Leivoin viime viikonloppuna ihanaa siemenleipää. Itse tehty leipä on parhaimmillaan tuoreena. Kotitekoinen leipä alkaa alkaa vaikuttaa usein jo seuraavana vähän surkealta: rapea kuori pehmenee ja muuttuu sitkeäksi ja leipä kuivuu sisältä. Edellisen päivän leipä on kuitenkin ihan parasta materiaalia lämpimiin uunileipiin. Tilkka oliiviöljyä ja muutaman minuutin paahtaminen uunissa tekee vanhoista leivänkannikoista kullanruskeita ja rapeita herkkuja.
Tein leipäviipaleiden päälle karamellisoiduilla valkosipuleilla maustettua valkopaputahnaa. Karamellisoitujen valkosipulien ohje on Yotam Ottolenghin Plenty More -kirjasta. Valkosipulien karamellisointi balsamiviinietikalla ja sokerilla maustetussa liemessä on nerokas keksintö, sillä hidas kypsentäminen poistaa valkosipulin ärhäkän maun ja muuttaa kynnet pehmeiksi ja makeiksi. Leipien lisäksi karamellisoitu valkosipuli on hyvää myös salaateissa tai pastoissa. Minä olen käyttänyt niitä myös tällaiseen quicheen.
Karamellisoidun valkosipulin lisäksi näiden leipien päällä on paahdettua kukkakaalia ja valkopapuja, jotka on mausettu Dijon-sinapilla, sitruunamehulla, ravintohiivahiutaleilla, persiljalla sekä suolalla ja pippurilla. Minä söin näitä leipiä aamupalaksi, mutta ne olisivat varmasti ihana pari myös jollekin kuumalle keitolle :)
Karamellisoidun valkosipulin lisäksi näiden leipien päällä on paahdettua kukkakaalia ja valkopapuja, jotka on mausettu Dijon-sinapilla, sitruunamehulla, ravintohiivahiutaleilla, persiljalla sekä suolalla ja pippurilla. Minä söin näitä leipiä aamupalaksi, mutta ne olisivat varmasti ihana pari myös jollekin kuumalle keitolle :)
Resepti-inpiraatio Food52 ja Ottolenghin Plenty More -kirja
Leivät valkopaputahnalla ja karamellisoiduilla valkosipuleilla
2 dl kuivattuja valkopapuja
2 laakerinlehteä
1 tl suolaa
3 kokonaista valkosipulia
1 ½ rkl oliiviöljyä
1 dl vettä
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl sokeria
¼ tl suolaa
Kukkakaali
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria myllystä
1 ½ rkl ruuanlaittosinappia (esim. Dijon)
1 rkl ravintohiivahiutaleita
mustapippuria
2 tl sitruunamehua
Nippu persiljaa
Leipäviipaleita
Oliiviöljyä
Liota kuivattuja papuja yön yli. Valuta ja
huuhtele pavut. Keitä pavut laakerinlehdillä ja suolalla maustetussa vedessä,
kunnes ne ovat pehmeitä (n. 40 min).
Kuori valkosipulin kynnet. Keitä valkosipulin
kynsiä 3 min. Valuta valkosipulin kynnet mutta säästä keitinvesi. Kuivaa
kattila. Kuumenna kattilan pohjalla tilkka öljyä ja paista valkosipulin kynsiä
koko ajan sekoittaen n. 3 min, kunnes ne ovat kokonaan kullanruskeita. Lisää
kattilaan vesi, viinietikka, suola ja sokeri. Keitä matalalla lämmöllä n. 20
min, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja se on muuttunut siirappimaiseksi.
Kuumenna uuni 225’C. Leikkaa kukkakaalin
kukinnot irti. Levitä kukkakaalin kukinnot leivinpaperilla päällystetylle
uunipellille ja pirskottele niiden päälle öljyä. Mausta kukkakaali pippurilla
ja suolalla. Paahda kukkakaalia n. 30 min tai kunnes se on hieman ruskistunut.
Sekoita paistamisen puolivälissä.
Sekoita keskenään paahtunut kukkakaali, kypsät
pavut ja karamellisoituneet valkosipulin kynnet. Ota seoksesta 2 dl erilleen ja
soseuta se valkosipuleiden keitinveden kanssa. Sekoita soseeseen sinappi,
ravintohiivahiutaleet, sitruunamehu ja pippuri. Sekoita sose muiden
aineiden joukkoon. Sekoita joukkoon myös persiljasilppua.
Levitä leipäviipaleet uunipellille ja levitä
niiden pintaan pullasudilla oliiviöljyä. Paahda 225’C n. 5–7 min, kunnes ne
ovat kullanruskeita. Levitä papuseosta paahtuneiden leipien päälle ja koristele
hienonnetulla persiljalla.
Fresh homemade bread is one of the best things I know but the next day the bread is quite often dry and unappealing. Luckily, say old bread is best material for toasting. Just a drizzle of olive oil and couple of minute in hot oven and stale bread has become crispy toast :)
I topped my toasts with white beans, roasted cauliflower, and caramelized garlic. Recipe for caramelized garlic is adapted from Yotam Ottolengi's Plenty. Slow simmering in balsamic vinegar removes the harsh flavour of garlic completely and makes garlic cloves soft, sweet, and mellow. In addition of toasts caramelized garlic is delicious in pasta dishes and on top of salads. I have used them in this quiche too.
Recipe inspiration Food52 and Ottolenghi's Plenty More
Fresh homemade bread is one of the best things I know but the next day the bread is quite often dry and unappealing. Luckily, say old bread is best material for toasting. Just a drizzle of olive oil and couple of minute in hot oven and stale bread has become crispy toast :)
I topped my toasts with white beans, roasted cauliflower, and caramelized garlic. Recipe for caramelized garlic is adapted from Yotam Ottolengi's Plenty. Slow simmering in balsamic vinegar removes the harsh flavour of garlic completely and makes garlic cloves soft, sweet, and mellow. In addition of toasts caramelized garlic is delicious in pasta dishes and on top of salads. I have used them in this quiche too.
Recipe inspiration Food52 and Ottolenghi's Plenty More
White bean and caramelized garlic toasts
200 ml dried white beans
2 bay leaves
1 ts salt
3 whole garlic heads
1 ½ tbps olive oil
100 ml water
1 tbps balsamic vinegar
2 ts sugar
¼ ts salt
Cauliflower head
Olive oil
Pinch of salt
Black pepper, freshly ground
1 ½ tbsp Dijon mustard
1 tbps nutritional yeast
Black pepper, freshly ground
2 ts lemon juice
Fresh parseley
Bread slices
Olive oil
Soak beans overnight. Drain and rinse. Cook
with bay leaves in salted water until soft (about 40 minutes).
Separate garlic cloves and peel them. Bring
some water to boil and cook garlic cloves for 3 minutes. Drain garlic cloves but spare
the cooking water. Dry the pot. Stir-fry garlic cloves in oil for 3 minutes or until they are golden brown. Add water, vinegar, salt and sugar. Set heat to
medium low and simmer garlic cloves about 20 minutes until cooking liquid has reduced
and become syrup-like.
Preheat oven to 225’C. Separate cauliflower
florets and set them on baking tray. Drizzle cauliflower with some olive oil
and season with salt and pepper. Roast cauliflower for 30 minutes or until
slightly browned.
Combine cooked beans, caramelized garlic and
roasted cauliflower. Take 200 ml of the mixture aside and puree it with spared
garlic cooking water. Mix in mustard, nutritional yeast, lemon juice and black
pepper. Fold puree into bean mixture. Add minced parsley.
Arrange bread slices to baking tray and brush them
with olive oil. Toast bread slices in 225’C for 5–7 minutes until golden brown.
Spread some bean mixture on each bread slice and top with fresh parseley.
This looks heavenly, and that bread looks delicious too! :D A perfect lunch, and it looks so fancy too! x
VastaaPoistaThanks! I think this toast was quite perfect: fancy looking, filling, healthy, and delicious :)
PoistaNam! Eipä tuohon muuta tarvitse sanoa :)
VastaaPoistaHah, oikeassa olet! :)
Poista