Kaksi ruokalajia yhdistävät reseptit ovat olleet viime aikoina pinnalla – moni muistaa esimerkiksi cronutsit ja brookiet. Tyypillistä on, että näistä uudisohjeista ja niistä otetuista ruokakuvista tulee ympäri maailman leviäviä viraalihittejä. Uusin trendi näyttäisi olevan sushiburgerit. Sushiburgereissa perinteinen hampurilaissämpylä on korvattu kahdella sushiriisistä muotoilulla riisikakulla ja täytteetkin viittaavat usein Japaniin. Riisikakkujen, tai onigirien, välissä voi olla esimerkiksi tofua, kalaa tai hampurilaispihvi. Sushi ja hampurilaiset ovatkin mainio pari, sillä ne molemmat ovat pikaruokaa, joiden täytteitä voi varioida mielensä mukaan.
Sushiburgereista kannattaa tehdä melko pieniä, kooltaan ehkä lähempänä sushipalaa kuin hampurilaista. Minä käytin sekä riisikakkujen että pihvien muotoilussa apuna tuorekelmulla vuorattua hillopurkin kantta, jonka halkaisija oli 7 cm. Pieni koko varmistaa (söpön ulkonäön lisäksi!) sen, että riisistä tehty "sämpylä" pysyy kasassa. Kokonsa puolesta yksi sushiburgeri riittää mielenkiintoiseksi alkupalaksi ja pääruokana niitä kannattaa varata 2–3 kappaletta ruokailijaa kohden. Huomaa, että alla olevista ohjeista tulee kymmenen papupihviä ja kymmenen yksittäistä riisikiekkoja, joten pihvejä jää yli. Jos haluat tehdä kaikista pihveistä sushihampurilaisia, tuplaa riisin määrä.
Lisää sushia? Katso myös nämä reseptit :)
Temaki-sushi ("käsirullat")
Yaki onigiri (paistetut onigirit)
Sushipalat
Lisää sushia? Katso myös nämä reseptit :)
Temaki-sushi ("käsirullat")
Yaki onigiri (paistetut onigirit)
Sushipalat
Sushiburgerit
Adzukipapupihvejä (ohje alla)
Riisikiekkoja "sämpyläksi" (ohje alla)
Teriyaki-kastiketta (ohje alla)
Wasabi-rucolaa (tai tavallista rucolaa)
Marnoituja porkkanoita (ohje alla)
Avokadoa, siivuina
Pinnalle: paahdettuja seesaminsiemeniä (mustia
ja/tai valkoisia), nori-merilevää.
Burgerin kokoaminen: Laita riisikiekon päälle
wasabi-rucolaa, papupihvi ja hieman teriyaki-kastiketta. Laita pihvin päälle
muutama avokadosiivu, marinoituja porkkanoita ja toinen riisikiekko. Koristele
seesaminsiemenillä ja nori-hiutaleilla.
Adzukipapupihvit
(10 pientä pihviä)
3 kpl / 15 g kuivattua siitakesieniä + kuumaa vettä
½ dl tattaria (tai muuta viljaa, esim. ohraa, tummaa riisiä tai hirssiä)
1 ½ dl adzukipapuja (tai ruskeita linssejä)
½ dl auringonkukansiemeniä
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 rkl / 10 g tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
mustapippuria, myllystä
1 ½ rkl soijakastiketta
1/2 dl panko-korppujauhoja (tai tavallisia)
1 rkl (tai tarpeen mukaan) siitakesienten liotuslientä
2 rkl ketsuppia
2 tl maissitärkkelystä
¼ tl cayennepippuria
kasviöljyä paistamiseen
Laita siitakesienet likoamaan kuumaan veteen noin
puoleksi tunniksi. Keitä sillä välin hirssi ja linssit pehmeiksi pakkauksien
ohjeiden mukaan. Hienonna valkosipuli ja inkivääri. Pilko sieniä liotuksen
jälkeen pienemmäksi. Säästä sienten liotusvesi.
Sekoita monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella
keitetty tattari ja pavut, auringonkukansiemenet, valkosipuli, inkivääri ja
mausteet tasaiseksi tahnaksi. Sekoita mukaan korppujauhot, maissitärkkelys ja
tarpeen mukaan sienten liotusvettä, jos massa vaikuttaa kuivalta. Jos sinulla
on aikaa, laita pihvimassa hetkeksi jääkaappiin, sillä viileän massan muotoilu
on helpompaa. Muotoile massa 10 pieneksi pihviksi (halkaisija n. 7 cm). Minä käytin muottina
lasipurkin kantta, jonka vuorasin tuorekelmulla. Kuumenna pannulla tilkka öljyä. Paista pihvejä muutama
minuutti molemmilta puolilta, kunnes niihin tulee ruskea paistopinta.
Riisikiekot
(n. 10 kiekkoa eli tarpeeksi viiteen pieneen
burgeriin)
3 ½ dl puuroriisiä
6 ½ dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
rypsiöljyä paistamiseen
Aloita pesemällä riisi. Mittaa riisi kattilaan ja
kaada päälle kylmää vettä. Pese riisiä hieromalla sitä niin
että siitä alkaa irrota tärkkelystä ja vesi alkaa muuttua sameaksi. Kaada vesi
pois. Toista pari kertaa niin, kunnes huuhteluvesi alkaa näyttää kirkkaalta. Mittaa
sen jälkeen kattilaan riisien päälle kylmä vesi ja laita kattila liedelle
kannella peitettynä. Kun vesi kiehuu, sekoita kerran pohjia myöten, sammuta
levy ja jätä riisit hautumaan. Älä avaa kantta, jotta höyry ei karkaa. Noin 30 min päästä riisin pitäisi olla kypsää. Kun riisi on pehmeää, ylimääräisen
veden voi kaataa pois, jos sitä on vielä jäljellä.
Sekoita pienessä kupissa etikka, sokeri ja suola. Kuumenna seosta kattilassa tai mikrossa, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Kaada seos kuuman
riisin päälle. Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi Riisiä ei kannata laittaa
jääkaappiin, sillä se kuivuu siellä liikaa. Muotoile riisistä tiivitä
“kiekkoja” (halkaisija n. 7 cm) joko käsissä tai muotin avulla. Myös riisikiekkojen muotoilussa voi käyttää apuna tuorekelmulla vuorattua muottia, kuten purkin kantta. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista riisikiekkoja muutama
minutti molemmilta puolilta, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
Marinoidut porkkanat
2-3 porkkanaa
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
Kuori porkkanat ja leikkaa ne kuorimaveitsellä
pitkiksi lastuiksi. Sekoita riisiviietikka ja sokeri ja kuumenna seosta, kunnes sokeri
on liuennut etikkaan. Kaada lämmin liemi porkkanoiden päälle ja anna marinoitua
vähintään puoli tuntia
Teriyaki-kastike
3 rkl soijakastiketta
3 rkl miriniä
2 rkl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vettä
Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan
sekoittaen, kunnes kastike paksunee.
Sushiburgers seem to be the latest food mash-up trend.
Note that recipes below yield to ten bean patties but only ten rice cakes. If you want to make ten sushi burgers, double the amount of rice.
Note that recipes below yield to ten bean patties but only ten rice cakes. If you want to make ten sushi burgers, double the amount of rice.
Sushi burgers
Adzuki bean patties (recipe follows)
Rice cakes for burger "buns" (recipe follows)
Teriyaki sauce (recipe follows)
Arugula (I used variety that tasted like wasabi)
Pickled carrots (recipe follows)
Avocado, sliced
Top with: toasted sesame seeds (black and/or
white), crumbled nori
Assembly: Put some arugula and bean patty
over rice cake. Add a drizzle of teriayki sauce, come avocado slices and pickled
carrots and top with another rice cake. Garnish sushi burger with
sesame seeds and crumbled nori.
Recipe is adapted from my previous recipe
Adzuki bean patties
(yield: 10 small patties)
3 / 15 g dried shiitake mushrooms + hot water for
soaking
50 ml buckwheat groats (or sub with another grain such as barley or millet)
150 ml adzuki beans (or sub with brown lentils)
50 ml sunflower seeds
2 garlic cloves, minced
1 tbsp / 10 g fresh ginger, minced
black pepper, freshly ground
1 ½ tbsp soy sauce
1 tbps (or as needed) mushroom soaking liquid
2 tbps ketchup
¼ ts cayenne pepper
50 ml panko bread crumbs
2 ts corn starch
vegetable oil for frying
Soak shiitake mushrooms in hot water for half an hour.
Cook buckwheat and adzuki beans according to package instructions. Mince garlic
and ginger. When mushrooms have softened chop them. Save mushroom soaking
liquid.
Process cooked beans and buckwheat groats, sunflower seeds,
garlic, ginger and spices in food processor or with immersion blender. Add
panko and corn starch and stir to combine. If the mixture seems too dry add couple of tablespoons mushroom soaking liquid. If you have time let
the mixture cool in the fridge. Mold mixture to 10 burger patties (about 7 cm in diameter). I lined jar
lid with kitchen film and used it as mold. Heat some oil on frying pan fry
patties couple of minutes both sides.
Rice cakes
(yield 10 small rice cakes, enough for 5
burgers)
350 ml sushi rice
600 ml water
2 tbsp rice wine vinegar
1 tbsp sugar
½ ts salt
vegetable oil for frying
Start by washing the rice. Measure rice to the pot and
rinse it several times with cold water until water is clear. Drain rice. Cover rice with cold
water, set the pot to the stove and cover it with a lid. As the water starts to boil turn the heat off. Give rice a stir and set the lid back. After 20 – 30
minutes rice should be soft. Drain any excess water.
In a small cup mix vinegar, sugar and salt. Heat the mixture until sugar has dissolved. Pour liquid over hot rice. Let rice cool in
the room temperature but don’t put it to the fridge because it will dry too
much. Mold rice into rice cakes (about 7 cm in diameter). Heat some oil on frying pan. Fry rice cakes
couple of minutes both sides.
Pickled carrots
2–3 carrots
2 tbsp rice wine vinegar
1 tbsp sugar
Cut carrots to long ribbons using vegetable peeler.
Mix vinegar and sugar and heat mixture until sugar has dissolved. Pour warm
pickling liquid over carrot and mix thoroughly. Let carrots marinate at least
30 minutes.
Teriyaki sauce
3 tbps soy sauce
3 tbsp mirin
2 tbsp sugar
2 ts corn starch
2 ts water
Mix all ingredients in small both. Heat sauce over
medium high heat until it thickens.
Va-va-voom! Words can't even explain how delicious these look! x
VastaaPoistaThank you Jules! Your comments are always so uplifting :)
PoistaUPEITA! Just tänään kuolasin sushi burgereita pinterestissä - pakko tehdä asap.
VastaaPoistaKiitos Hanna! Minäkin törmäsin sushiburgereihin eka kertaa Pinterestissä :)
PoistaTäällä SF:ssa on food trucki joka tekee "sushi burgereita". Tai ne myy niitä nimellä "bun". Ihan hyviä, vaikkei ehkä ihan mun juttu. Nää sun näyttääkin paljon freesseimmiltä :o)!
VastaaPoistaKiitos! Itse pidin näistä paljon :)
PoistaOu jee! Noissa on kyllä väkertämistä mutta varmasti maku palkitsee :)
VastaaPoistaOikeassa olet :) Kannatan vaiheittain etenevää sarjatuotantoa näiden kohdalla :)
PoistaMielettömän hyvän näköisiä! Tuo kiiltelevä teriyaki-kastike saa kyllä kuolan valumaan :)
VastaaPoistaKiitos! Teriyaki on just parasta :)
Poista