Miten tämä vegaaninen juusto sitten vertautuu maitopohjaisiin vastineisiinsa?
Ravintohiivahiutaleiden ja misotahnan ansiosta juustossa oli miedon juustomainen ja mukavan suolainen maku. Kikhernejauhojen hernemäinen ominaismaku häviää täysin kypsennyksen aikana, joten ei tarvitse pelätä, että valmis juusto maistuisi hummukselta! Juusto ei ole kuitenkaan maitopohjaisten juustojen täydellinen kopio, jos sellaista etsii, mutta oikein maukasta se oli joka tapauksessa. Olen myös miettinyt, että reseptiä voisi helposti tuunata esimerkiksi paprikajauheella, yrteillä tai savuaromilla.
Tämän vegaanisen juuston hyviä puolia ovat myös helppous ja nopeus. Sen valmistamiseen ei tarvitse monitoimikoneita tai blendereitä eikä pähkinöitä tarvitse liottaa etukäteen. Kymmenisen minuuttia aktiivista työskentelyä hellan ääressä ja hyydytys jääkaapissa riittävät, minkä jälkeen juustokimpale on valmis höylättäväksi. Ohjeesta tulee pienehkö annos, joka kuluu ahkeralla leivän syöjällä parissa päivässä. Reseptin voi kuitenkin helposti tuplata :)
Vegaaninen juusto
1 dl soijamaitoa
2 tl agar agar -jauhetta
½ dl kikhernejauhoja
½ dl mantelijauhoa /
jauhettuja manteleita
3 rkl
ravintohiivahiutaleita
¼ tl
valkosipulijauhetta
n. ¼ tl
mustapippuria, myllystä
1 dl lämmintä vettä
1 rkl rypsiöljyä
1 tl sitruunamehua
1 tl
omenaviinietikkaa
1 rkl (vaaleaa)
misotahnaa
1 ts Dijon-sinappia
Voitele pieni astia,
muotti tai rasia (esim. pakasterasia) kevyesti öljyllä tai vuoraa se
leivinpaperilla. Lisää agar agar
-jauhe soijamaitoon ja sekoita, kunnes agar agar on liuennut. Sekoita kikhernejauhot, mantelijauhe, ravintohiivahiutaleet, valkosipulijauhe ja pippuri kulhossa. Laita
vesi, öljy, sitruunamehu, viinietikka, misotahna ja agar agar -seos
paksupohjaiseen kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoseos nesteiden
joukkoon ja vispaa tasaiseksi.
Ala kuumentamaan seosta keskilämmöllä koko ajan
sekoittaen. Kun seos kiehuu, laske lämpötilaa ja keitä seosta 7 minuuttia. Seos
paksunee ja se palaa herkästi pohjaan, joten sekoita sitä koko ajan
huolellisesti pohjaa myöten. Kaada seos valmisteltuun muottiin ja tasoita sen pinta. Anna
seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita se sen jälkeen jääkaappiin, kunnes se on jäähtynyt ja hyytynyt.
This cheese is made of chickpea flour and almond meal which add healthy dose of protein and fat to it. Thanks to miso and nutritional yeast the flavour is savoury and mildly cheesy. Its texture is firm and semi-hard but easy to slice.
Many vegan cheeses can be quite labor intensive but this one is incredibly easy and quick to make. You don't need any kitchen gadgets other than stove and there's also no need to soak nuts or seeds in advance. Just ten minutes active work, chill in the fridge and the cheese is ready. Recipe makes one small block of cheese but it's easy to double :)
Many vegan cheeses can be quite labor intensive but this one is incredibly easy and quick to make. You don't need any kitchen gadgets other than stove and there's also no need to soak nuts or seeds in advance. Just ten minutes active work, chill in the fridge and the cheese is ready. Recipe makes one small block of cheese but it's easy to double :)
Vegan Cheese
100 ml (= 1/2 C minus 4 ts) soy milk
2 tsp agar agar
powder
50 ml (=1/4 C minus 2 ts) chickpea flour
50 ml (=1/4 C minus 2 ts) almond meal / finely ground almonds
3 tbsp nutritional
yeast
¼ tsp garlic powder
¼ tsp black pepper
100 ml (1/2 C minus 4 ts) warm water
1 tbsp neutral
tasting vegetable oil
1 tsp lemon juice
1 tsp apple cider
vinegar
1 tbps (yellow) miso
paste
1 tsp Dijon mustard
Brush the sides of
small container with oil or line it with parchment paper. Mix agar agar to soy
milk, whisk until agars agar has dissolved, and set aside. Mix chickpea flour, almond meal, nutritional yeast, garlic powder and black pepper. Mix water, oil,
lemon juice, vinegar, miso paste and mustard and agar agar mixture in heavy
bottomed pot and stir until combined. Add flour mixture to liquids and whisk until
mixture is even.
Set mixture over medium high heat and stir it
constantly to prevent burning. Bring mixture to boil. Set the heat little bit lower
and cook it 7 minutes. Mixture will thicken during the process. It’s prone
to stick to the bottom of the pot so keep stirring it thoroughly. Pour mixture into prepared container and press it to even layer. Let it cool to room
temperature and refrigerate. Cheese will become firmer as it cools.
So easy! Looks delicious.
VastaaPoistaThank you, Dawn :)
PoistaI'm trying to cut dairy out of my diet and avoiding cheese has been hard so I can't wait to try this! It sounds fab!
VastaaPoistaTara
http://taradaniella.com/
Thanks Tara! :)
PoistaVaikuttaapa kätevältä ohjeelta! Usein vegaanijuustoista tulee niin pehmeitä, että niitä pitää vain varovasti veitsellä leikata, mutta jos tuosta saisi ihan kunnollisia siivuja höylättyä, niin hienoa. Pitääpä kokeilla joku kerta :)
VastaaPoistaOnko kokemusta miten kauan pysyy hyvänä jääkaapissa?
Kiitos Jenni!
PoistaOlin erityisen tyytyväinen juuston rakenteeseen, sillä sitä pystyi helposti höyläämään. Säilyvyydestä minun on vaikea sanoa mitään varmaa, koska tuhosin oman juustoni parissa päivässä. .. Kannattaa luottaa aistinvaraiseen arvioon, mutta sanoisin, että ainakin vajaan viikon, jos säilyttää kylmässä eikä altista juustoa likaisille välineille tms. :)
Näyttää kyllä todella hyvältä! Plussaa ehdottomasti rakenteesta, joskus vuosia sitten kun vegaanisia juustoja ei saanut Suomesta oikein mistään tein agar agarista useita kokeiluja eri ohjeilla ja aina tuli aika hyytelömäistä. Kokeiluun menee jossakin vaiheessa! :)
VastaaPoistaKiitos! Kikhernejauhoista tulee tähän tosi kivasti rakennetta, joten tämä ei ole pelkkää "maitohyytelöä" niin kuin jotkut vegejuustot :)
PoistaGenius :D x
VastaaPoistaThanks Jules! I appreciate that :)
PoistaMielenkiintoista, tätä haluan kokeilla! Soijamaidon voinee korvata mantelimaidolla? :)
VastaaPoistaUskoisin, että voi :)
PoistaNäyttääpä hyvältä. Olen kova juusto fani, mutta ajatus vegaanijuustosta kutkuttaa kovasti. Toisi mukavaa vaihtelua leivän päälle. Kokeiluun menee!
VastaaPoistaKiitos! Ei tätä makunsa puolesta välttämättä sekoita "oikeaan" juustoon, mutta hyvää se on silti :)
PoistaThank you! Cannot wait to try��
VastaaPoistaYou're welcome, Ludi :)
Poista