sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Kimchi ramen

Edellisessä postauksessa lupailin kertoa käyttökohteita kotitekoiselle kimchille. Kimchi sopii moneen paikkaan ja Koreassa sitä tarjotaankin lähes joka aterialla. Tavalllisin tapa nauttia kimchiä on syödä se riisin kanssa muun aterian lisukkeena. Tulinen salaatti maistuu yllättävän hyvältä myös leivän päälle ja tortillojen välissä. Minä kokeilin laittaa kimchiä kuumaan ramen-keittoon.

Ramenissa tärkeintä on aromikas liemi. Tässä kimchi-ramenissa liemen pohjana on siitakesienistä tehty dashi, joka on maustettu karamellisoduista sipulista, valkosipulista, korealaisesta chilitahnasta, misosta, sojakastikkeesta ja mirinistä tehdyllä maustetahnalla. Tuloksena on lämpimän mausteinen ja valkosipulinen keitto, jonka kanssa voi tarjota haluamiaan lisukkeita. Minä laitoin omaan ramen-kulholliseeni kimchiä, paistettua tofua, porkkanoita, sieniä ja kevätsipulia. Ihan täydellistä syysruokaa! :)

Resepti-inspiraatio No Recipes

Kimchi-ramen 

Dashi-liemi (ohje alla)
Maustetahna (ohje alla)
Seesamitofu (ohje alla)
150 g shimeji-sieniä
Kuivattuja siitakesieniä, liotettuna (dashi-liemestä)
3 porkkanaa
n. 2 dl kimchiä
ramen-nuudeleita
kevätsipulia, siivutettuna
Lisäksi: soijakastiketta, seesamiöljyä ja chilihiutaleita tarjoiluun

Aloita valmistamalla dashi-liemi, maustetahna ja seesamitofu alla olevien ohjeiden mukaan.

Huuhtele shimeji-sienet ja leikkaa niiden kanta irti niin että sienet irtoavat toisistaan. Leikkaa porkkanat julienne-tikuiksi. Kuumenna dashi kiehuvaksi. Laita shimeji-sienet kiehuvaan liemeen ja keitä 2 minuuttia. Siivlöi sienet pois liemestä ja laita syrjään tarjoilua varten. Toista sama porkkanoilla. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

Sekoita suurin osa maustetahnasta dashi-liemen joukkoon ja tarkista maku. Lisää maustetahnaa, jos liemi tarvitsee lisää makua (huomioi, että kimchistä tulee keittoon lisää suolaisuutta ja tulisuutta).

Ramenin kokoaminen: Laita annoskulhoihin nuudeleita, porkkanoita, sieniä, kimchiä ja tofua. Kauho päälle lientä. Koristele annos kevätsipulilla. Tarjoa lisänä soijakastiketta, seesamiöljyä ja korealaisia chilihiutaleita.

Dashi-liemi

1 ½ l vettä
10 kpl (40 g) kuivattuja siitakesieniä
2–3 levyä (15 g) kombu-merilevää

Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja laita siitakesienet ja kombu veteen. Ota kattila pois liedeltä ja peitä se kannella. Anna liemen tekeytyä muiden valmistelujen ajan. Nosta siitakesienet pois liemestä ja siivuta ne tarjoilua varten. Poista kombu. Siivilöi liemi.

Maustetahna

2 rkl rypsiöljyä
3 (250 g) sipulia
1/5 tl ruokasoodaa
5 (30 g) valkosipulin kynttä
1 ½ rkl soijakastiketta
1 rkl gochugarua (korealaisia chilihiutaleita)
1 rkl misotahnaa
2 tl gochujangia (korealaista chilitahnaa)
1 rkl miriniä

Kuutioi sipuli isoiksi kuutioiksi. Siivuta valkosipuli. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannussa. Laita sipulikuutiot pannulle ja ripottele ruokasooda niiden päälle. Paista sipulia matalalla lämmöllä välillä sekoittaen 10 min. Lisää valksoipulisiivut ja jatka paistamista vielä 10 min, kunnes sipulit ovat karamellisoituneet. Soseuta paistettu sipuli muiden aineiden kanssa tasaiseksi tahnaksi. (Pyyhi paistinpannu puhtaaksi tofun paistamista varten)

Seesamitofu

400 g tofua
rypsiöljyä paistamiseen
1 rkl soijakastiketta
1 rkl miriniä
½ tl sokeria
1 tl seesamiöljyä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Leikkaa tofu kolmioiksi. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa. Paista tofua keskilämmöllä 5 min molemmilta puolilta, kunnes tofun pinta on rapea ja kullanruskea. Paistaminen kannattaa tehdä kahdessa tai useassassa erässä. Sekoita soija, mirin, sokeri ja seesamiöljy.  Jos teit paistamisen erissä, laita kaikki paistettu tofu takaisin pannulle ja kaada soija-seos tofujen päälle. Sekoita. Ota pannu pois levyltä ja kääntele joukkoon seesaminsiemenet.


English summary


Recipe inspiration No Recipes

Kimchi ramen

Dashi stock (recipe follows)
Spice paste (recipe follows)
Sesame tofu (recipe follows)
150 g shimeji mushrooms
Dried shiitake mushrooms, soaked (from dashi)
3 carrots
ca 200 ml kimchi
ramen noodles
scallions, thinly sliced
For serving: soy sauce, toasted sesame oil, Korean chili flakes

Start by preparing dashi, spice paste, and tofu according to instructions.

Rinse shimeji mushrooms. Trim the bottom part off to separate the mushrooms into individuals. Julienne carrots. Bring dash stock to boil. Cook mushrooms for 2 minutes, drain, and set aside for serving. Repeat the steps with carrots. Cook noodles according to package instructions.

Dissolve most of the spice paste to dashi stock. Taste and add more spice paste if needed. Note that kimchi will add some saltiness and heat to the stock.

Assembly: Divide cooked noodles to bowls and add some carrots, mushrooms, kimchi, and tofu. Ladle hot stock over them and garnish with sliced scallions. Serve with soy sauce, sesame oil, and additional gochugaru.

Dashi stock

1500 ml water
10 (40 g) dried shiitake mushrooms
2–3 sheets (15 g) kombu seaweed

Bring water to boil in large pot and add shiitakes and kombu. Take pot off from the heat, cover with lid, and let it steep while you make other preparations. Remove shiitake mushrooms and slice them for serving. Discard kombu. Sieve the stock.

Spice paste

2 tbsp vegetable oil
3 (250 g) onions
1/5 tsp baking soda
5 (30 g) garlic cloves
1 ½ tbsp. soy sauce
1 tbsp gochugaru (Korean red pepper flakes)
1 tbsp miso paste
2 tsp gochujang (Korean chili paste)
1 tbsp mirin

Dice onion roughly. Slice garlic thinly. Heat oil in frying pan. Add onion to pan and sprinkle them with baking soda. Fry onions over low heat for 10 minutes stirring once in a while. Add garlic and continue frying for another 10 minutes or until onions have caramelized. Puree onions and garlic with other ingredients to smooth paste.

Sesame tofu

400 g tofu
vegetable oil for frying
1 tbsp soy sauece
1 tbsp mirin
½ tsp sugar
1 tsp toasted sesame oil
1 tbsp toasted sesame seeds


Cut tofu to triangles. Heat splash of oil in frying pan. Fry tofu over medium heat until it's crispy and golden brown (about 5 minutes both sides). Do frying in couple of batches if needed. Mix soy sauce, mirin, sugar, and sesame oil together. Return all fried tofu slices back to the pan and pour mixture over them. Stir until tofu is coated with the sauce. Take the pan off the heat and sprinkle sesame seeds on top.

8 kommenttia:

  1. Ai että, näyttää hyvältä. Tätä pitää kokeilla itsekin. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Ohjeessa on monta työvaihetta mutta melkein kaiken voi tarvittaessa valmistella etukäteen :)

      Poista
  2. Kaikki, missä on kimchiä ja/tai gochujangia, on ihanaa :) Korea-villitykseni siis jatkuu yhä vain, ja tämä resepti kuulostaa tosi kivalta. Ja liemi on varmasti näin syksyllä ihanan lämmittävän tulinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon sun kanssa ihan samoilla linjoilla: korealainen ruoka on parasta just nyt :)

      Poista
  3. Mielettömän näköinen ramenkeitto! Pitäisikin taas pitkästä aikaa tehdä kimchiä. On se vaan niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kimchi sopiikin moneen ruokaan / monen ruuan lisukkeeksi :)

      Poista
  4. Oi, oi, ramen-himo iski välittömästi! Koska olen kimchientusiasti tykkään syödä ramenini yleensä aina kimchin kera...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Kimchientusiasti; miten mainio termi! :D

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->