sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Tofua mango-sitruunaruoho-kastikkeella | Tofu with mango and lemongrass sauce


Tykkään thaimaalaisesta ruuasta sekä raikkaan makumaailman että annosten esteettisyyden vuoksi. Thai-ruoka on monesti mausteista mutta kun voimakkaan makuiset kastikkeet tarjotaan riisin ja tuoreiden tai pikapaistettujen vihannesten kanssa, tulee kokonaisuudesta tasapainoinen. Thaimaalaisessa keittiössä kiinnitetään ilahduttavan paljon huomiota myös siihen, miltä ruoka näyttää. Mausteet, tuoreet yrit ja taidokkaasti leikatut kasvikset tekevät annoksista värikkäitä taideteoksia.

Tämän reseptin tofu on inspiroitunut thaimaalaisesta keittöstä.  Tofu paistetaan ensin rapeaksi (ohje täällä), minkä jälkeen sen päälle kaadetaan kastike, jossa maistuu makea mango, raikkaan-kirpeä lime, tuore inkivääri, sitruunaruoho ja ripaus chiliä. Asettelin kastikkeen karamellisoimat tofusiivut  keitetyn täysjyväriisin päälle. Tofun lisäksi laitoin kulhoon marinoituja porkkanasiivuja, kurkkua, paahdettuja maapähkinöitä ja tuoretta thai-basilikaa. 

Thai-basilika on tavallista basilikaa makeampaa ja sen maku muistuttaa mielestäni hieman tähtianista. Lisäksi sen suipot lehdet ovat todella kauniita. Tähän annokseen tuore thai-basilika tuo hienon eksottisen lisän – pieni pala tropiikkia marraskuun harmauteen :)

Sain tässä annoksessa käyttämäni thai-basilikan Järvikylältä ja osallistun tällä postauksella heidän DIYrtti-blogihaasteeseen.

Mango-sitruunaruoho-kastikkeella glaseerattua tofua ja riisiä


kahdelle

300 g tofua, ohuiksi kolmioiksi leikattuna
öljyä paistamiseen

Mango-sitruunaruoho-kastike


1 purkki / n. 1 dl mangososetta (vauvanruoka)
2 tl hunajaa tai agavesiirappia
½ limen mehu
½ limen kuori
2 tl sitruunaruohotahnaa
1 tl korianterin siemeniä jauhettuna
1 ½ rkl soijakastiketta
1 tl (tai maun mukaan) chilikastiketta, esim. Sriracha
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl (tai tarpeen mukaan) vettä

Lisäksi

Tummaa riisiä, keitettynä
Marinoituja porkkanoita (ohje alla)
Thai-basilikaa
Kurkkua, siivuina
Paahdettuja maapähkinöitä
Limesiivuja 

Sekoita kastikeainekset tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja paista tofupaloja molemmilta puolilta muutama minuutti, kunnes ne ovat rapeita. Laske lämpötillaa. Lisää pannulle noin puolet kastikkeesta ja anna sen kiehua kokoon.

Laita kulhon pohjalle riisiä ja asettele pinnalle tofua, kurkkuja, porkkanasuikaleita, maapähkinöitä ja reilusti thai-basilikaa. Kaada annoksen päälle kastiketta maun mukaan.

Marinoidut porkkanat 


2 porkkanaa, kuorimaveitsellä suikaloituna
1 rkl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria

Suikaloi porkkanat ohuiksi kuorimaveitsellä. Yhdistä muut ainekset. Sekoita porkkanat etikkaliemeen ja jätä marinoitumaan vähintään puoleksi tunniksi.


----------------------
English summary

I love Thai food not only because of the amazing flavors but also it's beautiful appearance. Thai food is often filled with spices, herbs and neatly chopped vegetables that make the meals like colorful pieces of art. Enjoyment for all senses, I guess.

The sauce of the dish gets it's flavor from sweet mango, zesty lime, fresh ginger, lemongrass and pinch of chili. Use half of the sauce to glaze the tofu and pour another half on top of the brown rice and veggies when serving the meal.


Mango and lemongrass glazed tofu with brown rice


for two

300 g tofu, thinly sliced
oil for frying

Mango and lemongrass sauce


1 dl mango puree (baby food is ok)
2 ts honey or agave syrup
zest and juice of ½ lime
2 ts lemongrass paste
1 ts ground coriander seeds
1 ½ tbsp soy sauce
1 ts (or to taste) Sriracha 
2 ts fresh ginger, minced
2 tbsp (or as needed) water

Serve with

Cooked brown rice
Marinated carrots (recipe below)
Fresh Thai-basil
Cucumber slices
Toasted peanuts, chopped
Lime wedges


Blend all sauce ingredients smooth. Add water as needed.
Heat little oil in a sauce pan. Fry couple of minutes both sides until it's crispy. Lower the heat and add about half of the sauce to the pan. Let the sauce bubble until most of it has evaporated.

Put some boiled rice to a rice bowl. Set some glazed tofu, marinated carrots, cucumber slices, peanuts and Thai basil on top of it. Serve with remaining sauce and toasted peanuts.

Marinated carrots 


2 carrots, shaved with vegetable peeler
1 tbsp water
2 tbsp rice wine vinegar
1 tbsp sugar

First mix everything but carrots together. Pour the liquid over shaved carrots and let them marinate at least half an hour.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää ihanalta. Aasialainen ruoka <3

    VastaaPoista
  2. Taas kerran niin kaunis ja herkullisen näköinen annos! Toisaalta, kaikki sinun annokset ovat sellaisia:)

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->