maanantai 27. lokakuuta 2014

Tofu Gua Bao


Baot ovat aasialaisia höyryttämällä kypsennettyjä pieniä leipiä tai taikinanyyttejä, jotka on täytetty lihalla tai kasviksilla. Länsimaissa baot teki kuuluisaksi David Changin Momofuku-ravintolat ja Suomessa niitä tarjoaa ainakin Gaijin. Näissä ravintoloissa baot täyetään lihalla mutta tofu-täytteellä niistä saa kasvisversion.



Baojen väliin tuleva tofu paistetaan ensin rapeaksi (ohje tofun paistamiseen täällä), minkä jälkeen se karamellisoidaan makean suolaisessa kastikeessa, jossa on muun muassa soseutettua päärynää. Tofun lisäksi niihin laitetaan täytteeksi riisiviinietikassa pikkelöityjä kurkkusiivuja ja porkkanatikkuja. Laita tarjolle myös Srirachaa tai muuta chilikastiketta, jota jokainen ruokailija voi annostella mielensä mukaan :)

Höyrytin leipäset kuvassa näkyvässä bambuhöyryttimessä, mutta sen puuttuessa myös tavallinen höyrytyskattila käy hyvin. Jos käytät tavallista kattilaa, kannattaa kuitenkin varoa, ettei kanteen tiivistynyt vesi pääse tippumaan leipien päälle, sillä kuumat pisarat tekevät niihin rumia läikkiä (makuun se ei toki vaikuta). Veden pisaroitumisen voisi ehkä estää kannen ja kattilan väliin laittettavalla talouspaperiarkilla, mutta en ole testannut, auttaako se. Tärkeämpää on tarkkailla sitä, että vesi kattilassa ei poreile liian voimakkaasti, vaan ainoastaan sen verran, että höyryä syntyy. Leipien kypsymisessä menee 10 - 15 minuuttia. Valmiin leivän tunnistaa siitä, että se on kohonnut pulleaksi eikä sen pinta enää ole tahmea ja takinamainen.



Tofu Gua Baot


resepti mukailtu: Gourmet Traveller

Baot

12 kappaletta

1 ¼ dl vettä
1/8 pkt (n. 6 g) hiivaa
3 ½ - 4 dl jauhoja (joista 1 dl voi olla kokojyvä- tai hiivaleipäjauhoja)
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
¼ tl leivinjauhetta
2 rkl öljyä

Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää taikinaan sokeri, suola, öljy ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Vaivaa taikinaa 10 min, kunnes se on kiinteä pallo. Kohota taikinaa 1–1½ tuntia huoneenlämmössä. Jaa taikina 12 palaan ja pyörittele palat palloiksi. Kohota taikinapalloja 30 min kelmun alla. Leikkaa leivinpaperista 12 kappaletta 10 cm x 10 cm -kokoisia palasia. Kaulitse taikinapallot noin 10 cm pituisiksi ovaaleiksi, taita ne keskeltä kahtia ja asettele leivinpaperipaloille. Leivinpaperi estää leipiä tarttumasta höyryttimen pohjaan. Kohota 30 minuuttia.

Kuumenna kattilan pohjalla vettä ja aseta höyrytyskattila/bambuhöyrytin sen päälle. Höyrytä bao-leipiä leivinpaperipalasten päällä n. 10 min kannen alla, kunnes ne ovat kypsyneet ja kohonneet kauniisti. 



resepti mukailtu: Kenko Kitchen

Tofu-täyte

250 g tofua, ohuina siivuina
1 iso sipuli, puolirenkaina
öljyä paistamiseen

1 päärynä
1 rkl inkivääriä, hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi
3 rkl soijakastiketta
2 rkl miriniä
1 rkl fariinisokeria
½ tl chilihiutaleita
1 tl Sriracha-kastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl seesamiöljyä

Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja paista tofua kuumalla pannulla muutama minuutti molemmilta puolin, kunnes se on ruskistunut. Siirrä tofu syrjään ja ruskista myös sipulit.

Yhdistä kaikki kastikeainekset blenderissä tai sauvasekoittimella. Palauta tofu sipulien viereen pannulle ja kaada kastike niiden päälle. Laske pannun lämpötilaa ja anna kastikkeen paksuuntua pannulla muutama minuutti.


Pikkelöidyt vihannekset

3 porkkanaa, ohuina julienne-tikkuina
pätkä kurkkua, viipaleina
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl vettä

Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja vesi ja kaada seos vihannesten päälle. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia.

Tarjoilu

Leikka bao auki ja täytä pikkelöidyillä vihanneksilla ja tofu-seoksella. Tarjoa Sriracha-kastikkeen kanssa.


---------------------------
English summary


These Tofu Gua Baos are vegan version from David Chang's famous pork filled steamed buns. The tofu is fried crispy and caramelized in sweet-salty sauce. Serve baos with pickled vegetables and a drizzle of Sriracha or other chili sauce. 

Tofu Gua Baos


recipe adapted from Gourmet Traveller

Baos

1 ¼ dl water
6 g fresh yeast
3 ½ - 4 dl wheat flour (1 dl can be whole wheat)
1 tbsp sugar
½ ts salt
¼ ts baking powder
2 tbsp vegetable oil

Dissolve yeast to cold water. Add rest of the ingredients, flour gradually and as needed. Knead the dough 10 minutes ans let it rise covered 1 – 1½ hours in the room temperature. Divide dough to 12 equal sized pieces and mold them to small balls. Cover dough balls with plastic wrap and let them rise 30 minutes. Cut 12 10 cm x 10 cm sized pieces from parchment paper. Roll one piece to 10 cm long oval, fold it half and set it to one piece of parchment paper. Repeat with remaining dough balls. Let them rise another 30 minutes.

Heat some water in pot and set a bamboo steamer on top of it. Steam baos 10 minutes until they are nicely risen and soft.


recipe adapted from Kenko Kitchen

Tofu filling 

250 g tofu, thinly sliced
1 onion, cut to half moons
oil for frying

1 pear
1 tbsp ginger, minced
1 garlic clove
3 tbsp soy sauce
2 tbs mirin
1 tbs brown sugar
½ ts chili flakes
1 ts Sriracha 
1 tbsp rice vinegar
1 tbsp sesame oil

Heat some oil in the frying pan and fry tofu slices on a high heat until golden brown. Set aside. Add onion slices to the pan and brown them couple of minutes. Blend rest of the ingredients smooth in  blender. Set the heat medium, add tofu back to the pan and pour sauce over it. Let it bubble couple of minutes until sauce is thickened.

Pickled carrots and cucumbers

2 tbsp rice wine vinegar
1 tbsp sugar
1 tbsp water
3 carrots, julienned
half of the cucumber, thinly sliced

Mix vinegar, sugar and water and pour over prepared vegetables. Let them marinade at least 30 minutes.

Assembly

Cut the bao open and stuff with pickled veggies and tofu mixture. Serve with Sriracha or other chili sauce.

10 kommenttia:

  1. Oi onpa ihana annos ja kuva! Tuo päärynä kuulostaa kivalle joukossa. Tykkän kovasti kun hedelmiä on suolaisen ruoan joukossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kastike ei varsinaisesti maistu päärynälle, mutta se tuo siihen makeutta ja vähän paksumpaa rakennetta :)

      Poista
  2. Aijjai miten ihanalta näyttää! Mulla on myös ollut hetken aikaa keittiössä jemmassa tuollainen höyrytin, mutten ole vielä jaksanut selvittää sen käyttötarkoitusta. Nyt selvisi jotain siitäkin pyörylästä! Tässä voisi olla ainesta tulevan pyhäinpäivän ruuaksi, avosiippa ilahtuisi varmasti :-)
    Löysin vasta tieni blogisi pariin, ja kaikki täällä näyttää kauniilta ja herkulliselta. Kunhan vain saan aikaiseksi kokeilla reseptejä, niitä kun on aina jonossa niin paljon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että blogistani on sulle iloa! :)

      Nämä baot onkin tosi hyvä vapaapäivän puuhasteluruoka, koska kohotuksineen ja höyryttämisineen niiden tekeminen vie jonkin aikaa. Voin kuitenkin sanoa, että vaivannäkö palkitaan :)

      Poista
  3. Bambuhöyrytintä ei ole, mutta taidan silti koittaa noita leipiä. Näyttää niin mehevän hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain kokeilemaan! Vallan hyvin onnistuvat metallisessakin kattilassa, kunhan pitää huolen siitä, että nostaa kannen varovasti pois niin, ettei vettä pääse tippumaan leipien päälle :)

      Poista
  4. Mulla on tuossa taikinapallerot kohoamassa, ja nyt vasta tuli mieleeni että pitääkö ne höyryttää yksitellen, vai voiko niitä leivinpaperin päälle kaulittuja lätkiä nostella bambuhöyryttimeen päällekäin? :-o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höyryttimeen voi laittaa monta baoa yhtä aikaa mutta ei päällekäin, muuten ne tarttuvat toisiinsa kiinni. Monikerroksissessa höyryttimessä voi laittaa leipäsiä sekä ylä- että alatasolle.

      Poista
  5. Minä täällä taas - kiitos ohjeesta ja nopeista vastauksista :-) en tajunnut ees, miten pieniä nuo leipäset ovatkaan, ennen kuin asettelin niitä höyryttimeen. Neljä mahtui kerralla hyvin vieretysten, ja nyt on höyryttimen neitsyys anastettu! Lisäksi mietin ensalakuun, että pitääkö mun puolittaa tämä annos kahdelle syöjälle, mutta päätin tehdä koko satsin kun taikinan aineksiakin oli niin vähän. Ja mehän syötiin kahestaan yheltä istumalta kaikki - lukuunottamatta porkkanoita, joita olisi riittänyt varmaan kaksikin kappaletta pikkelöitäväksi. Mutta oikein hyvvää ja ihanaa ruokaa oli, nam!
    Pitää vielä mainita, että tykkäsin kovin sun tofunpaisto-vinkeistä, lunttasin tuosta korealaisittain maustetun tofun reseptistä. Joka menee btw testaukseen sekin! Oon harmitellut aina sitä kun en osaa valmistaa tofua mieleisekseni, vaan se on ollut pehmeää ja tylsää. Tuli muutos siihenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva, kuulla, että tykkäsitte! Loput porkkanat vaikka huomenna salaattiin :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->