be make ahead.

Preheat oven to 175’C. Spread walnuts on parchment paper lined baking tray and toast nuts 5–7 minutes until they smell toasted. When nuts are done increase temperature to 200’C.

Remove the outer leaves from brussles sprouts and cut them half lengthwise. Heat a spalsh of olive oil on skillet. Set brussles sprouts on the pan cut side down and fry 5 minutes on medium heat until they look nicely browned. After frying arrange them cut side down on prepared baking tray. Season with salt and pepper and bake 10 minutes in oven.


When brussels sprouts are done return them back to skillet. Darin the excess pickling liquid from onion mixture and add them to skillet. Add walnuts as well. Toss everything to combine and finish the dish with some fresly ground pepper.


2 kommenttia:

 1. This looks like such a good side dish!
  I love brussels sprouts, and I can imagine the raisins actually compliments them quite nicely :D Thanks for the recipe Maikki! I hopeyou have a great weekend ahead xx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. This really is a great side dish: easy and quick to prepare yet festive looking :) I hope you have a great weekend too :)

   Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->