tiistai 12. huhtikuuta 2016

Vegaaninen juusto | Vegan cheese

easy sliceable vegan cheese
easy sliceable vegan cheese
Olen viime aikoina harjoitellut leivän leipomista, minkä seurauksena olen testaillut myös erilaisia leivänpäällyksiä. Hummukset ja muut tahnat, pähkinä- ja siemenvoit sekä tietysti avokado ovat niitä tavallisimpia leivän kavereita mutta olen ollut kiinnostunut myös vegaanisista juustoista. Blogissa on jo ennestään yksi vegaaninen juusto-ohje: pippurinen pähkinäjuusto. Pippurinen pähkinäjuusto valmistetaan cashewpähkinöistä ja aurongonkukansiemenistä ja se on koostumukseltaan tuorejuustomaista ja levittyvää. Halusin kuitenkin kokeilla tehdä myös kovempaa juustoa – sellaista, jota voisi höylätä leivän päälle – joten kehittelin tämän ohjeen, jossa pääraaka-aineena ovat kikhernejauhot ja mantelijauhe.

Miten tämä vegaaninen juusto sitten vertautuu maitopohjaisiin vastineisiinsa?
Kikhernejauhoista ja mantelijauheesta tulee juustomassaan  proteiinia ja rasvaa, minkä ansioista sen koostumus ja maku olivat lähellä maitopohjaisia juustoja. Juustomassa on sakeutettu kikhernejauhoilla ja agar agar -jauheella, jotka tekivätt sen koostumuksesta pehmeän ja kimmoisan. Juustoa oli helppo leikata juustohöylällä ja rakenteensa puolesta se muistutti lähinnä puolikovia kermajuustoja.

Ravintohiivahiutaleiden ja misotahnan ansiosta juustossa oli miedon juustomainen ja mukavan suolainen maku. Kikhernejauhojen hernemäinen ominaismaku häviää täysin kypsennyksen aikana,  joten ei tarvitse pelätä, että valmis juusto maistuisi hummukselta! Juusto ei ole kuitenkaan maitopohjaisten juustojen täydellinen kopio, jos sellaista etsii, mutta oikein maukasta se oli joka tapauksessa. Olen myös miettinyt, että reseptiä voisi helposti tuunata esimerkiksi paprikajauheella, yrteillä tai savuaromilla.

Tämän vegaanisen juuston hyviä puolia ovat myös helppous ja nopeus. Sen valmistamiseen ei tarvitse monitoimikoneita tai blendereitä eikä pähkinöitä tarvitse liottaa etukäteen. Kymmenisen minuuttia aktiivista työskentelyä hellan ääressä ja hyydytys jääkaapissa riittävät, minkä jälkeen juustokimpale on valmis höylättäväksi. Ohjeesta tulee pienehkö annos, joka kuluu ahkeralla leivän syöjällä parissa päivässä. Reseptin voi kuitenkin helposti tuplata :)


Vegaaninen juusto

1 dl soijamaitoa
2 tl agar agar -jauhetta

½ dl kikhernejauhoja
½ dl mantelijauhoa / jauhettuja manteleita
3 rkl ravintohiivahiutaleita
¼ tl valkosipulijauhetta
n. ¼ tl mustapippuria, myllystä

1 dl lämmintä vettä
1 rkl rypsiöljyä
1 tl sitruunamehua
1 tl omenaviinietikkaa
1 rkl (vaaleaa) misotahnaa
1 ts Dijon-sinappia

Voitele pieni astia, muotti tai rasia (esim. pakasterasia) kevyesti öljyllä tai vuoraa se leivinpaperilla. Lisää agar agar -jauhe soijamaitoon ja sekoita, kunnes agar agar on liuennut. Sekoita kikhernejauhot, mantelijauhe, ravintohiivahiutaleet, valkosipulijauhe ja pippuri kulhossa. Laita vesi, öljy, sitruunamehu, viinietikka, misotahna ja agar agar -seos paksupohjaiseen kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoseos nesteiden joukkoon ja vispaa tasaiseksi.

Ala kuumentamaan seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun seos kiehuu, laske lämpötilaa ja keitä seosta 7 minuuttia. Seos paksunee ja se palaa herkästi pohjaan, joten sekoita sitä koko ajan huolellisesti pohjaa myöten. Kaada seos valmisteltuun muottiin ja tasoita sen pinta. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita se sen jälkeen jääkaappiin, kunnes se on jäähtynyt ja hyytynyt.
easy sliceable vegan cheese
This cheese is made of chickpea flour and almond meal which add healthy dose of protein and fat to it. Thanks to miso and nutritional yeast the flavour is savoury and mildly cheesy. Its texture is firm and semi-hard but easy to slice.

Many vegan cheeses can be quite labor intensive but this one is incredibly easy and quick to make. You don't need any kitchen gadgets other than stove and there's also no need to soak nuts or seeds in advance. Just ten minutes active work, chill in the fridge and the cheese is ready. Recipe makes one small block of cheese but it's easy to double :)


Vegan Cheese

100 ml (= 1/2 C minus 4 ts) soy milk
2 tsp agar agar powder

50 ml (=1/4 C minus 2 ts) chickpea flour
50 ml (=1/4 C minus 2 ts) almond meal / finely ground almonds
3 tbsp nutritional yeast
¼ tsp garlic powder
¼ tsp black pepper

100 ml (1/2 C minus 4 ts) warm water
1 tbsp neutral tasting vegetable oil
1 tsp lemon juice
1 tsp apple cider vinegar
1 tbps (yellow) miso paste
1 tsp Dijon mustard

Brush the sides of small container with oil or line it with parchment paper. Mix agar agar to soy milk, whisk until agars agar has dissolved, and set aside. Mix chickpea flour, almond meal, nutritional yeast, garlic powder and black pepper. Mix water, oil, lemon juice, vinegar, miso paste and mustard and agar agar mixture in heavy bottomed pot and stir until combined. Add flour mixture to liquids and whisk until mixture is even.

Set mixture over medium high heat and stir it constantly to prevent burning. Bring mixture to boil. Set the heat little bit lower and cook it 7 minutes. Mixture will thicken during the process. It’s prone to stick to the bottom of the pot so keep stirring it thoroughly. Pour mixture into prepared container and press it to even layer. Let it cool to room temperature and refrigerate. Cheese will become firmer as it cools.

16 kommenttia:

 1. I'm trying to cut dairy out of my diet and avoiding cheese has been hard so I can't wait to try this! It sounds fab!
  Tara

  http://taradaniella.com/

  VastaaPoista
 2. Vaikuttaapa kätevältä ohjeelta! Usein vegaanijuustoista tulee niin pehmeitä, että niitä pitää vain varovasti veitsellä leikata, mutta jos tuosta saisi ihan kunnollisia siivuja höylättyä, niin hienoa. Pitääpä kokeilla joku kerta :)
  Onko kokemusta miten kauan pysyy hyvänä jääkaapissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni!
   Olin erityisen tyytyväinen juuston rakenteeseen, sillä sitä pystyi helposti höyläämään. Säilyvyydestä minun on vaikea sanoa mitään varmaa, koska tuhosin oman juustoni parissa päivässä. .. Kannattaa luottaa aistinvaraiseen arvioon, mutta sanoisin, että ainakin vajaan viikon, jos säilyttää kylmässä eikä altista juustoa likaisille välineille tms. :)

   Poista
 3. Näyttää kyllä todella hyvältä! Plussaa ehdottomasti rakenteesta, joskus vuosia sitten kun vegaanisia juustoja ei saanut Suomesta oikein mistään tein agar agarista useita kokeiluja eri ohjeilla ja aina tuli aika hyytelömäistä. Kokeiluun menee jossakin vaiheessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kikhernejauhoista tulee tähän tosi kivasti rakennetta, joten tämä ei ole pelkkää "maitohyytelöä" niin kuin jotkut vegejuustot :)

   Poista
 4. Mielenkiintoista, tätä haluan kokeilla! Soijamaidon voinee korvata mantelimaidolla? :)

  VastaaPoista
 5. Näyttääpä hyvältä. Olen kova juusto fani, mutta ajatus vegaanijuustosta kutkuttaa kovasti. Toisi mukavaa vaihtelua leivän päälle. Kokeiluun menee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei tätä makunsa puolesta välttämättä sekoita "oikeaan" juustoon, mutta hyvää se on silti :)

   Poista
 6. Thank you! Cannot wait to try��

  VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->