Tammikuun alku on ollut hyinen. Minuun ulkoilman kylmyys vaikuttaa siten, että minun alkaa tehdä mieli mausteisia ruokia. Smoothiet ja vihersalaatit on ihan ok, mutta pakkaspäivinä kaipaa myös kuumia keittoja ja patoja. Siispä siirryin ajatuksissani Meksikoon ja tein mole-tyyppistä mustapapu-bataatti-chiliä.
Tämän chilin maku on monimutkainen. Neilikka, kaneli, maustepippuri ja tumma kaakaojauhe tekevät siitä pehmeän mausteista. Siinä on myös hiukan poltetta cayennepippurista ja tuoreesta chilistä, mutta se ei ole kovin tulista (chilin määrää voi toki säätää omien mieltymysten mukaan). Kastikkeessa on myös kourallinen rusinoita, joiden makeus nostaa tomaatin, mausteiden ja kaakaon maut esiin. Kastikepohjassa on myös muutama ruokalusikallinen maapähkinävoita, jonka kermaisuus pyöristää sen tulisuutta ja tuo siihen pähkinäisen vivahteen. Mausteiden ja mustapapujen lisäksi tässä chilissä on sipulia sekä uunissa paahdettua bataattia ja paprikaa. Kasvisten paahtaminen uunissa voi tuntua ylimääräiseltä välivaiheelta – kypsyisiväthän ne kattilassakin – mutta paahtaminen tuo niiden makeuden esiin. Varsinkin bataatti maistuu helposti vetiseltä, jos se kypsyy keittämällä.
Tarjosin chilin keitetyn ohran kanssa, mutta se olisi varmasti ihanaa myös tortillojen täytteenä. Ja paras juttu: tämä chili maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä, kun mausteiden maut ovat tasapainottuneet. Ei siis yhtään huonompi idea tehdä sitä kerralla vähän isompi annos, jolloin siitä saa pikapäivällisen monena iltana :)
Resepti inspiroitunut mm. Joanne eats well with others -blogista
Mustapapu–bataatti-chili
2 ½ dl mustapapuja (kuivattuja)
Bataatti
2 punaista paprikaa
Oliiviöljyä
Mausteseos
4 kokonaista neilikkaa
3 maustepippuria
5 mustapippuria
1 tl fenkolin siemeniä
1 rkl juustokuminan siemeniä
2 tl korianterin siemeniä
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
½ tl kanelia
¼ tl cayennepippuria
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
Punainen (mieto) chili
400 g / 1 tlk tomaattimurskaa
70 g / 2 ½ rkl tomaattipyrettä
2 tl balsamiviinietikkaa
3 rkl rusinoita
3 rkl maapähkinävoita
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl savuaromia
2 laakerinlehteä
n. 4 dl kasvislientä + lisää tarpeen mukaan
(Suolaa maun mukaan)
Pinnalle
Avokadoa, siivuina
Tuoretta korianteria
Chilisiivuja
Marinoitua punasipulia
Kurpitsan siemeniä
+ lisäksi keitettyä ohraa, riisiä, tortillapohjia tms.
Liota mustapapuja yön yli vedessä. Huuhtele ja
valuta liotetut pavut. Keitä papuja runsaassa vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä
(n. 30 min). Siirrä odottamaan.
Laita uuni kuumenemaan 225’C. Kuori ja kuutioi
bataatti. Kuori ja kuutioi sipulit. Hienonna valkosipuli ja chili. Levitä
bataattikuutiot uunipellille ja pirskottele niiden päälle vähän öljyä. Puolita
paprikat ja poista siemenkodat. Laita paprikanpuolikkaat uunipellille
bataattien viereen. Paahda kasviksia uunissa 20–30 min, kunnes ne ovat saaneet
vähän väriä.
Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Laita pannulle kokonaiset mausteet (neilikka, maustepippuri, mustapippuri, fenkoli, korianteri ja juustokumina) ja paahda niitä, kunnes ne tuoksuvat (n. 3–5 min). Siirrä mausteet mortteliin ja hienonna ne. Lisää mortteliin myös jauhetut mausteet (paprika, oregano, kaneli ja cayennepippuri).
Lisää paistinpannulle tilkka öljyä. Ruskista
sipulikuutioita keskilämmöllä n. 10 min. Lisää valkosipuli ja chili pannulle ja
kuullota vielä hetki. Siirrä sipuliseos isoon kattilaan. Huuhtele paistinpannu tilkalla vettä ja kaada huuhdevesi kattilaan. Lisää kattilaan myös mausteseos ja
paahdetut paprikat. Soseuta kastiketta sauvasekoittimella, ei haittaa, jos
siihen jää sattumia. Lisää kastikkeeseen tomaattimurska, tomaattipyre, balsamiviinietikka,
rusinat, maapähkinävoi, kaakaojauhe, savuaromi, laakerinlehdet ja kasvisliemi. Sekoita tasaiseksi. Lisää keitetyt mustapavut ja
anna kastikkeen hautua hiljalleen vähintään puoli tuntia (mieluummin
pidempään). Lisää paahdetut bataattikuutiot (osan voi säästää tarjoiluun) ja
lämmitä kastike uudelleen. Tarjoa avokadosiivujen, marinoidun punasipulin,
chilisiivujen, kurpitsansiemenien, tuoreen korianterin ja keitetyn ohran tai
riisin kanssa.
January has been extremely cold in Finland, which has made me crave spicy stews and hot soups. Therefore I cooked a big batch of this black bean mole chili. Homemade spice blend, fresh chili, raisins, peanut butter and tomato sauce form a thick and hearty stew base, which is loaded with black beans and roasted sweet potato cubes. I served the chill with cooked barley but I'm sure it would make an awesome tortilla filling aswell.
Recipe inspiration Joanne eats well with others
Black bean mole chili
250 ml dried black beans
Sweet potato
2 red bell peppers
Olive oil
Spice blend
4 whole cloves
3 whole allspice berries
5 whole black peppercorns
1 ts fennel seeds
1 tbsp whole cumin seeds
2 ts whole coriander seeds
1 tbps paprika
1 tbsp dried oregano
½ ts ground cinnamon
¼ ts cayenne pepper
2 onions
4 garlic cloves
Red (mild) chili
400 g / 1 can crushed tomatoes
70 g / 2 ½ tbsp tomato paste
2 ts balsamic vinegar
3 tbsp raisins
3 tbsp peanut butter
1 tbps cocoa powder (unsweetened)
1 ts liquid smoke
2 bay leaves
About 400 ml vegetable broth + more as needed
Salt, to taste
Garnishing
Avocado slices
Fresh cilantro
Chili slices
Marinated red onion
Pumpkin seeds
+ cooked barley, rice, etc.
Soak black beans overnight. Drain and rinse
beans. Cook until soft (about 30 minutes). Set aside.
Preheat oven to 225’C. Peel and cube sweet
potato. Peel and dice onions. Mince garlic and chili. Half red bell peppers
and remove seeds and stems. Set sweet potato cubes and pepper halves on baking
tray and drizzle them with olive oil. Roast about 20–30 minutes or until soft.
Preheat skillet over high heat.
Toast whole spices (cloves, allspice, black peppercorns, fennel, coriander and
cumin) on dry pan until fragrant. Grind spices in mortar. Add ground spices (paprika, oregano, cinnamon and cayennen pepper) to spice mixture.
Heat a splash of olive oil on skillet. Fry
onion over medium heat until browned (about 10 minutes). Add garlic and chili
and continue frying for couple of minutes. Transfer onion mixture to pot.
Deglaze skillet with a splash of water and pour water into pot. Add spice
blend and roasted pepper halves aswell. Puree mixture with immersion blender. It
doesn’t have to be completely smooth, few chunks are ok. Add crushed tomatoes,
tomato paste, balsamic vinegar, raisins, peanut butter, cacao powder, liquid
smoke, bay leaves, and vegetable broth. Stir thoroughly. Add
cooked balck beans and let the chili simmer over low heat at least 30 minutes
(preferably longer).
Before serving add roasted sweet potato cubes (save some cubes for garnishing)
and preheat the sauce. Garnish with avocado slices, marinated red onion, chili slices,
pumpkin seeds, and fresh cilantro. Serve with cooked grain of your choice (rice and barley work
well) or with tortillas.
Jaksan aina ihailla, miten ihanan värikkäitä ruokia jaksat laittaa ja miten kauniita kuvia sulla :)
VastaaPoistaRakastan mausteista ruokaa vuodenajasta riippumatta, ja nyt alkoi tehdä mieli tällaista! Ehkä tällaisen vastaavan muttei ihan yhtä hyvän voisi myös tehdä vähän lyhyemmällä raaka-ainelistalla (olen tällainen reseptiminimalisti, etten kykene noin pitkään prosessiin :)). Nammmm.
Kiitos! Ja joo, mulla tahtoo aina reseptit ja kokkailut venyä.. Tässäkin ohjeessa mutkia voisi oikoa suoriksi käyttämällä tölkkipapuja ja jotain hyvää valmista mausteseosta :)
PoistaThis is so lovely Maikki! Usually chilli can be presented in a kind of boring way with minimalistic topping and little colour, but this - this looks perfect :D Thank you so much for sharing! x
VastaaPoistaHaha, you're right Jules! Chili isn't very photogenic food so I had to "decorate" it a bit :D
PoistaNyt on niin monta mieluisaa elementtiä tässä chilissä, että täytyy nostaa tämä to do -listalle pian. Ja miten kaunis annos! Minä kannatan ehdottomasti kasvisten paahtamista, koska sillä saa ihan uudet vivahteet makuihin kun vertaa keittämiseen.
VastaaPoistaKiitos! Niinhän se menee, että kun yhdistää omia lemppariraaka-aineitaan, niin lopputulos on pakostakin melko maikoisa :)
Poista