torstai 28. tammikuuta 2016

Korealaiset maapähkinänuudelit | Korean peanut noodles


Kun selaa blogia tammikuun osalta taaksepäin, huomaa että minulla on nyt ollut joku ihme craving yhdistää maapähkinävoi tulisiin ja mausteisiin makuihin. Pari viikkoa sitten tein tätä ihanaa mustapapu–bataatti-chiliä ja nyt kokkailin näitä korealaisittain maustettuja maapähkinävoinuudeleita. Ehkä tämä kylmyys ja märkyys vaikuttavat siihen, että haluaa syödä jotain tulista ja täyteläistä. Onko teillä muilla ollut jotain erityisiä tammikuun mielitekoja? :)

Tämän nuudeliruuan paras osa onkin juuri sen pähkinäinen kastike, joka on hieman tulinen, hieman makea ja pehmeän täyteläinen. Paksuhko kastike tarttuu pastan ja tofun pintaan, jolloin ne oikein imaisevat sen kaikki maut. Kastike on vieläpä supersimppeli tehdä, sillä kaikki ainekset vain sekoitetaan yhteen. Kastikkeen tulisuutta voi säätää oman maun mukaan lisäämällä tai vähentämällä gochujang-tahnan määrää.

Kannattaa muuten vilkaista maapähkinävoipurkin kyljessä olevaa tuoteselostetta. Joihinkin pähkinätahnoihin on lisätty öljyä ja sokeria mutta minun mielestäni lisätty öljy saa maapähkinävoin maistumaan rasvaiselta ja ummehtuneelta. Ostan itse aina sellaista maapähkinävoita, jossa on ainesosana pelkästään pähkinöitä (ja ehkä ripaus suolaa). Tarkan euron (ja hyvän monitoimikoneen omistava...) kokki voi tietysti tehdä maapähkinävoin myös itse :)


Korealaiset maapähkinänuudelit


Tulinen maapähkinäkastike
4–5 tl gochujang-tahnaa
4–5 tl miso-tahnaa
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl ketsuppia
1 rkl riisiviinietikkaa
2 tl fariinisokeria
3 rkl kuumaa vettä

120–150 g täysjyväspagettia / nuudeleita

1 rkl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
3 lehtikaalin lehteä, revittyinä
3 porkkanaa, viipaleina
punainen paprikaa, siivuina
250 g tofua, kolmioiksi leikattuna
mustapippuria myllystä
öljyä paistamiseen

Pinnalle
1 tl paahdettua seesamiöljyä
kevätsipulia, renkaina
mustia seesaminsiemeniä

Yhdistä keskenään kaikki kastikeainekset ja sekoita tasaiseksi. Keitä spagetti/nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita nuudeleiden joukkoon 2/3 kastikkeesta.

Hienonna inkivääri ja valkosipuli. Poista lehtikaalista lehtiruodit ja revi pienemmiksi palasiksi. Siivuta porkkana ja paprika. Leikkaa tofu kolmioiksi ja rouhi pinnalle mustapippuria

Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä. Paista tofukolmioita kuumalla pannulla 5 min, kunnes tofu on kullanruskeaa. Käännä palat ja paista toiset 5 min. Siirrä tofu syrjään. Lisää pannulle hiukan öljyä ja paista inkivääriä ja valkosipulia minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Lisää porkkanat, paista minuutin ajan. Lisää paprikat, paista hetki. Lisää lopuksi lehtikaali, loput kastikkeesta ja paistetut tofupalaset. Kääntele sekaisin. Lisää keitetty pasta ja sekoita. Pirskottele pinnalle seesamiöljyä. Koristele kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä. Tarjoa heti



English summary

These Korean peanut noodles are super quick yet super flavourful. Its spicy, creamy, and slightly sweet peanut sauce makes the noodles and panfried tofu truly slurp-worthy. The dish includes also a healthy amount of carrots, red bell pepper, and kale that bring some lightness and crunch to every portion.

Korean peanut noodles


Korean peanut sauce
4–5 ts gochujang
4–5 ts miso paste
2 tbsp peanut butter
1 tbsp ketchup
1 tbsp rice wine vinegar
2 ts brown sugar
3 tbsp hot water

120–150 g whole wheat spagetti or noodles

1 tbsp fresh ginger, minced
2 garlic cloves, minced
3 kale leaves, torn to pieces
3 carrots, sliced
red bell pepper, sliced
250 g tofu, cut to triangels
freshly ground pepper
neutral tasting vegeatble oil for frying

Garnishing
1 ts dark sesame oil
scallions, chopped
black sesame seeds

Mix all sauce ingredients together and stir until smooth. Cook spagetti or noodles according to package directions. Add about 2/3 of the sauce to cooked noodles.

Mince ginger and garlic. Remove hard stems from of the kale leaves and torn kale to pieces. Slice carrots and red bell pepper. Cut tofu to triangles and season with black pepper.

Heat a splash of oil on skillet. Fry tofu 5 minutes per side over medium heat. Set tofu aside. Add oil if necessary and stir-fry ginger and garlic for one minute. Add carrots and fry for one minute. Add red bell pepper and continue stir-frying. Next, add kale, peanut sauce and tofu to the skillet and mix. Lastly, add noodles and toss to combine. Season dish with sesame oil and garnish it with black sesame seeds and chopped scallions.

4 kommenttia:

  1. Herkullisen oloinen resepti! Pähkinäsoosi pitää laittaa muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se todella oli!
      Ja tuota pähkinösoosiahan voi tietysti modata omien mieltymystensä mukaan. Sitä voisi kokeilla tehdä gochujangin sijasta esim. srirachalla tai jollain muulla chilikastikkeella :)

      Poista
    2. Onko sulla joku suosikkikauppa mistä haet maapahkinävoita ja chilitahnoja yms..?

      Poista
    3. Helsingissä Hämeenkadun Vii Voanissa tulee aika usein käytyä. Siellä on kattavat valikoimat vaikka mitä. Ja sitten Sörnäisissä on semmoinen ihan pikkuinen kauppa, oliskohan nimeltään "Kiinalaisia elintarvikkeita". Hämeenkadulla on montakin aasialaisia ja Lähi-idän tuotteita myyviä kauppoja :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->